Film

Filme de Oscar si masterclass Cristian Tudor Popescu la Cinepolitica

După o gală de deschidere cu sala arhiplină marți, 8 aprilie, la Cinema Studio, cea de-a treia ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica continuă joi și vineri, cu o selecție de filme propuse la Oscar, un masterclass susținut de Cristian Tudor Popescu și câteva povești puternice în Panorama. Festivalul a fost deschis de realizatorul TV Cătălin Ștefănescu și directorul Cinepolitica, Copel Moscu.

Serge Avedikian, premiat cu Palme d’Or pentru Chienne d’histoire și protagonist în Paradjanov, a vorbit despre cenzura ideologică și cenzura economică în cinema miercuri, la Cinema Union, iar joi seară, de la 20:00, la Cinema Studio, spectatorii îl pot întâlni la proiecția unuia dintre cele mai așteptate filme din Competiție, Paradjanov. Alături de co-regizoarea Olena Fetisova și producătorul Volodimir Kozyr, actorul și regizorul francez de origine armeană va vorbi despre legendarul cineast Sergei Paradjanov și despre producția filmului propus de Ucraina la Oscarul pentru film străin, anul acesta. (trailer)

cinepolitica-d1

Tot joi seara, la Cinema Studio, de la 18:00, va rula în premieră și un alt film din competiție, Clandestinii / Friends from France / Les Interdits, de Philippe Kotlarski și Anne Weil, o incursiune în lumea brutală şi absurdă din spatele Cortinei de Fier, în 1979, prin intermediul a doi tineri francezi, turişti ziua şi clandestini noaptea.
În programul Eye on Films, la Cinema Union, vor fi proiectate joi, de la 18:00, respectiv 20:00, două povești tulburătoare despre trădare și consecințele ei: Cârtiţa / The Mole / Kret (regia: Rafael Lewandowski), drama unui lider al mişcării muncitoreşti „Solidaritatea” bănuit că a fost un informator al Securităţii, și Dragii mei prieteni turnaţi / Drága besúgott barátaim / Dear Betrayed Friends (regia: Sára Cserhalmi), care abordează subiectul încă tabu al reţelei de foşti informatori şi al legii lustraţiei.
Mult-așteptată este și reîntâlnirea cu scriitorul și filmologul Cristian Tudor Popescu vineri, 11 aprilie, de la 21:00, la Cinema Elvire Popesco. Acesta va susține un masterclass despre „Putere şi Adevăr în cinematografia românească”, subiect pe care l-a aprofundat în cartea „Filmul surd în România mută”.
Vineri, 11 aprilie, la Cinema Studio, de neratat sunt două filme propuse la Oscar de țările lor, multi-premiate în festivaluri și incluse în competiția Cinepolitica: de la ora 18:00, Zgomot în cartier / O Som ao Redor / Neighbouring Sounds (Brazilia, regia: Kleber Mendonça Filho), o bijuterie de film despre schimbările sociale din noua Brazilie, iar de la 20:00, Îngerul morţii / Wakolda / The German Doctor (Argentina, regia: Lucía Puenzo), despre o familie care descoperă, în anii 60, că temutul doctor Josef Mengele, notoriu pentru experimentele sale în lagăr, le este vecin.

cinepolitica-d3

La Cinema Elvire Popesco, vineri, 11 aprilie, spectatorii vor avea parte de un documentar uluitor despre o groapă de gunoi imensă din apropierea Cannes-ului, o metaforă a societății consumeriste de azi, Super Trash, de Martin Esposito (ora 15:00), o poveste semi-autobiografică despre o fetiță crescută într-o mănăstire catolică și adusă fără voia ei în Maroc, unde se trezește, ani mai târziu, în plină „revoluție a foamei” –  Sacul cu făină / Le Sac de farine, de Kadija Leclere (ora 17:00), și un film fascinant despre culisele arestării și eliberării lui Nelson Mandela și al sfârşitului apartheid-ului – Complot pentru Mandela / Plot for Peace, de la ora 19:00.
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Parteneri: Primăria Municipiului București, Institutul Cultural Român, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Facultatea de Istorie a Universității București, British Council, Ambasada Republicii Federale Germania, Institutul Francez, Delegația Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Institutul Maghiar, Ambasada Republicii Armenia, Ambasada Argentinei, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Observator Cultural, Ziarul Ring, Șapte Seri, Ziare.com, Hotnews.ro, CinemaRx.ro, Cinemagia.ro, Port.ro, Studentie.ro, Liternet.ro, Ziarul Metropolis, GetLokal.ro, Orasulm.eu, FilmReporter.ro, Casa Jurnalistului, Cooperativa Urbana, Societatesicultura.ro, KoolHunt.ro, CineFan.ro, BlogdeCinema.ro, PoliticALL, All about Romanian Cinema, CalendarEvenimente.ro.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top