Teatru

Mii de oameni pe străzile Sibiului la început de FITS 2018

Prima zi a ediției aniversare a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a însemnat săli de spectacole pline și o mare de oameni la instalațiile pregătite de Compagnie Carabosse din Franța, care au fost montate în Piața Mare, Parcul Cetății și Parcul Astra. Și spectacolele în aer liber din noul spațiu de joc, Piața Habermann, au avut parte de un număr impresionant de spectatori.

Azi, pe 9 iunie, unul dintre cele mai așteptate evenimente este întâlnirea dintre Octavian Saiu și Hideki Noda (director artistic al Tokyo Metropolitan Theatre), la Librăria Habitus, de la ora 11:00. Dramaturg, regizor și actor, Hideki Noda s-a născut în Nagasaki în 1955; în iulie 2009, a fost numit director artistic al Tokyo Metropolitan Theatre, iar în prezent predă la Tama Art University. Noda a înființat prima sa companie de teatru, Yume no Yuminsha (Dreaming Bohemian), când încă era student la Universitatea din Tokyo, și a produs multe spectacole apreciate.

Tot azi, unul dintre spectacolele eveniment ale acestei ediții aniversare se va juca din nou la Sala BRD Scena9 de la ora 16:00: „Trei surori”, de A.P. Cehov, în regia lui Timofey Kulyabin, de la Novosibirsk State Academic Drama Theatre „Red Torch”. E un spectacol special, jucat în limbajul semnelor, cu traducere în limbile română și engleză.
La ora 18:00, Filarmonica de Stat Thalia găzduiește spectacolul lui Gigi Căciuleanu, „Aller-Retour”, un proiect comun Gigi Căciuleanu Romania Dance Company – București & Karma Dance Project – Paris. „La Paris, lucrez de câțiva ani cu o companie având un profil mai special: „Karma Dance Project” care s-a format în jurul unei dansatoare independente, Alice Valentin. De obicei, coregrafii își aleg dansatorii. Aici, se întâmplă invers: compania alege coregrafii cu care are de gând să lucreze. Pentru a lucra cu compania mea din București trebuie să fac foarte adesea drumul dus-întors (Aller-Retour) Paris-București. De unde și ideea spectacolului. Ne-am gândit că a venit timpul să unim forțele celor două companii independente, pentru a prezenta publicului ceea ce ne place și avem în comun: dragostea pentru Mișcarea Dansată și respectul față de Interpret. Spectacolul „Aller-Retour” nu este numai franco-român, ci și profund european.” (Gigi Căciuleanu)
În cadrul American Democracy Series, la Academia Forțelor Terestre este programat spectacolul „Iliada” – o reprezentație specială pentru militarii NATO, urmat de o discuție cu publicul moderată de Octavian Saiu.
„Aproape de perfecțiune”, programat la Biserica Fortificată Cisnădioara de la ora 21:00, se înscrie în Poetic Invasions of the Cities, un proiect multidisciplinar care utilizează competențele artistice și resursele strategice aferente artelor stradale pentru a dezvolta căi inovatoare, implicând personal eterogen, capabil să transmită către publicul urban bucuria unor expresii artistice mai culte, sub o formă ușor accesibilă și populară. Muzică simfonică, balet, diverse forme de teatru sunt reinterpretate și prezentate într-un nou mod publicului din toate clasele sociale, în afara spațiilor destinate în mod normal spectacolelor, aducând artele spectacolului în spații noi, căutând o modalitate insolită de a ajunge la și a forma un nou public prin acțiuni specifice UE.
Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” al Teatrului Național „Radu Stanca”, programat la Fabrica de Cultură Unicredit pe 9, 10 și 14 iunie, în regia lui Silviu Purcărete,  are la bază un scenariu original, semnat de același Silviu Purcărete, care pornește de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea. Inspirat de această tradiție teatrală, regizorul își propune să facă un spectacol european, folosind textul, regulile și spațiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală. „Povestea prințesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări și răzbunare. Spectacolul preia aceste teme și construiește, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană și cea japoneză.
Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), pe toată perioada festivalului, între 09:00 – 20:00, iar biroul Info Desk de află în același loc, cu același program de funcționare. Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Prețul biletelor achiziționate online, de pe site-ul festivalului, au același preț ca la Agenția Teatrală. Prețul biletelor achiziționate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcție de opțiunile de tipărire și livrare alese de cumpărător.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top