Film

„Leviathan” deschide Les Films de Cannes à Bucarest

Unul dintre cele mai puternice filme lansate anul acesta la Cannes, Leviathan, în regia lui Andrei Zviaghințev, deschide cea de-a cincea ediție Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu.

Distins cu Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes și descris, fără rezerve, drept „capodoperă” de „The Guardian” și alte mari publicații ale lumii, Leviathan va fi proiectat în premieră pentru spectatorii din România, pe 24 octombrie, într-o seară de gală la București. Unul dintre marii favoriți la Palme d’Or, filmul lui Andrei Zviaghințev este o incursiune în Rusia contemporană, o țară în care oamenii simpli se confruntă cu indiferența, corupția și politica de intimidare a statului.
Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile pe primarul (Roman Madianov) care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporții neașteptate, scene de umor negru și absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate. Titlul este inspirat din lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relația statului cu cetățenii, dar reflectă și o realitate cotidiană pe malul Mării Barrents – adeseori, aici eșuează balene, iar carcasele lor uriașe zac printre stânci.
Leviathan, al cărui scenariu, inspirat din întâmplări reale din Rusia, este semnat de regizor și de Oleg Neghin, nu va putea rula în forma originală în cinematografele rusești, din cauza legii care interzice înjurăturile în spațiul public, impusă de guvernul lui Vladimir Putin. Andrei Zviaghințev (50 de ani) este unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani ruși. În 2003, a câștigat Leul de Aur la Veneția, cu filmul The Return. Au urmat The Banishment, care a concurat pentru Palme d’Or în 2007, și Elena, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard în 2011. „Până în acest punct, nu e nici o îndoială că Zviaghințev e unul dintre maeștrii contemporani”, scria „The Telegraph”. Leviathan va fi distribuit în România de Voodoo Films.
Un alt film adus în premieră de la Cannes, unde a avut partea de o proiecție specială, este Bridges of Sarajevo, un film colectiv semnat de 13 regizori europeni, inclusiv de Cristi Puiu, Jean-Luc Godard și Sergei Loznitsa. Li se alătură Aida Begić, Isild Le Besco, Leonardo di Constanzo, Pedro Costa, Kamen Kalev, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Marc Recha, Angela Schanelec, într-un film-puzzle care încearcă să recompună imaginea unui orașși a unei părți a Europei care încă se vindecă după război. Potrivit „Variety”, scurtmetrajul lui Cristi Puiu, numit Das Spektrum Europas, în care doi soți, jucați de Marian Râlea și Valeria Seciu, înșiră clișee despre diverse națiuni și etnii, este cel mai amuzant din întregul omnibus.Bridges of Sarajevo va fi distribuit în România de Digital Cube.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, care a deschis prima ediție și a revenit constant la eveniment, în anii următori. În fiecare an, festivalul aduce filmele câștigătoare ale celor mai importante trofee la Cannes, în premieră.
La edițiile trecute, Les Films de Cannes à Bucarest a adus la București și nume precum Abdellatif Kechiche, regizorul premiat cu Palme d’Or pentru La vie d’Adele, actrița Sandrine Bonnaire, regizorii Gaspar Noé, Elia Suleiman, Amat Escalante, Matteo Garrone, Kornél Mundruczó sau Sergei Loznitsa. În 2013, o amplă retrospectivă i-a fost dedicată regizorului Maurice Pialat, în prezența producătoarei Sylvie Pialat.
Ediția a cincea este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Detalii despre filme, în curând pe: www.filmedefestival.ro.
Ne puteți urmări pe FacebookLes Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie pe contact@filmedefestival.ro.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top