Film

La Fête Sauvage, filmul de deschidere al Pelicam

De Ziua Internațională a Mediului, Pelicam vine cu un cadou pentru toți iubitorii naturii: La Fête Sauvage, unul dintre cele mai celebre filme de mediu, apărut în 1976, poate fi văzut la Tulcea. Varianta recondiționată a documentarului, care nu mai era în stare de vizionare, poate fi admirată în premieră mondială la Tulcea, în deschiderea Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Filmul va fi relansat în Franța și în alte țări după 18 iunie.

la_fete_sauvage_pelicamLa 37 de ani de la apariție, filmul este, în continuare, în top 10 al celor mai de succes filme de gen din Franța. La Fête Sauvage a revoluționat industria filmului documentar, prin frumusețea care îl deosebește de orice alt film despre animale. El a fost realizat de Frédéric Rossif și coprodus de legenda westernului, regizorul Sergio Leone, muzica fiind semnată de celebrul compozitor Vangelis, precursorul muzicii electronice.
La Fête Sauvage este un film poetic care pune în lumină legătura secretă și profundă între om și lumea animală. “Dacă animalele ar dispărea acum, ar fi un dezastru ecologic, dar va fi încă un dezastru, și mai grav, un dezastru cultural: copilul care nu va mai vedea animalele va fi un copil condamnat la tăcere în visele sale pentru restul zilelor”, sunt cuvintele regizorului Frédéric Rossif.
Publicul larg va putea redescoperi filmul într-o versiune restaurată în totalitate, la o calitate optimă. La Fête Sauvage în varianta refăcută va fi proiectat, pentru prima oară, la Tulcea, prin amabilitatea lui Yves Rescalat, fondatorul edițiilor Zoroastre, a cărui misiune principală este de a reda viața capodoperelor uitate ale cinematografiei de artă. Echipa de restaurare a căutat prin toată lumea, timp de șase luni elementele de origine ale filmului, printre care negativele de 16 mm.
La Fête Sauvage va fi primul film proiectat la cea de-a treia ediție a Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni și va fi urmat de peste 30 de filme de mediu în premieră națională, semnate de regizori premiați. My Name is Salt este o producție Elveția / India care spune povestea a mii de familii care își părăsesc satele și migrează într-un deșert din India de unde extrag sarea care le asigură existența. “Oamenii sării” se mută din septembrie până în aprilie în deșertul dezolant și aspru așa cum au făcut generații înainte. Regizoarea Farida Pacha urmărește familia lui Sanhabai timp de opt luni. Povestea lui Shanbai apare ca o reflecție în oglindă a mitului lui Sisif. Reducând viața la esența sa cea mai simplă: munca este condiția noastră și a nu munci este în afara vieții însăși. La sfârșit, povestea lui Sanhabai are sens nu numai pentru că ne spune ceva despre lumea în care trăim, dar mai ales pentru că ne spune ceva despre noi înșine. Filmul face parte din competiția de lung metraje.
Fresh Perspectives este o secțiune competițională nouă, iar în cadrul ei puteți vedea și Le Semeur. Filmul este portretul artistului și producătorului de semințe Patrice Fortier ce își dedică pasiunea și expertiza să păstreze biodiversitatea plantelor. el prezervă și înmulțește semințe rare sau uitate cu scopul de a reda vitalitatea și varietatea moștenirii noastre agricole. Regizat de Julie Perron cu o neobișnuită siguranță și eleganță, Le Semeur ne oferă o privire fascinantă asupra vieții intense trăită de Fortier.
Pelicam a pregătit și o secțiune competițională a scurt metrajelor. Printre acestea, se numără Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013), un film despre dificultatea și frumusețea de a-ți găsi propria casă. Filmul combină animația și imagini de arhivă, într-un poem cinematic ce creează o aventură etnografică deosebită. Tot în această sețiune puteți urmăriProsperous Mountain (Marea Britanie, 2013), un film despre Depozitul Global al Semințelor din Svalbard care este o rezervă de siguranță ce adăpostește mostre de semințe din peste 1.400 de bănci cu gene din toată lumea. Semințele constituie o rezervă de siguranță în cazul dezastrelor naturale, a conflictelor sau războaielor și se află în adâncul unui munte din zona arctică.
Filmele din programul festivalului aduc în discuție numeroase probleme de mediu cu care se confruntă oamenii din toată lumea. Pelicam își propune să dezbată unele dintre aceste probleme în căutarea soluțiilor alternative. În acest scop, vor fi prezente la Tulcea unele dintre cele mai importante organizații de protecție a mediului care ne vor spune care sunt provocările actuale și cum le putem face față. Acestea sunt: EcoruralisActive WatchReper21EcoAssistMai Bine,România în TranzițieMining WatchPermacultura.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top