Film

Filmul si cele sapte arte, o combinatie de succes la TIFF Sibiu 2013

tiff-sibiu-2013Festivalul Internațional de Film Transilvania revine la Sibiu cu o nouă ediție de excepție dedicată celor șapte arte. După succesul înregistrat anul trecut, TIFF Sibiu propune publicului o selecție a celor mai bune filme de ficţiune și documentare care au ca subiect muzica, dansul, literatura, artele vizuale, arhitectura, sculptura și teatrul.
Pasionații de balet vor putea viziona, în perioada 19 – 23 iunie 2013, documentarul „First Position” (r. Bess Kargman), o producție SUA 2011, distinsă cu numeroase premii la festivaluri de renume și catalogată de critici drept una dintre cele mai bune realizări ale genului. Filmul surprinde un an din viața a șase tineri dansatori din țări diferite care se antrenează pentru una dintre cele mai prestigioase competiții de balet din lume – The Youth America Grand Prix. În pofida accidentărilor, a nereușitelor, prejudecăților și sărăciei, cei șase reușesc să-și păstreze inspirația și să transmită această stare publicului după ridicare cortinei.
O proiecție apreciată va fi, cu siguranță, „Glastopia” (r. Julian Temple), un rockumentar fabulos despre cel mai mare eveniment rock live al lumii, Festivalul de la Glastonbury.  Cunoscutul regizor englez explorează, cu această peliculă, fața nevăzută a festivalului, care de derulează departe de reflectoarele scenelor principale pe care concertează superstarurile muzicii pop mondiale. Filmat la ediția din 2011 a evenimentului, documentarul analizează speranțele, visurile și utopiile personale ale celor care, preț de un week-end din luna iunie, se întâlnesc la Glastonbury.
În programul TIFF Sibiu 2013 se va regăsi și „The Man Behind the Throne” (r. Kersti Grunditz), povestea lui Vincent Peterson, coregraful  hollywoodian care a creat mișcările definitorii ale unor staruri precum Michael Jackson și Madonna. Filmul, care prezintă scene și imagini inedite din activitatea acestui artist necunoscut majorității, dar a cărui muncă este  urmărită de milioane de oameni, este un must pentru fanii Madonna și Jacko.
Secțiunea dedicată literaturii este una consistentă și va aduce publicului TIFF Sibiu 2013 cele mai reușite adaptări literare ale anului. Câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin 2012, „A Royal Affair” (r. Nikolaj Arcel), este povestea unei tinere regine căsătorite cu un rege nebun care se îndrăgostește de doctorul ei. Împreună, cei doi pornesc o revoluție care va schimba națiunea pentru totdeauna.
Pe ecranele festivalului va rula și „Lore” (r. Cate Shortland), o adaptare după romanul cu același titlul al scriitoarei Rachel Seiffert. Cel mai bun film australian al anului 2012, „Lore” a fost distins cu o serie de premii de către juriile și publicul mai multor festivaluri de film din Australia, Europa și Statele Unite.
Câștigătorul premiilor FIPRESCI 2012 la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, Franҫois Ozon, va fi prezent în programul de la Sibiu cu al său „Dans La Masion”. Pelicula, care a primit șase nominalizări la premiile Cezar, spune povestea unui băiat de 16 ani care s-a strecurat în locuința unui coleg și scrie eseuri despra viața din casă. Confruntat cu un asemenea elev talentat și neobișnuit, profesorul său de franceză  își redescoperă pasiunea pentru meserie.
Mai multe detalii despre program, detalii despre filme, precum şi o galerie foto de la edițiile anterioare puteţi găsi pe site-ul www.tiffsibiu.ro.
TIFF Sibiu 2013 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc – APFR, cu sprijinul Primăriei Sibiu şi al Casei de Cultură a municipiului Sibiu.
Prezentat de: Carlsberg
Parteneri: Continental Automotive Systems Sibiu, Ibis Hotel, Algeco, Tango Restaurant & Pub, Getica, Metropolis, Transilvania Film, Lucas Sandwich, Buonavista Banqueting, Assault Security, Mobila Dalin, Teatrul Gong, Music Pub, Complexul Național Muzeal Astra.
Maşina oficială: TESS Volkswagen
Partener tehnologic: Brinel
Parteneri media: Antena 1 Sibiu, Kiss FM, Zile&Nopţi, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Portocalia, Ora de Sibiu, Hermannstadter Zeitung, Rondul de Sibiu, Raluca si Razvan, Sibiul.ro, Profil Cultural, Mesagerul de Sibiu, CityNews, Brylu.ro, Cemerita.ro, VinsiEu.ro, Metropotam.ro, tpu.ro, inoras.ro, 25h.ro.
Parteneri de promovare: Cameleon PR&Events, Sibiu Media Center.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top