Film

Filme prezente in competitie la MECEFF 2012

Reprezentantul Poloniei este “Rosa“, al regizorului Wojciech Smarzowski, un film emoționant ce întoarce publicul în timp, la finele celui de-al doilea război mondial, pentru a fi martorul haosului ce a marcat viața polonezilor din fosta Prusie de Est, aflați sub stăpânire sovietică. Prezentat în cadrul celor mai importante festivaluri de gen, de la Pusan și Mar del Plata, la Palm Springs, Sofia, Istanbul și Seattle, “Rosa” a cucerit Marele premiu al juriului și Premiul publicului la Varșovia, și a primit o Mențiune specială la Tallinn Black Nights pentru ca, în cadrul galei Premiilor Academiei Poloneze de Film, să cucerească nu mai puțin de șapte statuete, printre care cele pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie și Cel mai bun scenariu.
Slovenia propune un film concept fără cuvinte, scris și regizat de Jan Cvitkovič: “Archeo“, o călătorie a trei oameni pe o planetă; o călătorie unul către celălalt, o călătorie către nucleul lucrurilor. “Archeo” este cea mai veche și cea mai frumoasă poveste despre o ființă umană. Archeo este o rugăciune.
La polul opus, mizând pe o poveste cât se poate de clasică (un conflict între doi oameni simpli, ale căror vieți sunt date peste cap de cei care dețin puterea), filmul maghiar “Children of The Green Dragon”, regizat de Bence Miklauzic, a fost deja selecționat în competițiile unor festivaluri precum cele de la Varșovia, Moscova, Palic, Sofia, Vilnius sau Pusan.
Tot în competiția MECEFF 2012, publicul prezent la Mediaș va putea urmări “Die Vaterlosen”, al regizoarei și scenaristei austriece Marie Kreutzer, o emoționantă călătorie în trecut, despre apropiere și singuratate, apartanență și libertate.
“Nicky’s Family” (regia Matej Mináč) intră în competiție din partea Slovaciei, povestea celei mai mari operațiuni de salvare din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial și impactul ei, simțit chiar și azi.
“Flower Buds”, scris și regizat de Zdeněk Jiráský, este o cronică a decăderii treptate a unei familii dintr-un mic orașel cehesc, peliculă laureată cu premiul Fedora la Karlovy Vary.
După o primă ediție MECEFF (5-11 septembrie 2011) ce s-a bucurat de mult succes – peste 7.000 de spectatori și 150 de invitați (regizori, actori, scenariști, critici de film, distribuitori, alți specialiști din cinematografie, jurnaliști) în cele șase spații de proiecție din Mediaș (Sala Traube, Cinema Mediensis, Sinagoga, Piata Primariei), Dumbrăveni și Târnăveni, cea de-a doua ediție își propune, deopotrivă, să confirme, dar și să continue în același spirit: peste 40 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentar, din cele șapte țări central-europene (Cehia, Slovacia, Slovenia, Austria, Ungaria, România, Polonia) și nu numai.
MECEFF – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Medias, CNC, Regiunea Tarnavelor și Ministerul Culturii.
Parteneri media: Cinemagia, Mediaș News, CinemaRx.ro, Monitorul de Mediaș, Liternet, Cinefan, Film Reporter, Blog de cinema.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top