Teatru

IFFEST DOCUMENT.ART., un festival de film documentar cu tradiție

A început ediția cu numărul 21 a IFFEST ”Document. Art.”, Festival Internațional al Filmului de Arta, Ecologie şi Turism. Filme documentare de scurt, mediu şi lungmetraj, unele premiate la alte evenimente cinematografice similare, printre care se află și Festivalul Internațional al Filmului de Artă, FIFA, Montreal, Canada.

IFFEST-Document-Art-ifestival-2014Fondat în anul 1993 de scriitorul și cineastul Nicolae Luca, membrutitular al UCIN și al CIFFT (Comitetul Internațional al Festivalurilor de Film Turistic, Viena, Austria), IFFEST ”DOCUMENT. ART.” Este produs si organizat de Asociația Română de Film ”Document. Art.”
”Festivalul “Document. Art” se concentrează şi promovează acel gen de film documentar inovator și îndrăzneţ, iar această alegere îi conferă  originalitate şi­l face să fie deosebit faţă de alte manifestari de acest gen.(…)
O simplă analiză a documentarelor premiate ­ pentru că festivalul “Document. Art” are şi secțiuni dedícate mediului și turismului­ ne demonstreaza că vocația intelectuală a manifestării este echilibrată de angajamentul social, dar și de promovarea turismului, evitând astfel etichetarea lui ca un festival elitist ” – cineastul spaniol Julián Franco Lorenzana, prezent și premiat la ediția din 2012 a evenimentului.
Dintre câștigătorii Marelui Premiu se detașează britanicul, născut în Ghana, John Akomfrah, scriitor, regizor, scenarist și teoretician de film. Între anii 2001 și 2007 s­a aflat în fruntea Institutului Britanic de Film. Este Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE). Filmul său „Oil Spill: The Exxon Valdez Disaster”, realizat pentru BBC, a fost distins cu Marele Premiu la ediția din anul 2009.
La ediția din anul 2000 oaspetele de seamă a fost Li Guomin, vicepreşedintele executiv al Asociatiei Cineaştilor din China, A XXI –a ediție a festivalului va fi onorată de participarea regizorilor Alistair I. Macdonald (Anglia), Lidia Rizzo (Italia), Maciej Glowinski (Polonia), Guillermo G. Peydro, Jose Maria Esteban­ Infantes și Daniel Chamorro  (Spania), Dalton Narine (Trinidad & Tobago), Serif Yenen (Turcia), şi de a producătorului Miroslav Rezic (Croația). Ei își vor prezenta singuri filmele a căror proiecție este trecută în program.
De asemenea, se va afla și Donatella Cocchini, directorul Festivalului Filmului Turistic din Spello, provincia Perugia, Italia, care va avea întâlniri cu directorul fondator al IFFEST DOCUMENT. ART. Pentru a pune bazele unei colaborării ulterioare.
Între peliculele selectate pentru proiecții sunt: „Pichuco” de Martin Turnes, Argentina, „Rene Gruau – ­creator de modă” produs de NDR Arte& Rai Educational, Germania, Italia, regizor Adolfo Conti, „Ecuador, cu ochii închiși” de Daniel Chamorro, Spania, „În căutarea lui Marco Polo”, TV Zagreb, regizor Miro Brankovic, „Un scaun potrivit pentru un înger”, Canada/Finlanda, regizor Raymond St­ Jean, „Ome: Povestiri dintr­o ţară pe cale de dispariție”, regizor Raul Paz Pastrana, Ecuador, „Povestea ceterașului fără o mână”, regizor Sorin Grecu, România.
Evenimentul cultural –cinematografic este realizat cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN). Parteneri instituționali sunt Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, București, Institutul Cervantes și Inspectoratul Școlar alMunicipiului București.
Alte detalii privind programul, in site­ul www.dokumentarts.ro, info@dokumentarts.ro

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top