Muzica

Incepe ArtMania 2013!

artmania-2013Ediţia din 2013 a Festivalului ARTmania Sibiu debuteaza astăzi şi va avea loc până pe data de 11 August, având un program plin de dinamism, inovaţie şi non-conformism. Susţinătoare a culturii alternative, platforma ARTmania lansează anul acesta un spatiu conceptual menit să dinamizeze viaţa citadelei medievale, să încurajeze dialogul cultural şi să promoveze valorile naţionale, într-un context internaţional: ARTmania Smart Zone.
La cea de-a opta ediţie a festivalului, pictura, fotografia, grafica şi arta scrisului, vor fuziona cu ideea de performance şi instalaţie, film şi muzică, aducând mai aproape de publicul larg o mare varietate de evenimente încărcate de cultură, care se vor desfăşura în Piaţa Mică şi în locaţiile partenere din imediata sa apropiere, sub umbrela ARTmania Smart Zone.
Pe lângă concertele a cincisprezece trupe de referinţă din peisajul muzical mondial şi autohton, ARTmaniadă startul unui maraton de evenimente, care se vor desfăşura în Sibiu, în spaţiile dedicate festivalului:Piaţa Mare şi Piaţa MicăMuzeul Naţional BRUKHENTALComplexul Naţional Muzeal “ASTRA” şi Galeria “HABITUS.
Pe perioada festivalului, Piaţa Mică va fi animată de expoziţii de fotografie şi pictură, workshop-uri, proiecţii de filme şi documentare, lansări de carte, dezbateri literare şi alte evenimente, organizate cu sprijinul Transilvania FilmParada FilmForumului Cultural AustriacInstitutului Cultural Polonez,Centrului CehInstitutului CervantesCasei de Cultură din Sibiulibrăriilor Vellant şi Curtea Veche şi al altor mărci reprezentative pentru promovarea culturii în România.
Un show inedit, aflat la limita dintre performance şi instalaţie, “OBSESSION“, deschide şirul manifestărilor artistice care vor activa inima fortăreţei. Repunerea în scenă a spectacolului “OBSESSION” aduce în atenţia publicului personaje devorate de angoase, măcinate de nocivitatea sentimentelor obsesive, prin trăiri dramatizate şi printr-o coregrafie asemenea unui catarsis … Împletind arta performance-ului cu efectele audio-vizuale, cu o coregrafie şi o scenografie realizată de Iulian Glita şi Doru Zamfir şi o muzică semnată de Alex Halka, show-ul îşi imprimă energia şi efectul cinematic asupra spectatorilor.
Festivalul ARTmania este onorat să găzduiască vernisajului artistului plastic Roman Tolici. Parcurgând drumul de la abstract la figurativ şi de la figurativ la abstract, seria de lucrări “7 Zile, 7 Nopţi” prezentată deRoman Tolici în premieră, conturează frânturi de proiecţii asupra lumii, vieţii şi morţii. Acuarela, ca mediul principal de exprimare, a fost abordată tehnic în moduri diferite de la o lucrare la alta – de la prospeţimi vaporoase specifice, la acumulări severe, mai puţin obişnuite.
Rămânând în acelaşi registru al premierelor, ARTmania şi Parada Film aduc la Sibiu filmul POZIŢIA COPILULUI, regizat de Călin Peter Netzer. Noua producţie românească vorbeşte despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor.
Combinând ideea de cultural şi neconvenţional, ARTmania şi Curtea Veche Publishing invită amatorii de literatură şi performance muzical la evenimentul de prezentare a cărţii lui SILVIU GHERMAN, “Hârtiile Masculului, lansată în 2012. Cititorii îl vor putea cunoaşte pe Silviu, atât în postura de scriitor, cât şi ca muzician, lansarea cărţii fiind urmată de concertul trupei MES QUINS, un duo electro-pop-punk fondat de Silviu Gherman împreună cu Ovidiu Chihaia.
