Film

Fiţi realişti, cereţi imposibilul! – Programul celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Filmului Francez din România, 2018

La filme, cetăţeni! Între 24 aprilie şi 6 mai 2018, Festivalul Filmului Francez face o mică revoluţie pe marile ecrane din 9 oraşe din România (Arad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Timişoara) cu cea de a 22-a sa ediţie al cărei cuvânt de ordine este „schimbare” – schimbare de idei, de idealuri, de perspectivă, de viaţă, de societate.

Inspirat de întreaga simbolistică a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – Fiţi realişti, cereţi imposibilul! -, începând din 2018, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primăvara, care devine anotimpul său oficial, împrospătându-şi şi regândindu-şi secţiunile deja binecunoscute. Tocmai despre transformare vorbeşte şi neliniştitorul Madame Hyde de Serge Bozon (2017), povestea neobişnuită a metamorfozei personale şi sociale a unei profesoare de fizică timide şi retrase. Această creaţie mult apreciată în cadrul Săptămânii criticii de la Berlin 2018 şi pentru care Isabelle Huppert a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Locarno (Elveţia) va deschide cea de a 22-a ediţie a FFF (pe 24 aprilie 2018, ora 20.30, Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia 77).
Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la marile proteste care au provocat o serie de mutaţii intelectuale şi sociale în Franţa şi, prin ricoşeu, în toata Europa occidentală, FFF propune un Focus Mai 68. Filme de ficţiune importante (ca de exemplu Milou en Mai / Milou în Mai de Louis Malle) precum şi documentare inedite în România (Mourir à 30 ans / Să mori la 30 de ani de Romain Goupil sau celebrul Le fond de l’air est rouge / Revoluţia pluteşte în aer de Chris Marker) vor ajuta publicul român, care nu cunoaşte prea multe despre aceste evenimente, să le înţeleagă mai bine contextul şi mizele.

Descarca Programul Festivalului Filmului Francez

Nu mai puţin rebelă, secţiunea Competiţie propune 6 filme – de debut sau a doua creaţie – foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinenţa chiar, dar şi poezia. Publicul este cel care face jocurile acestei secţiuni – el va cântări, va vota şi va premia filmul preferat. Acestuia i se va decerna «Premiul publicului TV5MONDE», care constă într-un ajutor financiar naţional pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România. Pe de altă parte, FFF va acorda mai mult spaţiu discuţiilor pe fond – mai mulţi tineri regizori şi actori francezi se vor întâlni cu publicul român pentru a dezbate despre ideile şi demersurile lor artistice (Marine Francen, regizoarea filmului Le semeur / seminţe – 24-27 aprilie 2018, Bucureşti; Vincent Macaigne, regizorul peliculei Pour le réconfort / Confort şi consolare, Bucureşti; Mona Walravens, actriţă în Comme des garçons / Echipa de fete de Julien Hallard, 3-6 mai 2018, Cluj şi Timişoara).
Cu privirea sa pătrunzătoare, Săptămâna Cahiers du cinéma, realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de film din Franţa, se apleacă asupra relaţiei ambigue pe care opera filmată o întreţine cu teatrul. Prieten vechi al Festivalului Filmului Francez din România, Joachim Lepastier, critic la Cahiers du cinéma şi autorul selecţiei acestui program, explorează jocul între „a fi” şi „a părea” în viaţa de zi cu zi, pe scenă şi în film, dar şi limitele, complicităţile şi divergenţele între realitate, teatru şi marele ecran.
În acelaşi spirit analitic şi contestatar, Panorama expune câteva din cele mai bune creaţii cinematografice franceze de ultimă oră, filme care s-au impus atât în sălile de cinema cât şi în marile festivaluri internaţionale. După cum este şi cazul lui Jusqu’à la garde / Custodia de Xavier Legrand (2017), filmul care va închide, la Bucureşti, cea de a 22-a ediţie a Festivalului Filmului Francez, şi care a fost distins, în 2017, atât cu Leul de argint pentru cel mai bun regizor la „Mostra”, Festivalul de film de la Veneţia, cât şi cu Premiul publicului la Festivalul de la San Sebastian. Pelicula surprinde existenţa unei familii ai cărei membri se sfâşie între ei din cauza procedurilor legale de acordare a custodiei fiului unic, arătând, ca într-o oglindă, imaginea unei societăţi în pragul exploziei, sufocată de propriile convenţii şi laşităţi (2 mai 2018, ora 21.00, Cinema Elvire Popesco).

Oraşe:
– Arad / Cinema Arta, 4-6 mai 2018
– Braşov / Cinemateca Patria, 3-6 mai 2018
– Bucureşti / Cinema Elvire Popesco, 24 aprilie – 6 mai 2018
– Buzău / Teatrul George Ciprian, 4 mai 2018
– Cluj-Napoca / Cinema Victoria, 3-6 mai 2018
– Constanţa / Cityplex Tomis Mall, 3-6 mai 2018
– Iaşi / Cinema Ateneu, 2-5 mai 2018
– Sfântu Gheorghe / Cityplex Arta, 3-6 mai 2018
– Timişoara / Universitatea de Vest – Aula Magna – 3-6 mai 2018

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.
Biletele pot fi achiziţionate de la casa Sălii Elvire Popesco, cu o oră înainte de fiecare proiecţie, de la Librăria Kyralina, de la Librăria Hecate, în reţeaua de librării Humanitas si de pe elvirepopesco.ro (eventbook.ro).

***

FFF2018 – Fiţi realişti, cereţi imposibilul!
Organizatori: Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din România
Co-organizatori: Alianţa Franceză Braşov, Agenţia consulară a Franţei la Braşov, Primăria Braşov, Cinemateca Patria, Alianţa Franceză Constanţa, Cityplex Tomis Mall Constanţa, Centrul Cultural Francofon Buzău, Teatrul George Ciprian, Centrul de Cultură şi Artă Buzău, Consiliul Judeţean Buzău, Cinema Ateneu, Universitatea de Vest din Timişoara, Asociaţia CitiZenit, Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, Cinema Victoria, Cityplex Arta
Prezentat de: ORANGE
Parteneri: RENAULT, GROUPAMA ASIGURĂRI, CARREFOUR, NESCAFE Dolce Gusto
Parteneri media principali: TV5MONDE, RFI România, Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Observator Cultural
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Europa Cinemas, Phoenix Media, Agerpres, Ziarul Metropolis, The Shape of E, Creative Mornings, DOR, Dissolved Magazine, Webcultura, Liternet, Bucharest City App, Bucharest Cultural Events, 100 de locuri, Meseria de părinte, suntparinte.ro, B24kids, Recomand cu drag
Cu sprijinul: Cahiers du cinéma, Kolectiv, Masterprint.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top