Bucharest Jazz Festival

19 septembrie 2016 / 25 septembrie 2016 -

Piața George Enescu

În această toamnă, orașul București va răsuna pe ritmuri de jazz la cea de-a V-a ediție a festivalului Bucharest Jazz Festival, organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, care se va desfășura în perioada 19 – 25 septembrie 2016, în Piața George Enescu și la Hanul Gabroveni.

Bucharest Jazz Festival

Noul director artistic al festivalului este celebra interpretă de jazz Teodora Enache, după ce mandatul de trei ani al muzicianului Lucian Ban a luat sfârșit.
Bucharest Jazz Festival continuă și anul acesta tradiția evenimentelor care pun jazz-ul în centrul preocupărilor culturale ale bucureștenilor. Astfel, pe lângă cele 5 seri de concerte, în cadrul cărora vor urca pe scenă artiști naționali și internaționali de renume, vor avea loc pe toată perioada festivalului evenimente conexe precum lansări și expoziții, ce vor pune sub o altă lumină întreaga industrie a muzicii jazz. De asemenea, continuă Programul New Jazz Works – lansat anul trecut la inițiativa lui Lucian Ban, care are ca scop comisionarea unor noi opere de jazz, încurajând astfel muzicienii din România să propună noi creații inovatoare scrise pentru un ansamblu de 2 până la 10 muzicieni.
Teodora Enache,  absolventă a facultății de Matematică Iași, a debutat în anul 1993 în industria muzicală (obținând Grand Prix  la International jazz festival Sibiu), iar de-a lungul carierei sale a avut ocazia să cânte pe cele mai mari scene naționale și internaționale. Anul 2002 a reprezentat pentru Teodora o rampă de lansare la nivel internațional cu proiectul Rădăcini, pe care l-a lansat în Europa și SUA.
În anul 2004 a primit din partea guvernului american bursa International Visitors Program (pe care a mai primit-o în România doar Johnny Răducanu, la distanță de 20 ani) devenind astfel o punte de legătură între cultura americană și cea românească. A devenit un ”ambasador cultural” ducând Doina românească până în tărâmul Jazzului și aducând jazzul în România.
A colaborat cu muzicieni valoroși ai scenei internaționale, cum ar fi Les Paul, Stanley Jordan, Theodosii Spassov, Guido Manusardi, Johhny Răducanu, Lars Danielsson, Benny Rietveld, alături de care s-au construit proiecte valorase cum ar fi: RĂDĂCINI, „Incantations on Béla Bartók”, primul DVD de jazz produs în SUA, alături de Johnny Răducanu, numit ”2 icoane ale jazzului românesc”, care a fost răsplătit cu premiul pentru Cel Mai Bun Produs Muzical la Festivalul Jasper Poppy de pe Coasta de Vest .
De-a lungul timpului, Teodora Enache a susținut concerte în cele mai mari orașe ale lumii, precum Montreal, Budapesta, Washington (Library of Congress), Panama, Paris, Viena, Montreux, Marciac, Milano, Stockholm și a obținut numeroase premii, printre care amintim Premiul de Excelență pentru cea mai importantă contribuție realizată de un muzician de jazz din România, oferit de Societatea Română de Radiodifuziune .
Bucharest Jazz Festival este un eveniment de primă clasă marca ARCUB, ce are loc anual. Bucharest Jazz Festival intenționează să devină cel mai important eveniment de jazz al Capitalei, complet integrat în contextul național și cel european. Prin plasarea unui accent puternic pe sprijinirea scenei locale, Bucharest Jazz Festival este, în același timp, o punte între jazzul autohton și cel de talie mondială și o platformă pentru explorarea celor mai noi direcții din jazzul contemporan. Misiunea lui este de a crea un mediu de excelență în muzica românească jazz și de improvizație, prin facilitarea unor unelte și practici profesionale la standarde înalte, care să sprijine viitoare colaborări între scena românească de jazz și restul lumii.
ARCUB prezintă concerte de jazz începând cu anii ’90, când a fost înființat ca Centru Cultural al Municipiului București. În anii 2000, a inițiat unul dintre primele festivaluri din oraș, sub numele Bucharest Jazzy Spring. Prezentând talente din jazzul local alături de muzicieni internaționali de renume, Jazzy Spring a devenit o rampă de lansare pentru seria de concerte pe care le găzduiește de atunci periodic în incinta clădirii art deco proaspăt restaurate din centrul Bucureștiului, în care se află sediul ARCUB. Anul 2011 a venit cu decizia de a crea un festival de vară, în aer liber, în minunata piață George Enescu din fața Ateneului Român. Denumit ARCUB Open Air — Jazz, Blues & More de-a lungul primelor sale două ediții, evenimentul se transformă în Bucharest Jazz Festival începând cu 2014, canalizându-se atât spre organizarea de concerte live de jazz, cât și spre cea de evenimente conexe, ce se reunesc într-un program artistic bogat, catalizator pentru secolul XXI. 
ARCUB reprezintă Arta și Cultura Bucureștiului din poziția unui serviciu public de cultură aflat sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Înființat în anul 1996, este singura instituţie de acest fel din România care are rolul de punte între autoritatea locală şi societatea civilă. Astfel, aria largă de programe pe care se concentrează are o importantă componentă socială și educativă și se extinde în sferele teatrului, muzicii, artelor vizuale, dansului sau atelierelor de creație, în colaborare cu parteneri cheie, locali sau internaționali. Centrul produce evenimente proprii şi participă în calitate de co-organizator la cele mai importante festivaluri naționale, precum B-FIT in the Street!, Shakespeare Festival, Sonoro Festival, Festivalul Național de Teatru, acestea fiind doar câteva dintre cele peste 200 de evenimente pe care le prezintă anual, majoritatea cu acces gratuit la public. ARCUB are încredere în colaborări de management artistic cu experți din domenii diferite. În consecință, programul Bucharest Jazz Festival este rezultatul colaborării cu un curator invitat, adesea în persoana unui muzician jazz de renume sau a unui promoter cu experiență. Astfel, ARCUB se asigură că unul dintre obiectivele sale majore, acela de a sprijini tinerii artiști, se împlinește conform așteptărilor.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top