Pe perioada Festivalului ARTmaniaGaleria “HABITUS” devine gazda unor proiecţii obţinute cu sprijinul unor instituţii culturale, festivaluri naţionale de film şi case de producţie, parteneri şi promoteri ai artei şi schimbului intercultural.
Înainte de cea de-a 2-a ediţie a Festivalului International de Film Horror & Fantastic “LUNĂ PLINĂ”,primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, vor fi proiectate patru scurtmetraje fantastice care pendulează între absurd şi macabru, în exclusivitate la ARTmania.
Programul de filme este pigmentat de “Political Dress”, un documentar social despre lupta pentru o exprimare liberă prin vestimentaţie şi dorinţa de diferenţiere dintr-o unitate “cenuşie”. Filmul vorbeşte despre moda din Polonia, văzută adesea ca expresia împotrivirii faţă de sistemul totalitar în perioada realismului socialist şi face parte din seria “Guide To The Poles” pregătită de Institutul “Adam Mickiewicz” din Varşovia. Proiecţia este realizată cu sprijinul Institutului Polonez.
Transilvania Film aduce la Festivalul ARTmania 2013, in premiera la Sibiu, cea mai noua producţie românească regizată de Florin Piersic Jr.: “Killing Time” (2012). În distribuţie, îi veţi recunoaşte pe Florin Piersic Jr.Cristian Ioan GuţăuOlimpia Melinte şi pe Florin Zamfirescu.
Din portofoliul ARTmania nu putea lipsi “ROCKER, cel de-al doilea lungmetraj al lui Marian Crişan, o productie Mandragora distribuita de Transilvania Film. Lungmetrajul vorbeste despre dragostea luiVictor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul său, Florin, care depăşeşte limitele a ceea ce e social şi moral acceptat. Pe lângş legătura de sânge, ceea ce îi uneşte şi mai mult pe cei doi este muzica rock.
De la film, pendulăm spre grafică, invitându-vă să descoperiţi “URBAN COMICS Made In Cluj“, un album de bandă desenată inspirată din legende urbane. Patru dintre tinerii artişti vin să expună 30 de planşe din album şi vă invită să participaţi la un workshop de desen, unde fiecare va putea să dea viata propriului scenariu.
Invitată la ARTmaniaGaleria GALATECA va expune la Sibiu o serie de gravuri, desene, fotomontaje, acuarele şi cărţi bibliofile ale unor artişti de renume internaţional: Simon Henwood, Mircea Roman, Mircea Nechita şi Edward Gorey. Deşi foarte tânără în peisajul spaţiilor culturale, Galeria GALATECA a reuşit să se plaseze pe harta naţională şi internaţională prin proiecte de design şi artă contemporană inedite, propunându-şi să dezvolte expoziţii de artă aplicată şi artă multimedia.
Platforma culturala ARTmania şi Modernism, promoter al artei contemporane, recomandă De La Alb La Negru”, o expoziţie semnată de Ioana Popescu. Tânăra artistă vine la Sibiu cu o colecţie de fotografii alb-negru, care surprind în detaliu trăiri, vise, incertitudini şi speranţe umane. Mizând pe spontaneitate şi empatie, Ioana reuşeşte să portretizeze cu delicateţe, fragilitatea şi intensitatea personajelor sale.
La întrebările “Cum se schimbă obiceiurile de lectură în secolul vitezei şi al informaţiei? Ce schimbări a adus în felul nostru de a citi apariţia cărţilor electronice?” şi la multe altele legate de felul în care citim acum, încercăm să răspundem impreuna cu scriitorii Cecilia Stefanescu, Florin Iaru si alaturi de Paul Balogh, specialist in publishing digital, intr-o intalnire moderata de Cristina Foarfa si organizata de Bookaholic.
Vellant, una dintre cele mai frumoase edituri din Romania, are incredere in puterea de inspiratie a cartilor-obiect si a cititului pe indelete si vine la ARTmania cu o selectie din cele mai frumoase carti din ultimii ani: Versez si Uibesc, de Iv cel naiv, Religia pentru atei si Arhitectura fericirii, de Alain de Botton, Arta la zid, de Banksy, romanele lui Irvin Yalom sau cartile lui Alexandru Andries.
