Carte

Herta Müller, David Lodge, Norman Manea și Mircea Cărtărescu, la FILIT

Nume mari ale literaturii mondiale au confirmat deja prezenta la cea de-a doua editie a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), care va avea loc anul acesta intre 1 si 5 octombrie.

filit-2014

Herta Müller, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura, David Lodge, unul dintre cei mai iubiti si apreciati prozatori ai lumii, considerat un clasic in viata al literaturii britanice, Norman Manea si Mircea Cartarescu, creditati anual in presa internationala cu mari sanse la Nobel se vor intalni cu publicul din Romania la Iasi, in toamna acestui an.Lista scriitorilor care au acceptat sa participe la FILIT prinde contur, astfel ca suntem in masura sa facem publice o parte dintre confirmari.
Laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller, va veni la Iaşi anul acesta. În 2013, cu puţin timp înainte de prima ediţie a FILIT, scriitoarea a suferit o intervenţie chirurgicală de urgenţă şi a anulat toate evenimentele sale până la finalul anului trecut. După ce a fost nominalizată pentru a treia oară, pe 8 octombrie 2009 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”, fiind a douăsprezecea femeie care primește această distincţie.
Scriitorul britanic David Lodge este unul dintre cei mai populari autori străini în România, fiind deopotrivă apreciat de critica literară, dar şi de un public foarte larg. Acceptul lui Lodge de a participa la FILIT este cu atât mai important cu cât apariţiile sale publice în ultimii ani au fost extrem de puţine în cadrul festivalurilor, iar aceasta este prima sa vizită în România. Reputat romancier, dramaturg şi scenarist, David Lodge se numără astăzi printre clasicii în viaţă ai literaturii britanice şi mondiale.
Iată lista primelor nume pe care FILIT le face publice pentru ediţia de anul acesta:
Scriitori străini: Herta Müller (Germania), David Lodge (Marea Britanie), Sahar Delijani (Iran, în prezent locuieşte în Italia), Romain Puertolas (Franţa), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Catalunia-Spania), Edward Hirsch (SUA).
Scriitori români: Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Vasile Ernu, Radu Aldulescu, Lavinia Branişte, Marta Petreu, George Bălăiţă, Ana Maria Sandu, Ioana Nicolaie, Ion Vianu, Alexandru Vlad, Bogdan Suceavă, Matei Vişniec, Magda Cârneci, Simona Sora, Andrei Ruse
Traducători: Marily Le Nir (Franţa), Inger Johansson (Suedia), Lora Nenkovska (Bulgaria).
Echipa FILIT se află permanent în contact cu autori, editori, agenţi literari pentru ca evenimentul de la Iaşi să beneficieze de prezenţa unora dintre cele mai importante nume ale literaturii mondiale şi române. Până în luna septembrie, lista va fi permanent actualizată.
Ediția a II-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași va avea loc anul acesta în perioada 1-5 octombrie, va reuni peste 300 de invitaţi şi va beneficia de susţinerea a numeroase instituţii culturale internaţionale şi naţionale.
FILIT este un proiect anual finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi şi realizat prin Muzeul Literaturii Române Iaşi.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top