Film

Filmul experimental este vedeta Festivalului Timishort 2013

timishort20130Festivalul Internaţional de FilmTimishort, care va avea loc la Timişoara în perioada 25 – 28 aprilie2013, va prezenta publicului și anul acesta deja cunoscuta secţiune competiţională Videorama. ProgramulVideorama mizează pe filmexperimental şi artă video, mult prea puţin promovate în România, tocmai pentru ca spectatorii să aibă şansa de a cunoaşte artişti video talentaţi, din țara noastră şi din străinătate. Dacă principalul obiectiv al Timishort este ca prin competiţia sa să descopere noi autori de cinema, pentru Videorama, selecţionerii festivalului caută acele filme scurte care împing limbajul audio-vizual dincolo de limitele sale actuale. Astfel, prin Videorama, organizatorii festivalului intenţionează să transforme oraşul Timişoara în cel mai important punct de pe harta filmului experimental din România.
Secţiunea Videorama din cadrul celei de-a cincea ediții a Timishort include12 scurtmetraje internaţionale, în general premiere naţionale şi cu durata de până la 30 de minute, însă acestea vor fi proiectate într-un spaţiu neconvenţional, potrivit cu un asemenea program provocator, în clubul Setup din Timișoara.
Din această secțiune fac parte: “Urma melcului / Snail Trail” (Germania, 2012, 3’, R: Philipp Artus), ”Diavolul/ The Devil” (Franţa, 2012, 7’, R: Jean-Gabriel Périot), “Motor/ Engine” (Portugalia, 2011, 5’56”, R: Miguel Ildefonso), “Anul zero/ Year Zero” (Olanda, 2011, 6’22”, R: Mischa Rozema), “Mişcări ale unui timp imposibil/ Movimenti di un tempo impossibile/ Movements of an Impossible Time” (Italia, 2011, 8’5”, R: Flatform); “Telegrafista/ The Telegraphist” (Germania, 2012, 3’07”, R: Lisa Sperling şi Florian Kläger), “Sau orice altceva în afară de pavajul negru/ Or Anything at All Except the Dark Pavement” (Franţa, 2011, 5’, R: Théodora Barat), “Generaţii adezive/ Tape Generations” (Olanda, 2011, 2’39”, R: Johan Rijpma); “Jocuri de oglinzi / Rauch & Spiegel / Smoke and Mirrors” (Australia, 2012, 5’56”, R:  Nick Moore), “Achill” (Germania, 2012, 9’, R: Gudrun Krebitz), “I Fink U Freeky” (Africa de Sud, 2012, 3’55”, R: Roger Ballen) și “Ninja: Aura tremurătoare a domnişoarei Candace Hilligoss / Miss Candace Hilligoss’ Flickering Halo” (Italia, 2011, 13’45”, R: Fabio Scacchioli, Vincenzo Core).
Ca în fiecare an, Timishort prezintă și secțiunea Focus, dedicată unei țări și unui regizor. Anul acesta țara invitată este Malta. În cadrul secțiunii Focus Malta, vor fi proiectate șapte scurtmetraje produse în această țară pentru a crea o imagine asupra specificului industriei cinematografice de pe insulă. Regizoarea invitată la această ediție este Marie Lousier. Născută în Franţa în 1972, Marie este o regizoare şi selecţioneră care lucrează în New York. Filmele ei sunt proiectate în mod  regulat la prestigioase festivaluri de artă şi film, precum şi în cadrul muzeelor, inclusiv la Tate Modern, P.S. 1, MoMA, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam ș.a.m.d.
Timishort 2013 mai prezintă și programul Short matters! al European Film Awards, programul Midnights Shorts al Festivalului de Film Zubroffka din Polonia, precum și o selecție de scurtmetraje ale Festivalui de Film Kratkofil din Bosnia-Herțegovina. De asemenea, ca în fiecare an, festivalul prezintă și o selecție a celor mai recente producții UNATC, școală invitată anual în cadrul Timishort.
Ediția a cincea a Festivalului Internațional Timishort este organizată de Asociația Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Primăriei și Consiliului Local Timișoara, al Centrului Cultural German Timișoara, al Teatrului Național Timișoara, Van Graph Kfe, Music service Timisoara, Cuib d’Arte, Club SetUp și Rohost.
Festivalul Internațional de Film Timishort este singurul eveniment de acest gen din România care pune accent pe filmele de artă şi cele de autor, reunind filme în premieră și de debut ale tinerilor regizori din întreaga lume. Timishort reprezintă singurul eveniment cinematografic din zona de Sud-Vest a ţării, reuşind să redeschidă apetitul publicului larg din Timișoara și din zonă pentru manifestări cinematografice de calitate. Festivalul a doborât recordul de intrări înregistrate vreodată în cinematografele din reţeaua de stat în perioada de după Revoluţie.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top