Film

MECEFF 2012: ieri s-a incheiat cea de-a doua editie!

Joi, 6 septembrie, s-a încheiat cea de-a doua ediţie a MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, singurul eveniment din România dedicat în exclusivitate cinema-ului din acest perimetru geografic.
Vreme de patru zile, Piaţa Primăriei, Casa Traube, Cinema Mediensis, Sinagoga şi Centrul de documentare şi informare Romgaz au găzduit evenimentele speciale şi proiecţiile a peste 50 de filme în cadrul MECEFF 2012.
Ceremonia de închidere ce s-a desfășurat în Piața Primăriei în fața unui public extrem de numeros, a dezvăluit câștigătorii celei de-a doua ediții. Astfel, juriul format din scriitorul şi criticul de film Alberto Castellano, directorul Arhivei Naţionale de Film Anca Mitran,   profesorul universitar doctor Manuela Cernat, criticul si istoricul de film Costel Safirman și criticul de film Călin Stănculescu au decis că cei mai buni dintre cei mai buni au fost următorii:
Cea mai bună imagine – Pentru modalitatea în care imaginea a reușit să suplinească dialogul, evocând o lume și un timp primordial, premiul i-a revenit directorului de imagine Jure Cernek, pentru filmul sloven Archeo.
Cea mai bună interpretare – Pentru simplitatea și profunzimea interpretării, premiul i-a revenit actorului Vladimir Javorsky, interpretul rolului Jarda din filmul cehesc Poupata. Premiul a fost înmânat de vice-primarul Mediașului, domnul George Petrescu, și a fost ridicat de jurnalistul ceh Edgar Dutka.
Premiul pentru regie – Pentru punerea în valoare a unei tehnici narative care alternează imaginea de cine-cronică cu propria sa viziune asupra personajelor, premiul a fost acordat lui Matej Minac, pentru filmul slovac Nicky’s Family. Premiul i-a fost înmânat jurnalistei slovace Iveta Pospisilova de către primarul municipiului Mediaș, domnul Teodor Neamțu.
Premiul special al juriului – Pentru  originalitatea conceptului care înglobează diferite tehnici specifice filmului documentar și de animatie, premiul s-a acordat filmului romanesc Crulic, drumul spre dincolo, in regia Ancăi Damian. Premiul, ridicat de consilierul ministrului culturii, domnul Horia Barna, a fost înmânat de Aurel Weiner, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România.
Cel mai bun film – Pentru calitatea realizării și expresivitatea limbajului cinematografic, precum și pentru curajul abordării unui subiect sensibil specific istoriei Europei Centrale, premiul a fost oferit filmului polonez Rosa, in regia lui Wojciech Smarzowski.
Premiul publicului, votat din totalitatea filmelor difuzate în cele patru zile ale festivalului, i-a revenit filmului neo-zeelandez Pianul, în regia lui Jane Campion, difuzat în cadrul secțiunii Țară invitată: SUA – Artiști români la Hollywood: Harvey Keitel.
Cu o creștere spectaculoasă de 40% a numărului de spectatori, în ciuda reducerii la jumătate a numărului de zile în care s-a desfășurat festivalul, MECEFF 2012 s-a dovedit a fi un adevărat succes.
Cea de-a doua ediţie MECEFF – Mediaş Central European Film Festival a fost organizată de Ecran Cinema Management, Primaria Medias, CNC, Regiunea Tarnavelor şi Ministerul Culturii.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top