Film

MECEFF 2012 – Mediaş Central European Film Festival

Este incontestabil că în zona aşa numitei “Europe Centrale”, a ţărilor vecine cu România, ca Cehia, Ungaria, Austria sau Polonia, există cinematografii de mare prestigiu, cu o istorie şi un prezent extrem de interesante care, considerăm noi, în afara unor manifestări locale şi destul de reduse, datorită Institutelor Culturale ale ţărilor respective, sunt cvasi-necunoscute în România.
Evenimentul se va desfașura la Mediaş, între 2 și 8 septembrie 2012.
Ţinând seama că prin eforturile Primăriei Oraşului Mediaş, s-a iniţiat crearea în jurul oraşului Mediaş a unei zone de dezvoltare turistică şi culturală în centrul Transilvaniei, zona care să valorifice valorile culturale şi turistice ale unei regiuni bogate din toate punctele de vedere: cultural, turistic şi într-o continuă dezvoltare, dorim ca în acest spaţiu să introducem şi cultura cinematografică.
În acest context, am iniţiat Proiectul MECEFF, MEDIAŞ CENTRAL EUROPEAN FILM FESTIVAL, un Festival consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din aşa zisul perimetru al “Europei Centrale”, prin care să facem cunoscute aceste cinematografii atât istoric cât şi în prezentul lor, introducând noul film românesc într-un context special, atât tematic cât şi de vecinătate geografică, acela al unor cinematografii de mare tradiţie şi producătoare de creatori de film de incontestabil prestigiu ca Milos Forman, Jiri Menzel, Jaromil Jires, Wajda, Kawalerowicz, Andrei Munk, Istvan Szabo, etc.
Plecând de la convingerea noastră că România nu este numai o ţară balcanică, un “Bizanţ după Bizanţ”, cum îi plăcea să o numească Nicolae Iorga ci şi o ţară care aparţine, cel puţin prin 2/3 ale teritoriului sau Europei Centrale, celei de a “Treia Europe”, cum o numesc unii istorici, considerăm ca şi o situare a cinematografiei româneşti în acest context este mai mult decât justificată.
FESTIVALUL ANULUI 2012
Conform celor spuse mai sus, în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului, din anul 2012 – MECEFF, se vor prezenta filme din următoarele ţări: Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia. Din filmele acestor ţări, vor fi prezentate “în competiţie”, filmele câştigătoare ale premiului naţional din fiecare din cele 7 ţări, restul programului fiind constituit din filme ale fiecăreia din ţările participante, omagiate sau evidenţiate pe plan naţional sau internaţional, propuse de Institutele Culturale ale ţărilor respective.
ŢARA INVITATĂ SPECIAL
Aşa după cum s-a stabilit în programul Festivalului, cifra “1”, reprezintă, în fiecare an, la fiecare ediţie, realizările cinematografice ale unei alte ţări, în afara celor 7. În anul 2012, această ţară va fi SUA, cu un profil special: „Artişti de origine română la Hollywood” (Jean Negulesco, Edward G. Robinson, Johnny Weissmüller, Harvey Keitel, Dustin Hoffman, Marcel Iures, Maia Morgenstern, etc)
PROGRAME ŞI ACŢIUNI CULTURALE ŞI TURISTICE.
În afara tematicii cinematografice, Festivalul se va axa şi pe programele culturale şi turistice ale programului instituit de Comunitatea Târnavelor, manifestări care vor fi incluse în programul Festivalului, făcând parte integrală din acesta.

De ce este important un asemenea eveniment la Mediaş?
Pentru că Mediaşul este oraş cochet, cu potenţial intelectual, care merită o mişcare culturală de anvergură. Pentru că aici va fi o bază turistică importantă, iar un festival de film poate aduna în jurul său atât turişti, cât şi pe oamenii locului. Pentru că la Mediaş se găsesc edili şi oameni de afaceri care să înţeleagă faptul că un festival de film de prestigiu poate fi o profitabilă investiţie pe termen lung.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top