Film

Între 10 şi 16 noiembrie, comunitatea gay din România sărbătoreşte la Cluj 10 ani de filme gay

Ajuns la cea de-a zecea ediţie, SERILE FILMULUI GAY, singurul festival de film cu tematică gay din România, ia start începând cu 10 noiembrie la Cluj-Napoca.

serile-filmului-gay-2014-ifestival

50 de filme dintr-un total de 780 înscrise, majoritatea în premieră naţională, au fost selectate să intre în competiţia din acest an, ele provenind din 21 de ţări. Pe lângă acestea, ca o noutate, vor fi proiectate patru lung metraje şi documentare în parteneriat cu Ambasada Finlandei, Ambasada Spaniei şi Institutul Francez din Cluj-Napoca.
Totodată apreciem aportul susţinut al Ambasadei Israel la Bucureşti, al Ambasadei Marii Britanii si al Ambasadei Statelor Unite ale Americii precum şi suportul Asociaţiei ACCEPT.
Festivalul, care se va desfăşura timp de o săptămână până pe 16 noiembrie, aduce la Cluj-Napoca regizori şi producători din străinătate, dar şi un juriu internaţional ce va desemna cel mai bun film de scurt metraj, cel mai bun documentar şi cel mai bun film de lung metraj. Ca şi până acum, şi publicul, care va avea acces gratuit la aceste proiecţii, îşi va putea desemna pelicula preferată în cele trei locaţii alese în acest an: cinematograful “Victoria”, ceainăria culturală “La Perne” şi clubul destinat comunităţii LGBT, “Delirio”.
Evenimentele conexe nu vor lipsi nici ele din programul festivalului, program ce va include sesiuni de Q&A cu realizatorii peliculelor, lansări de cărţi, un worshop axat pe discursul instigator la ură realizat în parteneriat cu asociaţia “GoFree” dar şi o o expoziție “călătoare” prin cafenelele clujene şi o instalaţie realizată în colaborare cu “Decât O Revistă” şi artistul Paul Mureşan.
Un eveniment aparte îl va reprezenta, în contextul creşterii numărului de persoane infectate cu HIV şi a lipsei unui efort concentrat guvernamental de implementare a unui program naţional de educaţie, dezbaterea “Sunt stǎpânul sǎnǎtǎţii mele!” la care vor fi invitaţi să vorbească tuturor celor interesaţi de a se informa, Dr. Anca Streinu-Cercel, şef lucrări al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din Bucureşti dar şi psihologul Odette Chirilǎ, de la aceeaşi instituţie de prestigiu.

serile-filmului-gay1-2014-ifestival

„Din ce în ce mai multă lume a auzit de acest festival, din ce în ce mai mulţi tineri trec peste prejudecăţile cu care au fost încărcaţi de acasă şi vin la aceste filme, vin să vadă şi să încerce să cunoască şi o altă lume, despre care nu ştiu decât din can-can-ul mediatic şi din poveştile cu zmei pe care le-au auzit de acasă sau de la prieteni. Cu fiecare ediţie, mesajul nostru ajunge la mai multă lume, ne facem mai bine cunoscuţi, lumea începe să se obişnuiască cu ideea că existăm şi că nu suntem mai diferiţi decât ceilalţi, odată ce începi să ne cunoşti. Prin cultură, poarta noastră rămâne mereu deschisă şi sperăm că fiecare nouă ediţie va ajuta la prăbuşirea cât mai multor ziduri ridicate între societatea civilă şi comunitatea LGBT. Există foarte multe semne bune, faţă de acum zece ani când s-a desfăşurat prima ediţie a festivalului. Mai avem, totuşi, un drum lung de parcurs, iar fiecare ediţie a SFG şi fiecare persoană care ne calcă pragul ne ajută să facem împreună un pas important înainte”. – Lucian Dunăreanu, directorul festivalului.
Cei interesaţi vor putea găsi mai multe detalii despre filme, trailer-ele acestora, precum şi programul complet al festivalului pe website-ul http://www.serilefilmuluigay.ro/, iar pagina de Facebook (www.facebook.com/SFGCluj) le va sta la dispoziţie cu noutăţi în timp real.
„Serile Filmului Gay” este primul și singurul festival de film cu tematică LGBTQI din România, acesta având loc anual în Cluj-Napoca în luna noiembrie şi îşi propune deschiderea față de diversitatea culturală și acceptarea valorilor individuale. Cu o puternică latură socială, festivalul se desfășoară în spiritul toleranței față de toate minoritățile, al respectării drepturilor omului și al informării publicului larg asupra unor probleme de identitate sexuală considerate în continuare tabu. SFG este un festival de film non-comercial, este organizat în totalitate pe bază de voluntariat iar accesul la evenimente este liber.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top