Si pentru a aduce în Piaţa Mică un plus de armonie, Bruno Wine Bar vine să completeze profunzimea unei lecturi de proză sau de poezie cu un vin nobil sau cu un aperitiv răcoritor de vară. Înfiinţat în 2008, brandul Bruno Wine Bar & Bistro introduce în peisajul urban un mix de rafinament şi de tradiţie cu modernitate şi propune o selecţie de vinuri de top din 15 ţări, atent alese de la toţi producătorii români şi importatorii de vin recunoscuţi pe 5 continente.
Proiectele tinerilor propun perspective şi abordări mereu fresh, aşa cum este cazul revistei Zona Nouă (Sibiu) şi a ziarului Carevasăzică (Bucureşti). ARTmania te invită să asişti la Press@School, o dezbatere despre ceea ce înseamnă jurnalismul pentru noua generaţie, despre cei de care eşti nevoit să asculţi, despre cei pe care trebuie să-i aduci lângă tine, despre graniţa dintre artă şi reportaj.
ARTmaniere Poetice propun o formulă sincretică – poezie şi muzică, literatură şi performance – care va aduce în prim-plan cele mai noi şi mai nonconformiste nume din tânăra şi foarte tânăra generaţie de scriitori şi artişti. Claudiu KomartinVlad Pojoga, Ilinca PopCătălina Stanislav și poetul Ionel Ciupureanu vor susţine un recital care promite o poezie departe de spatiul confortabil şi nefrecventabil pe care aceasta îl ocupă în manualele de şcoală, alături de Mihai Fuiorea, filosof şi fost membru al trupei post-punk Terror Art, acompaniaţi de pianul Anei Toma.
Cafeneaua GEEA devine gazda unei ediţii duminicale a ARTmanierelor poetice, unde veti putea asculta poezie şi proză aparţinând Amaliei CernatRitei ChirianIoanei Vintilă şi lui Radu Vancu – nume care se remarcă printr-un discurs literar proaspăt, hipersenzitiv, acut şi contorsionat, alături de Romulus Cipariu (ţambal).
ARTmania dedică ziua de Sâmbătă10 August, scurtmetrajelor, incluzând în program de la film experimental austriac, la animaţie creată la cea mai bună şcoală de film din Cehia, până la film scurt spaniol şi românesc.
Forumul Cultural Austriac prezintă la ARTmania o selecţie de 15 scurtmetraje austriece, toate nominalizate la secţiunea “cel mai bun scurtmetraj” în 2012, inclusiv “Unser Lied“, producţia câştigătore a marelui premiu oferit anual de Academia Filmului Austriac.
Casa de filme AVALON din Spania vine cu cinci scurtmetraje (4 de fictiune si un documentar) semnate deNatalia MateoNacho Ruiz Capillas şi Beatriz Sanchis. Proiecţia este realizată cu sprijinul Institutului Cervantes în colaborare cu Ministerul de Afaceri Externe si Cooperare Internationala al Spaniei.
ARTmania gazduieste proiectia FAMU SHORTS, o selectie a celor mai recente scurtmetraje realizate la FAMU, considerata cea mai buna scoala de film din Europa si a saptea din lume.
Multi dintre cei mai faimosi regizori, cehi si nu numai, au absolvit FAMU: Miloš FormanJiří MenzelVěra ChytilováEmir KusturicaFilip Remunda. Proiecţia este realizata cu sprijinul Centrului Ceh.
Selecţia de scurtmetraje româneşti care vor rula la ARTmania va cuprinde o parte din filmele dinCompetiţia Naţională de la Timishort 2013Festivalul Internaţional de Film Timishort îşi propune să descopere, prin secţiunile sale competitive, cineaşti români şi străini cu o viziune originală şi inovatoare asupra cinematografiei. Organizat de Asociaţia Română A Filmului Independent (ARFI), Timishortinvită publicul să cunoască cele mai proaspete producţii din cinematografia internaţională.
