Film

Fii Super! Înscrie-ți filmul la singurul festival de filme făcute de adolescenți

Până pe 20 aprilie, tinerii pasionați din întreaga țară sunt așteptați să-și trimită scurtmetrajul pentru a participa la cea de-a treia ediție a singurului festival de filme făcut de și pentru adolescenți.

fii-super-inscrieri-festival-2015

Mulți dintre cei care sunt acum în liceu urmează, poate, să ia peste câțiva ani premii la Cannes, Berlinsau Sundance, și, cine știe, poate un Oscar pentru film străin. Dar primul pas către toate acestea este SUPER. Adolescenții care au între 14 și 19 ani și au regizat un film se pot înscrie la SUPER prin trimiterea materialului sau a unui link unde acesta poate fi vizionat și a formularului standard la adresa de e-mail superfestival@outlook.com sau ca mesaj către https://www.facebook.com/Superadolescentii. Iar dacă nu au regizat până acum un scurtmetraj, festivalul Super poate fi motivul pentru a începe cât mai curând.
Festivalul Super, ajuns la a III-a ediție, va avea loc între 11 și 14 iunie, la Cinema Studio și Cărturești. Ediția din acest an va fi precedată de organizarea de către Asociația Vira, pe parcursul lunii mai, a atelierului „Primul meu film documentar”, dedicat liceenilor. Asociația Vira a dezvoltat în ultimii trei ani un model de educație nonformală prin implicarea activă a tinerilor în problemele comunității și în realizarea de filme documentare. Conex celor trei zile în care se vor proiecta filme, programul festivalului cuprinde și o expoziție de fotografie realizată de adolescenți pasionați, dar și o incursiune în cinematografie prin intermediul cursului de istorie a filmului susținut de criticul de film Ileana Bîrsan.
Mi se pare „Super” că există astfel de inițiative, cred că acest festival oferă o mare şansă adolescenților care vor „să se afirme” şi să-şi proiecteze „their colorful minds” în scenariile filmelor la care lucrează. Având în vedere că este organizat în totalitate de adolescenți, chapeau! E un eveniment inedit în lumea festivalurilor de film din România”, ne-a declarat Alexa Cardaș, una dintre regizoarele adolescente care au participat la ediția din 2014 a festivalului SUPER.
Creat la inițiativa unui grup de liceeni, SUPER oferă adolescenților ocazia să-și proiecteze propriile filme la un festival ce le este dedicat, să înveţe cum se face un film documentar şi să realizeze prima producţie de acest gen, precum și să învețe despre istoria filmului, în contextul absenței unui curs extensiv de cinematografie în licee. Ediția din acest an a SUPER nu ar fi putut avea loc fără sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România și Cărturești. Regulamentul complet pentru înscrierea scurtmetrajelor se găsește pe pagina Facebook și pe website-ul festivalului,www.superfestival.ro.
Despre Asociația Vira
Începând cu 2012, Asociaţia Vira desfăşoară proiecte de educaţie nonformală ce utilizează filmul documentar ca principală metodă de stimulare a creativităţii şi implicării civice în rândul tinerilor. Este vorba de ateliere de lucru cu sesiuni teoretice şi practice, multe incursiuni pe teren şi lucru în echipă. Toate acestea cu un scop bine definit: realizarea de către tineri a propriilor filme documentare.
Atelierele organizate de Asociația Vira s-au desfășurat în mai multe orașe din țară:
„Rulment – atelier de educaţie alternativă” | Bârlad 2012-2013
„Filmat în comunitatea mea. Atelier de film documentar” | Bucureşti 2014
„Primul meu film documentar” | Tulcea, 2014
„Primul meu film documentar” | Sibiu, 2014
Cu mulțumiri partenerilor media ai festivalului SUPER: Cațavencii, Cinemagia, Radio România Actualități, Metropotam, Observatorul cultural, LiterNet, Sub25, AaRC, Re-forma, Revista Plic, Revista LZR, Șapte Seri, Movienews.ro, Regard, Le Petit Journal, Veioza Arte.
Facebook SUPER: https://www.facebook.com/Superadolescentii
Facebook VIRA: https://www.facebook.com/AsociatiaVira
Web-site: www.superfestival.ro

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top