Muzica

Green Hours International Jazz Fest 2013

Green-Hours-INTERNATIONAL-JAZZ-Fest-2013Aflat la a 5-a ediţie, Green Hours INTERNATIONAL JAZZ Fest scoate jazz-ul din sălile de concert şi îl readuce în locul de unde s-a născut: clubul. Festivalul este o întâlnire a publicului muzicieni de jazz ai momentului precum şi un schimb de idei şi influenţe  între muzicieni din întreaga lume şi cei mai valoroşi jazziști autohtoni.
Deoarece spaţiul este limitat, Grădina GREEN nu va fi dotată cu mese – decât strict pentru partenerii festivalului. La dispoziţia publicului vor exista scaune ce vor putea fi ocupate în ordinea sosirii, fără posibilitatea rezervării.
În fiecare seară a GHIJFest – ediţia a 5-a, intrarea se va face începând cu ora 18:00. Primul concert al fiecărei seri va începe efectiv între orele 19.00 – 19.30.
Intrarea:
– abonament pentru toate cele 4 seri – 150 lei
– 30 mai – 50 lei
– 31 mai – 50 lei
– 1 iunie – 50 lei
– 2 iunie – 50 lei
Program:
Joi, 30 mai, 7PM
1. SEBASTIAN SPANACHE TRIO (România)
lansarea primului album SST: „HUMANIZED”
Sebastian Spanache – pian
Csaba Sánta – contrabas
Radu Pieloiu – baterie
Sebastian, Csaba şi Radu spun despre ei ca sunt „liber cugetători ai jazz-ului”. Primul lor album, HUMANIZED, înregistrat în primele luni ale lui 2013, confirmă libertatea de gândire a trio-ului timişorean ce a luat fiinţă în cursul anului 2011.
2. ADAM BAŁDYCH IMAGINARY QUARTET (Polonia)
I m a g i na r y R o o m
Adam Bałdych – vioară
Paweł Tomaszewski – pian
Michał Barański – contrabas
Paweł Dobrowolski – percuție
„Imaginary Room”, primul album ca leader al lui Bałdych – apărut în 2012 la prestigiosul label ACT MUSIC – a avut parte de o primire entuziastă şi de cronici pozitive atît în Polonia, cît şi în întreaga lume, proiectul fiind prezentat pe scenele festivalurilor de la Montreux sau Londra. Recent, „Imaginary Room” i-a adus lui Bałdych premiul ECHO Jazz 2013, cea mai importantă distincție a industriei muzicale germane.
Vineri, 31 mai, 7PM
1. MARIUS POPP (România)
– solo piano
Pianistul şi compozitorul autodidact Marius Popp (arhitect la origine), membru al vechii gărzi a jazz-ului românesc, a performat în cele mai variate formule împreună cu practic toate numele importante ale jazz-ului autohton şi este în acelaşi timp mentorul a numeroase noi generaţii de muzicieni.
2. GILAD ABRO Trio (Israel)
Gilad Abro – contrabas
Nitay Hershkovits – pian
Amir Bresler – baterie
Gilad Abro s-a format ca pupil al renumitului contrabasist Avishai Cohen, fiind unul dintre reprezentanții ai aşa-numitei „generații Avishai Cohen”. La GHIJFest 5 Abro va fi prezent într-o formula de trio, alături de alți doi tineri muzicieni a căror carieră muzicală se leagă de marele Avishai Cohen. Toți cei trei sînt „marcați” de curentul jazz-ului israelian în sine, atît de specific prin amprentele sale tradiționale, bogăția ritmurilor şi nu în ultimul rînd prin influența puternică de bebop şi swing.
Sîmbătă, 1 iunie, 7PM
1. JAZZYBIRDS (România)
Szep Andras – pian
Antal Attila – contrabas
Csergo Dominic – tobe
invitati:
Yolanda Covacinschi – voce
Reman Zoltan – saxofon
Jazzybirds este un trio înființat in 2011 în Cluj de către Andras (pian), Attila (contrabas) si Domi (percuție). Cei trei, împreună cu invitații lor cvasi-permanenți Yolanda Covacinschi (voce) si Reman Zoltán (clarinete, saxofoane), sunt responsabili pentru deja foarte cunoscuta prelucrare a piesei „Basket Case” a celor de la Green Day, grație căreia au ajuns destul de rapid în atenția publicului larg si a presei.
2. ALEXANDRINA feat. PETRE IONUȚESCU & GABRIEL ALMAȘI (Moldova/România)
Alexandrina Hristov – voce, pian
Petre Ionuțescu – trompetă
Gabriel Almaşi – ghitară, mandolă, efecte speciale
Originară din Republica Moldova, ALEXANDRINA a debutat în 2009 cu albumul „Om de Lut”, album precedat însă de o activitate concertistică bogată pe scenele din România sau de sub alte ceruri. Muzica sa, cu sonorități de jazz, soul, pop sau chiar rock, este marcată de timbrul vocal deosebit al artistei şi de sensibilitatea versurilor pieselor sale. La GHIJFest 2013 Alexandrina (voce, pian) va fi prezentă într-o formulă de trio, alături de doi muzicieni de clasă, PETRE IONUŢESCU (trompetă) şi GABRIEL ALMAȘI (ghitară, mandolă, efecte speciale).
Duminică, 2 iunie, 7PM
1. ADRIAN GASPAR Trio (Austria)
Adrian Gaspar – pian
Marko Ferlan – contrabas
Lukas Fellner – baterie
Adrian Gaspar Trio: jazz / funk / fusion / world / electro…sau, după cum se autointitulează: „trei tipi care se distrează în muzică”.
„Pianistul român Adrian Gaspar, care trăieşte în Austria, a livrat (la Gărâna în 2012) împreună cu partenerii săi de trupă, un performance solid, cu un impact vital şi în acelaşi timp sensibil, combinînd succesiuni armonice tipice jazz-ului clasic cu elemente foarte bine plasate de pop fusion. – allaboutjazz.com ”
2. MIRCEA TIBERIAN feat. CHRIS DAHLGREN & CHRISTIAN LILLINGER (România/SUA/Germania)
Mircea Tiberian – pian
Chris Dahlgren – contrabas
Christian Lillinger – baterie
Ideea inițiată la GHIJFest 2012 de a incuraja apetenţa publicului autohton inspre jazz-ul experimental, continuă şi anul acesta prin concertul de închidere, care propune o formulă multicultural-internațională de excepţie: pianistul, compozitorul şi profesorul Mircea Tiberian, unul dintre cei mai apreciați muzicieni de jazz ai României, Chris Dahlgren, contrabasistul american şi Christian Lillinger un tînăr emergent baterist german.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top