Muzica

JAZZ™ 5-7 Iulie 2013, Piata Victoriei, Timisoara

RB_6_color“Jazz-ul este dintotdeauna un gen de muzică divers şi multicultural, definit astfel încă dinainte ca astfel de concepte să existe, un continuu mix de oameni, sentimente şi muzică. Pornind de la această idee, gestul de a organiza un eveniment important de jazz în Timişoara, un simbol al multiculturalismului în Romania şi în această parte a Europei, e unul natural şi deopotrivă simbolic.
Un festival muzical creează un simbol pentru oraşul care îl organizează, devine parte din identitatea lui şi o întăreşte. Festivalul JAZZ™ vine tocmai să celebreze energia culturală vibrantă a Timişoarei.

De ce un festival finanţat din fonduri publice în Timişoara? În primul rând pentru că e extrem de important să definim cultura ca un bun comun, accesibil oricui şi nu ca un produs comercial disponibil în baza unor reguli financiare. E o formă de a asuma rolul Primăriei Municipiului Timişoara ca şi garant al acestui principiu. Politica culturală este cea care poate defini societatea de mâine, una în care nu ne întrebăm doar din ce trăim, dar şi pentru ce trăim şi cum trăim împreună. E în interesul Timişoarei să găzduiască evenimente culturale de amploare, e în interesul Timişoarei să stimuleze viaţa culturală a cetăţii în toate formele ei.
În acest an punem piatra de temelie a ceea ce poate fi unul din cele mai importante evenimente culturale din această parte a Europei, parte a efortului de a obţine titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Importanţa artiştilor care vor urca pe scena festivalului JAZZ™, participarea internaţională impresionantă pe care o aşteptăm, promovarea pe care o vom realiza naţional şi internaţional sunt premizele unui astfel de obiectiv ambiţios.
Vă aşteptăm cu drag în iulie pentru un eveniment de excepţie, într-un oraş de excepţie.”
(Dan Diaconu, Viceprimar al Municipiului Timişoara)
JAZZ™ se va desfăşura în Piaţa Victoriei din Timişoara în perioada 5-7 iulie 2013.
Accesul la JAZZ™ este gratuit DAR se pot rezerva locuri pe scaun într-o zonă special amenajată din fața scenei cu 50 lei/festival. Prețul este modic și prin urmare încurajăm iubitorii acestui gen să achiziţioneze bilete ca și dovadă a susținerii culturii în Timișoara. Mai multe detalii despre acces pe www.JAZZtm.ro
Evenimentul va fi produs cu sprijinul voluntarilor PLAI care au adus în premieră în Timişoara artişti precum: Paco de Lucia, Al Di Meola, Mariza, Misia, Nigel Kennedy, Pink Martini, Patrice şi mulţi alţii. PLAI este singurul festival din România prezent în finala European Festival Awards.
Primul artist pe care îl prezentăm este, după cum a afirmat Los Angeles Times:
“Imaginați-vă un artist virtuoz precum Jaco Pastorius cu fluiditatea vocală a lui George Benson și simțul armonic al lui Joao Gilberto toate într-un melanj cultural african. Doamnelor și domnilor vi-l prezentăm pe RICHARD BONA”
În aceste zile se vorbește mult despre viitorul muzicii: amestecul vechiului cu noul și fuziunea între genuri muzicale, dar nu sunt mulți muzicieni care pot spune că înglobează atât trecutul cât și viitorul precum Richard Bona. Nu sunt mulți artiști care s-au simțit acasă în atâtea locuri diferite; care au trăit în zgârie – nori dar și în colibe; care au concertat în Paris, Mumbai sau Sydney sau care au fugit pentru viața lor fiind urmariți de o panteră și nu mulți stiu să lucreze în ProTools printr-o consolă SSL dar să prindă și un animal sălbatic.
“Nu este cool să fii impresionat de ultimul copil minune apărut în oraş. Dar chiar și cei mai reținuți dintre cei reținuți renunță când vine vorba de Richard Bona, un virtuoz timid al basului electric provenit dintr-o colibă de chirpici de undeva din Cameroon” – Newsweek În anii 1990 muzicalitatea lui s-a transformat într-o legendă urbană în Paris și New York ajungând să colaboreze cu cei mai importanți artiști contemporani de jazz: Pat Metheny, Joe Zawinul, Didier Lockwood, Harry Belafonte, Quincy Jones, Herbie Hancock, Chick Corea, Michael Brecker, Randy Brecker, Chaka Khan, Chucho Valdès, Mike Stern, Larry Coryell, David Sanborn, Kenny Garrett, Billy Cobham, Queen Latifah, Branford Marsalis și Bobby McFerrin.
“Piesele lui prezintă o virtuozitate atât de complexă încât nu trebuie decât să fie șoptite.” – The New York Times

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top