Film

Germania- in prim plan la Anim’est

Regalul de animaţie germană începe cu două programe de scurt-metraje, o călătorie de neratat prin istoria animaţiei locale de la începutul secolului XX şi până în prezent. German Animated Film: Between Art, Politics and Propaganda e o colecţie de filme din 1917 până în 1990. De la filme de propagandă ca John Bull până la reclame care promovează protecţia împotriva moliilor (Gobol Mottenschutz), selecţia adună atât filme din perioada nazistă, cât şi din timpul divizării între Est şi Vest. Mai mult, împătimiţii animaţiei vor avea ocazia să vadă un film realizat în 1943 prin tehnica picturii direct pe film, Semicolon Ballet de Herbert Seggelke. Al doilea program, „Zeitgenossen“ – Selected German Animated Films from 1990 until now, aduce în festival crema animaţiei germane din ultimele decenii, printre care şi Balance (r. Wolfgang & Christoph Lauenstein), o animaţie cu păpuşi care a primit Oscarul pentru scurt-metraj în 1990. Cu ocazia asta se întoarce în Bucureşti şi The External World (r. David O’Reilly), după ce a plecat de la Anim’est 2011 cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj.

Programul dedicat animației germane continuă cu două lungmetraje. La Anim’est 2012 puteţi (re)vedea The Adventures of Prince Achmed, filmul-cult semnat de Lotte Reiniger în 1926 si cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până în prezent. Bazat pe 1001 de nopţi, filmul îşi păstrează şi astăzi magia în ciuda simplităţii tehnice. Al doilea titlu este The Conference of Animals (r. Curt Linda, color, 95 min., 1969), o parabolă pacifistă deghizată în film de familie şi totodată primul lung-metraj de animaţie color din cinematografia germană.
Festivalul invitat la această ediţie este Stuttgart Animation Film Festival: după ce a aniversat treizeci de ani la ediţia 2012, unul din cele mai importante festivaluri de profil din lume prezintă la Anim’est o selecţie de scurt-metraje alese pe sprânceană din competiţia sa.
HFF Postdam este şcoala invitată de anul acesta, care va prezenta o selecție din cele mai proaspete producții ale sale. Unele dintre ele, ca Weiß kein Weiß (R: Anna Bergmann) se întorc la Anim’est după prezenţa în selecţia de anul trecut. Der Wechselbalg (r. Maria Steinmetz) a avut premiera anul trecut la Cannes, unde şi-a reprezentat şcoala în Cinéfondation, competiţia filmelor studenţeşti. Programul va fi introdus de reprezentanta şcolii, Cristina Marx, şi se va încheia cu un Making Of Flamingo Pride. Fanii Anim’est îşi aduc cu siguranţă aminte de deliciosul Flamingo Pride, căruia i-au oferit Premiul Publicului anul trecut: regizorul Tomer Eshed a absolvit HFF Potsdam cu acest scurt-metraj, iar în toamnă va fi la Bucureşti pentru a prezenta această mică incursiune în “bucătăria” animaţiei.
Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est se va desfăşura la Bucureşti între 5-14 octombrie 2012, la Cinema Patria, Studio și Club Control.
Prezenţa Germaniei ca ţară învitată la Anim’est a fost posibilă cu sprijinul Institutului Goethe Bucureşti.
Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top