Cea de-a 8-a ediţie a Festivalului ARTmania se va încheia în Piaţa Mică cu o petrecere alături de DJ Hefe, membrul trupei COMA şi realizator al emisiunilor radio şi TV, “DOMESTIKA” şi “ALTERNATIVE NATION“, care promovează muzica rock şi stilurile conexe precum metal, hardcore, hip-hop, electro, post punk, psychobilly şi ska.
În perioada festivalului, toţi posesorii de brăţări ARTmania pot vizita, în regim gratuit sau la preţ redus, toate evenimentele şi expoziţiile găzduite de Muzeul Naţional BRUKENTHAL” – “Gothic” sau ”Poeme Pentru Păsări Şi Extratereştri“, de Cristian Badilita şi de Complexul Naţional Muzeal “ASTRA” – “A Ctitori, A Zidi … A Deveni” (Casa Cartelor) şi “Ada Kaleh, Insula Visului Şi A Uitării” (Casa Hermes).
Intrarea este liberă la evenimentele din Piaţa Mică şi la cele din cluburile partenere Festivalului ARTmania Sibiu 2013.
Acces gratuit pentru liceenii Smart din alte localităţi, conditii favorabile pentru accesul cu aparatură foto şi gratuitatea pentru persoanele cu dizabilităţi sunt principalele îmbunătăţiri ale serviciilor oferite deARTmania Festival la cea de-a opta ediţie a evenimentului.
În următoarele două săptămâni, liceenii din alte localităţi care vor răspunde corect la concursul din pagina oficială a festivalului (link) vor primi câte o invitaţie Smart la ARTmania Festival Sibiu 2013.
Pentru liceenii din Sibiu, organizatorii oferă bilete cu preţuri speciale, disponibile în zilele festivalului, la biroul de informaţii ARTmania din Piaţa Mare. Doritorii trebuie să prezinte carnetul de elev valabil pentru unul din liceele sibiene şi să poarte brăţara primită până la sfârşitul festivalului.
Accesul cu aparate foto în perimetrul festivalului ARTmania este permis cu aparatură foto de orice fel, în limita a 5,9 inch – 15 cm lungime obiectiv sau 7,9 inch – 20 cm lungimea totala a ansamblului. De asemenea, fotografierea este permisă numai fără blitz şi fără a deranja bunul mers al evenimentului sau spectatorii prezenţi la festival. Restricţiile rămân valabile în acest an pentru accesul cu stative, trepiede, blitz-uri detaşabile sau alte accesorii, echipamente de filmat sau înregistrări audio.
Persoanele cu dizabilităţi certificate au acces gratuit cu însoţitor sau fără, în baza certificatului (este acceptată şi copia) prezentat la biroul de relaţii publice din Piaţa Mare, împreună cu un act de identitate pentru persoana din certificat şi însoţitorul său (dacă certificatul menţionează însoţitor). ARTmania Festival Sibiu 2013 oferă şi o rampă pentru scaune cu rotile.
De asemenea, şi cei mai mici rockeri se vor putea bucura de experienţa festivalului de la Sibiu, pentru că, în anul acesta, toti copiii sub 14 împliniţi până în prima zi a festivalului, vor intra gratuit la eveniment. Condiţiile sunt să fie însoţiţi de un membru major din familie, cu bilet sau abonament valabil, si ca aceasta să prezinte o copie a unui certificat de naştere, alături de propriul buletin. Cei mici nu vor purta brăţări şi vor fi în permanenţă sub supravegherea însoţitorilor lor.
În 2013Festivalul ARTmania are loc în perioada 05 – 11 August, oferind publicului sau concerte şi evenimente alternative. Festivalul ARTmania este susţinut, pentru cel de-al 4-lea an, de Tuborg, un brand hiperactiv în industria evenimentelor din România, reuşind să ofere tinerilor clipe de neuitat alături de artiştii lor preferaţi. Tuborg înseamnă inspiraţie, distracţie şi spontaneitate!
Parteneri ARTmania Festival Sibiu 2013Coca-ColaMarquardtBanca Comercială Carpatica.
ARTmania Festival Sibiu 2013 este o acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top