Special

Gabrielle, propunerea Canadei la Oscar, vine la Zilele Filmului de Dragoste

gabrielle_zilele-filmului-de-dragostePropunerea oficială a Canadei la Oscar, “Gabrielle“, cel mai recent film al Louisei Archambault, va fi prezentat în premieră națională la București în cadrul primei ediții a Zilelor Filmului de Dragoste, care va avea loc între 21 și 24 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu. Lungmetrajul canadian, o fascinantă poveste a unei tinere cu dizabilități mentale aflate în căutarea independenței și a libertății sexuale, a câștigat Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2013.
Sinopsis: Gabrielle este o tânără înzestrată cu un extraordinar talent muzical, dar care suferă de sindromul Williams, o condiţie de natură genetică ce determină dizabilităţi diverse, dar în special mentale. Ea îl întâlnește pe Martin, cel care îi va deveni iubit, într-un centru de arte din al cărui cor fac amândoi parte. Familiile celor doi se tem însă de faptul că cei doi au o relație. Pe măsură ce un important festival de muzică se apropie, Gabrielle face tot ce îi stă în putere să își câștige independența.
“Gabrielle” este cel de-al doilea film regizat de Louise Archambault, care a debutat în 1999 cu scurtmetrajul Atomic Saké, urmat de lungmetrajul Familia (2005), câștigător al unui premiu pentru debut la Festivalul Internațional de Film de la Toronto 2005.
Selecția ZFDB cuprinde și 12 scurtmetraje, producții premiate la festivalurile internaționale. Printre ele se numără și “All Souls Day”, filmul polonezei Aleksandra Terpinska, care spune povestea unei tinere de 18 ani, Lena, aflate în căutarea identității și rădăcinilor sale.
“All Souls Day” este, printre altele, un film despre coexistența lumilor parelele, care se intersectează datorită puterii dragostei.
Filmul a fost distins cu Marele Premiu al secțiunii de scurtmetraj de la Cottbus Film Festival 2012, precum și la International Short Film Festival in Drama (2013).
Un alt scurtmetraj prezent la ZFDB este și “Limply, one Saturday morning”, în regia algerienei Sofia Djama, care prezintă povestea Myassei, o femeie din Alger atacată de un violator. “Limply, one Saturday morning” a fost premiat la festivalurile de la Clermont Ferrand, Verona, Malmo, Tunis, Villeurbane ș.a.
Zilele Filmului de Dragoste la Bucureşti se vor desfăşura în perioada 21 – 24 noiembrie, laCinema Elvira Popescu, precum şi la Cinema Studio, unde va rula doar filmul de deschidere al festivalului, “Matei, copil miner”, în regia Alexandrei Gulea.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top