Film

Marele premiu al BJFF 2013

Festivalul-de-Film-EvreiescJoi, 24 octombrie 2013, s-a încheiat Festivalul Filmului Eevreiesc Bucureşti. În debutul galei de închidere au fost anunţate premiile festivalului pentru secţiunea de competitie de film documentar.
Juriul format din: Radu Gabrea (preşedinte), Iris Lackner (membru),Oded Guy (membru) a acordat următoarele premii:
Marele premiu al BJFF 2013 se acordă filmului BOWING GRACEFULLY, regizor doamna Hadas Levi Setzemsky pentru abordarea cinematografică a unei teme esenţiale pentru înţelegerea formării statului Israel, filmul constituind un omagiu adus părinţilor fondatori.
Filmul Bowing Gracefully crează o călătorie prin ultimii 64 de ani și urmărește activitatea parlamentului Israelian, cel care a fondat noul stat Israel. Mulți dintre membrii primului parlament israelian au fost în conflict unii cu ceilalți, în timp ce membri ai mișcărilor underground israeliene au condus de fapt Israelul sub mandate britanice.
Filmul include înregistrări originale și oficiale, fotografii și scrisori personale scrise de către membrii primului Knesset israelian.
Membrii familiilor acestora spun povești personale despre oamenii pe care i-au cunoscut, despre cum se comportau cu familia, despre simțul datoriei, ideologie și credință/
Începuturile statului Israel sunt astfel arătate, incluzând aici diverse personaje, majoritatea dintre ele – imigranți. Filmul arată felul în care aceștia se raportau la datoria pe care o aveau față de parlament, agenda care a stabilit caracterul unic al statului și neînțelegerile care s-au iscat.
Primele zile ale statului Israel primesc o înfățișare, un nume, personalitate și povești personale.
Imagini văzute în premieră, povești spuse în premieră, amestecul altor limbi decât ebraica auzite de la tribună și torida poveste de dragoste a doi miniștri ai primului guvern israelian.
Premiul Special al Juriului este acordat filmului THE DREAMERS realizat de regizoarea Efrat Shalom Danonpentru îndrăzneala abordării cinematografice a unei teme pline de conflict în societatea israeliană de astăzi şi în special pentru că tema este abordată de o regizoare profund religioasă.
Premiul media pentru cel mai mediatizat film al festivalului a fost acordat filmului THE GARDEN OF EDEN.
Organizatorii festivalului au acordat Premiul special pentru cel mai fidel spectator doamnei Stoia Carmen, care a urmărit toate filmele difuzate la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, studioul Horia Bernea.
Gala s-a încheiat cu proiecţia filmului ceh In the Shadow, care a fost nominalizat la Oscar în 2013.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top