Film

Jaques-Rémy Girerd – animator invitat la Anim’est 2014

Cu fiecare ediţie, Anim’est îşi confirmă reputaţia unuia dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa, nu doar prin selecţia de filme de animaţie de calitate, ci şi prin prezenţa la festival a unor invitaţi speciali. Animatori consacraţi, reprezentaţi ai unor şcoli de animaţie renumite, studiouri multi-premiate şi festivaluri internaţionale de profil celebre devin, în fiecare an, highlighturile programului Anim’est.

Jaques-Remy-Girerd-animest

La ediţia de anul acesta, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, festivalul îl invită la Bucureşti pe Jaques-Rémy Girerd, celebrul regizor şi producător de filme de animaţie, fondator al legendarului studio de animaţie francez Folimage.
Născut în 1952, Jacques-Rémy Girerd a urmat studiile Şcolii Naţionale de Arte Frumoase din Lyon. După ce a experimentat, o vreme, cu animaţia cu plastilină, a fondat, în 1981, studioul Folimage, producătorul animaţiei nominalizate la Oscar Une Vie de Chat şi unul dintre cele mai cunoscute studiouri de animaţie stop-motion din Europa. Filmele sale au fost selectate în cadrul unora dintre cele mai mari festivaluri de film internaţionale (Annecy, Berlin, Ottawa) şi i-au adus premii importante (César, Cartoon d’Or). O temă recurentă în filmele lui Girerd este grija pentru mediul înconjurător, deghizată adesea în satire despre copilărie, prietenie şi civilizaţie, ce îmbină umorul cu mesaje ecologice pertinete.
La Bucureşti, publicul Anim’est va avea ocazia să vizioneze cele trei lungmetraje de animaţie semnate Jacques-Rémy Girerd şi produse de Folimage: La Prophetie de grenouille / Profeţia broaştelor (2003), ce a atras peste un milion de spectatori în Franţa şi aprecierea industriei la nivel internaţional, Mia et le Migou / Mia şi Migou (2008), desemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie al anului 2009 de către Academia Europeana de Film, şi Tante Hilda! / Tanti Hilda! (2013), selectat anul acesta în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.   
Cei mici se vor bucura de un program special marca Girerd: Ma petite planete cherie / Draga mea planetă (1996), o serie de filme de animaţie de 26 de episoade ce abordează teme legate de mediul înconjurător într-o manieră nostimă şi poetică, dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani. Seria a câştigat numeroase premii: cel mai bun serial TV la Festivalul de Goias în Brazilia, cel mai bun film pentru tineret la Sankt Petersburg, premiul UNICEF și Îngerul de Aur.
Prezenţa lui Jaques-Rémy Girerd la cea de-a noua ediţie Anim’est şi programul dedicat studioului Folimage sunt posibile cu ajutorul Institutului Francez din Bucureşti.
Cea de-a noua ediție Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio și Elvira Popescu și în Atelierul de Producție.
Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Uniunea Cineaștilor din România, Centrul Național al Cinematografiei.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top