Film

Kazuo Hara și Sachiko Kobayashi, invitații speciali ai One World Romania 2018

Unul dintre evenimentele speciale ale celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania este programul retrospectiv dedicat regizorului Kazuo Hara și producătoarei Sachiko Kobayashi. Cei doi vor fi prezenți la București în perioada 16-21 martie, vor discuta cu publicul după toate proiecțiile filmelor, iar luni, 19 martie vor susține un Masterclass la ARCUB, începând cu ora 20:30.

Kazuo Hara este cel mai apreciat regizor de documentare al Japoniei. Cu o carieră întinsă pe aproape cinci decenii, în care a realizat cinci lungmetraje, cineastul a colaborat întreaga viață cu Sachiko Kobayashi, care a produs toate filmele acestuia, patru dintre ele făcând parte din programul retrospectivei organizate în cadrul One World Romania, ediția din 2018.
„Dezastrul din Sennan” – premieră europeană la One World Romania 2018
Cel mai recent documentar al cuplului Kazuo Hara – Sachiko Kobayashi, „Dezastrul din Sennan” va avea premiera europeană în martie la One World Romania. Este primul documentar realizat de cei doi în ultimii 20 de ani, a fost deja proiectat în cadrul festivalurilor de la Busan, Yamagata și la Tokio Filmex IFF, iar în martie are premiera și în cinematografele din Japonia.
Timp de opt ani a urmărit Kazuo Hara lupta în justiție, cu guvernul japonez, a zeci de foști lucrători în carierele de azbest din micul orășel Sennan. Ei sunt supraviețuitorii bolilor specifice – azbestoză, cancer pulmonar – de care au suferit sau suferă majoritatea celor care au trecut prin condițiile de muncă respective, neștiind la ce pericole sunt expuși. Într-un stil neșlefuit – ca viața însăși -, documentarul trasează mai întâi portretele individuale ale tuturor acestor oameni, trecuți de a doua tinerețe și nevoiți să se confrunte cu tot felul de dureri insuportabile. Dincolo de cazul specific al acestui grup de oameni care își caută dreptatea în această lume, laitmotivele recurente ale filmului sunt suferințele cauzate de boală și moartea.
În secțiunea dedicată celor doi cineaști se adaugă trei alte documentare faimoase, „La revedere, PC”„Erotism privat extrem: cântec de dragoste 1974” și „Armata goală a împăratului mărșăluiește în continuare” (film clasat pe poziția a 23-a în clasamentul celor mai bune documentare din toate timpurile, publicat în ianuarie 2017, de BFI).

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top