Film

Les Films de Cannes à Bucarest 2013

A patra ediție Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 25 și 31 octombrie 2013. O retrospectivă îi va fi dedicată celebrului regizor francez Maurice Pialat.
Filmele care ocupă, zilele acestea, primele pagini ale marilor publicații din întreaga lume vor ajunge în România, în premieră, la cea de-a patra ediție Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 și 31 octombrie 2013. Filme mult-așteptate din selecția oficială a Festivalului de la Cannes vor fi proiectate la Cinema Studio și CinemaElvira Popescu. Datorită cererii mari de bilete din anii trecuți, în program a fost adăugată o a treia locație, Sala ArCuB din București.
Cristian Mungiu, inițiatorul Les Films de Cannes à Bucarest, este unul dintre cei care va decide, anul acesta, câștigătorii trofeelor Festivalului de la Cannes. Regizorul premiat cu Palme d’Or pentru “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007) face parte din juriul competiției, alături de Steven Spielberg (preşedinte),Nicole Kidman, Christoph WaltzAng Lee, Daniel Auteuil, Lynne Ramsay, Naomi Kawase şi Vidya Balan. Gala de decernare a premiilor de la Cannes va avea loc duminică, 26 mai.

Van-Gogh

Ediția 2013 a Les Films de Cannes à Bucarest propune o retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai respectați regizori francezi, Maurice Pialat (1925 – 2003), selecționat de cinci ori în competiția Festivalului de la Cannes și premiat cu Palme d’Or pentru „Sous le soleil du Satan” (1987). Anul acesta se împlinesc zece ani de la dispariția regizorului.
Programul special va fi prezentat de producătoarea Sylvie Pialat, partenera de viață, co-scenarista multora dintre filmele celebrului cineast și fondatoarea companiei Films du Worso. În cadrul retrospectivei vor fi proiectate trei dintre filmele sale, toate succese de critică și de public: „Loulou” (1980), „À nos amours” (1983), și „Van Gogh” (1991).
„Loulou” (1980), cu Isabelle Huppert și Gérard Depardieu în rolurile principale, prezentat în selecția oficială la Cannes, a avut aproape un milion de spectatori în cinematografele din Franța și a fost  nominalizat la trei premii César, inclusiv pentru Cel mai bun film.

A_nos_amours

„À nos amours” (1983), povestea aventurilor amoroase ale unei tinere, a lansat cariera actrițeiSandrine Bonnaire și a fost premiat cu trofeul César pentru Cel mai bun film și Cea mai bună interpretare feminină. „Van Gogh” (1991), un film despre ultimele 67 de zile din viața pictorului Vincent Van Gogh, a fost selecționat în competiția Festivalului de la Cannes și a fost distins cu Premiul César pentru Cel mai bun actor în rol principal (Jacques Dutronc).
Pe lângă filmele din selecția oficială a celui mai important festival din lume, Les Films de Cannes à Bucarest îi va avea ca invitați pe unii dintre cei mai apreciați regizori ai momentului. La edițiile anterioare, printre invitați s-au numărat cineaștii Matteo Garrone, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo și delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra va fi organizată de Voodoo Films, în parteneriat cu Institutului Francez din Bucureşti și cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei.
Site oficial: www.filmedefestival.ro.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top