Pelicam International Film Festival

20 iunie 2019 / 23 iunie 2019 -

Centrul Cultural Jean Bart

Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre mediu și oameni, este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles. Înfiinţat în 2012, Pelicam este un eveniment unic în România prin tematica abordată în cele 4 zile de festival, și anume mediul înconjurător.

Festivalul Pelicam este membru Green Film Network din 2013. Această rețea cuprinde 22 de festivaluri de film din întreaga lume focusate pe tema mediului înconjurător și este o platformă care permite tuturor festivalurilor să își coordoneze activitatea, să ajute la promovarea și distribuția filmelor și să încurajeze ințiativele și proiectele ce au ca scop principal informarea publicului larg despre problematica mediului înconjurător.
Festivalul Pelicam este singurul festival internațional de film din România dedicat mediului înconjurător. Am ales orașul Tulcea pentru organizarea acestui eveniment unic în pesisajul cultural românesc datorită proximității Deltei Dunării, rolul unui festival de film despre mediu fiind de a informa și de a propune piste de abordare pentru soluții de dezvoltare durabilă. Festivalul Pelicam își propune să atragă un public numeros interesat de film și de mediul înconjurător, public care se regăsește atât în Tulcea și în zona Deltei Dunării, cât și la nivel național și internațional.
Intrarea este gratuită la toate proiecțiile și evenimentele din cadrul festivalului Pelicam.
În cadrul festivalului au loc proiecții de film, concerte în aer liber, workshopuri, expoziții foto și conferințe/discuții pe tema mediului. Majoritatea filmelor sunt prezentate în cadrul celor patru secțiuni competiționale, filmele din cadrul competițiilor fiind proiectate în premieră națională la Pelicam.
Începând cu ediția 3 (2014), festivalul înființează două noi secțiuni competiționale, alături de competițiile prezente înca de la prima ediție (competiția de documentare de lung metraj și competiția de documentare scurte):
“Black Sea Docs” – competiție deschisă filmelor documentare produse în țările învecinate Mării Negre: România, Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Georgia, Turcia și Bulgaria;
“Fresh Perspectives” – competiție dedicată filmelor ce prezintă sau propun soluții alternative pentru un viitor durabil.
Primele două ediții au adus în România în premiera națională filme precum “Gasland”, (USA, 2012), în regia lui Josh Fox, laureatul primului trofeu Pelicam în 2012; “More Than Honey” (Elveția, 2013) în regia lui Markus Imhoof – câstigător Berlinale Silver Bear 2013, “Pig Business”, regia Tracy Worcester, “La Soif du Monde” în regia lui Yann Arthus Bertrand,“The End of Time”, 2012, regia Peter Mettler, “Aral, The Lost Sea” reg. Isabel Coixet -nominalizată la Cannes Palme d’Or și la Berlinale Golden Bear, “Nos enfants nous accuseront” regia Jean Paul Jaud, invitat în cadrul celei de a doua ediții Pelicam sau “Gone Wild” (România, 2012) în regia lui Dan Curean.
Publicul Pelicam crește în fiecare an.
Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Film despre mediu și oameni “Pelicam” va avea loc în Tulcea în perioada 16 iunie – 19 iunie 2016.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top