Film

Jurnal de festival: All about NEXT FILM FESTIVAL

A venit în sfârșit aprilie și odată cu primăvara puțin întârziată, prindem ceva viață și începem sezonul cald cu energie și entuziasm, dar mai ales cu multe filme bune pe care le putem vedea zilele următoare în cadrul Festivalului Internațional de Film Next.

Unul dintre cele mai cool festivaluri de scurtmetraje din București revine pe marile ecrane cu ediția a 9-a, o ediție ce are ca motto „It’s All about the Next Thing”.
Pe parcursul celor 6 zile de festival voi încerca să vă updatez și să vă relatez cum stau lucrurile, care este pulsul și cum sunt filmele, ce se discută la workshop-uri și cum se distrează lumea la party-uri.
Pe scurt, ce se va petrece în București până pe 19 aprilie:

Ziua 1-next-festival---ifestival---2015

Sala plina in prima zi de festival
Foto: Andrei Roxana

Ca în fiecare an întâlnirea de început de festival a avut loc la Cinema Studio locul unde s-a strâns o mulțime de cinefili, cineaști, dar și spectatori amatori de filme bune pentru a celebra începerea celui mai cool festival de scurtmetraje de la noi, devenit un super eveniment cultural.
Forfotă și emoții, să înceapă seara!
Gala de deschidere a fost prezentată de fondatoarea Societății Culturale Next, Ada Solomon, și Coordonatoarea festivalului, Yvonne Irimescu.
Noua ediție vine cu 146 dintre cele mai bune scurtmetraje, 17 secțiuni, dintre care două competiții: cea internațională și cea națională și două noi programe: Baltic Shorts și Best of Brest.
Puteți participa la seminarii și workshop-uri cu nume celebre din industrie: discuție cu regizorul Radu Jude și parte din echipă despre realizarea filmului ”Aferim”, întâlnire cu Claire Denis, regizoare și scenaristă franceză selecționată la festivaluri precum Cannes, Berlin sau Locarno și Teddy Williams, care va ține un seminar de sunet.
Una dintre serile mele preferate este Oscars Night, ce se va desfășura vineri. Pentru pasionații de filme de groază,  Monsters Night va începe cu filme șoc și se va încheia cu o petrecere monstru la Ciclop.

Ziua 1-02-next-estival---ifestival---2015

Kung FU Next este o secțiune cu filme de acțiune și comedie care ne reamintesc cât de importante au fost filmele kung fu ”la vremea lor” și cât de mult ne-au influențat cultura. Poate mă grăbesc să numesc secțiunea aceasta un omagie nonconformist al cinemaului asiatic.
Iată și un teaser:

Nu lipsesc din program și Next Kids, programul dedicat copiilor, filmele arthouse sau Short Matters! unde puteți urmări nominalizările la EFA.
Stare de prima seară
Dat fiind că Next FIlm Festival este un loc unde se adună oameni de pretutindeni care mănâncă film pe pâine, dar mai ales că este un eveniment care susține noile generații și arta cinematografică,  seara a debutat la Cinema Studio cu un program special numit ”Behind the Scenes”.
8 scurtmetraje abordează ”facerea filmului” din diverse puncte de vedere, fiind un calup care poate iniția spectatorii nefamiliarizați cu platoul de filmare. Stările au fost schimbătoare, de la amuzament stârnit de o comedie absurdă sau fascinația urmăririi unui desktop documentar despre filmările ”Transformers 4”, surprinse de amatori și până la al vedea pe selecționerul festivalului, Andrei Rus, în cel mai recent scurtmetraj semnat Adrian Sitaru, ”Artă”.

Arta - Adrian Sitaru

Din păcate am ratat seara LGBT la Club Control, moment care sărbătorește diversitatea stilistică, tematică și sexuală. Un program mai vechi al festivalului pe care-l apreciez enorm pentru că ține pasul cu evoluția lumii, cu problemele cu care ne confruntăm și care cred că reușește să influențeze mentalități sau să arate celelalalte perspective. You go, Next!

Ziua 1_06

Am apucat să iau pulsul petrecerii. Oamenii voioși, sociabili și puși pe distracție abia încep să intre în atmosferă! Ne așteaptă câteva zile extrem de interesante pe care vă invit să nu le ratați :)
Aflați tot ce aveți nevoie din programul de pe site sau din programele printate pe care le găsiți la info desk-urile din locații. Dacă nu știți ceva, întrebați-i pe voluntari, tineri foarte simpatici și mereu pregătiți să ne sară în ajutor, mai ales nouă, rătăciților.

Ziua 1_05

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top