Muzica

Noi nume grele pe scena Electric Castle Festival: Bonobo, al treilea cap de afis

Bonobo vine pentru prima oara in Transilvania pentru un mult asteptat show live, la Electric Castle Festival, ce se va desfasura pe domeniul Castelului Banffy din Bonțida, judetul Cluj. El va urca pe scena alaturi de 11 muzicieni (suflatori, trombonisti, chitaristi, clapari, percutionisti si violonisti) pentru o interpretare live de exceptie. Concertul face parte din turneul de promovare al ultimului sau album The Norh Borders.

ElectricCastle_poster_48x68_bonoboUn alt nume confirmat pe scena Dance a festivalului este germanul Chris Liebing, unul dintre părinții muzicii techno, renumit pentru improvizațiile pe care le face în timpul seturilor sale. Freestylers (în formulă live) și Gramophonedzie se numără și ei printre numele care completează lista muzicienilor ce vor putea fi auziți pe scenele festivalului, între 19 și 22 iunie. Muzica experiementală nu a fost nici ea neglijată, pe scena dedicată acestui gen fiind confirmați Rangleklods, Ishome și Egokind. Silent Strike revine la castel însoțit de propriul său grup, la fel ca și anul trecut, iar trupa clujeană Grimus va face un show de excepție în deschiderea Bonobo.
Ajuns pe lista finaliștilor European Festival Awards 2013, Electric Castle va reuni anul acesta peste 100 de artiști care vor concerta, timp de patru zile, pe cinci scene. Celelalte două capete de afiș anunțate sunt Rusko și Thievery Corporation. Organizatorii au pus în vânzare abonamente promoționale, care costă 160 de lei și pot fi achiziționate până în 15 aprilie de pe eventim.ro, din rețeaua Eventim, de la partenerii oficiali ai festivalului și cu ajutorul aplicației mobile Electric Castle (iOS si Android).
După patru albume, nenumărate turnee, single-uri, remixuri și muncă de producție, Bonobo (Simon Green) și-a asigurat locul între cei mai importanți artiști din industria muzicii electronice. Albumului Black Sands, lansat în 2010 și vândut în peste 160.000 de exemplare, i-a urmat, anul trecut, The North Borders, care va fi interpretat într-o manieră unică pe scena Electric Castle. Tematic, rezonant și captivant, albumul este extrem de coerent muzical și, totodată, o dovadă a evoluției muzicii electronice.
chris_liebing-electric-castle-festivalChris Liebing este un pionier al muzicii techno, forța creativă din spatele proiectelor CLR și Spinclub și unul dintre primii DJ din lume care au „adoptat” latura digitală a muzicii. Ajutat de suportul hardware și de o tehnică impecabilă, Chris Liebing dă frâu liber creativității, improvizațiile în timp real fiind o parte foarte importantă a aparițiilor sale.
În 15 ani de carieră, Freestylers au mixat aproape toate subgenurile muzicii electronice “cu bass”, au fost invitați la cele mari festivaluri și în cele mai populare cluburi. La un an de la lansarea celui de al cincilea lor album, The Coming Storm, fanii Electric Castle vor putea vedea live show-ul ecletic al celor de la Freestylers.
Datorită mixului de muzică electronică cu elemente de Swing şi Jazz specifice anilor 1920, 1930 şi 1940, DJ-ul sârb Gramophonedzie (Marko Milicevic) a reuşit să se impună ca unul dintre cei mai talentaţi DJ est-europeni. Cel mai cunoscut hit semnat de Gramophonedzie este Why don’t you, care folosește un sample după Why Don’t You Do Right de Peggy Lee. DJ-ul sârb a fost votat Best Adria Act în cadrul MTV European Music Awards 2010 şi a fost nominalizat pentru Best European Act.
Trupa clujeană Grimus este prezentă pe scena muzicii încă din 2005. De atunci, a susţinut numeroase concerte și a participat la evenimente de amploare din țară și străinătate (Exit – Serbia, Sziget – Ungaria, Eurosonic de la Groningen), fiind mereu în topurile radio. De- a lungul carierei, artiștii au împărțit aceleaşi scene cu nume pe cât de diverse, pe atât de sonore, precum Moby, Motorhead, The Prodigy, The Rasmus, Dandy Warhols, Macy Grey, Sophie Ellis-Bextor, The Parlotones, Eros Ramazzotti, Kasabian, şi au fost selectaţi pentru deschiderea show-urilor de pe Naţional Arena (Red Hot Chili Peppers), Cluj Arena (Roxette)şi Stadionul Iolanda Balas (Placebo).
Ioan Titu, cu numele de scenă Silent Strike, este un compozitor român de muzică electronică. A deschis concertele unor nume importante pe plan muzical internaţional: Faithless, Amon Tobin, Kode9, Bonobo, Jazzanova, Recoil sau Mr. Meeble, și a colaborat cu artiști români, precum Ada Milea, Alexandrina, Deliric, Norzeatic, D.J. Vasile, Yvat, Brazda lui Novac, etc. În prezent are cinci albume lansate: Silent Strike, 3 a.m., Alb, Instrumentals şi Singularity.
Danezul Esben Andersen a inventat Rangleklods pentru a evita etichetările preconcepute despre sunetele sale, pe care orice alt termen sau nume le-ar fi putut stârni. Beat-urile nu merg toate pe aceeași bandă și în același sens, vocile puternice sunt doar o rampă de lansare pentru versurile poetice, iar varietatea de instrumente folosite se contopește într-un mariaj analog – digital.
Esben Andersen și-a definitivat sunetul în Berlin, unde a apărut primul EP, Home, care a dat piesa Young and Dumb. După ce și-a lansat albumul de debut Beekeeper în 2012, publicul a primit confirmarea talentului ce părea atât de promițător în toate festivalurile la care participase în anii anteriori. Live, muzicianul este completat de o prezență feminină, Pernille Smith-Sivertsen.
Ishome sau Mirabella Karianova este o producătoare de muzică electronică din Krasnodar, Rusia. În 2005, Mirabella a început să se joace cu sample-uri, până când a fost remarcată de casa de discuri Index Music, unde și-a lansat două albume.
Jan Hammele, cu numele de scenă Egokind, combină muzica techno cu diverse sunete “robotice” și synth-uri de 8-bit, având o abordare mai melodioasă și ecletică față de ceea ce oferă în mod normal acest gen. De curând, și-a lansat noul proiect, intitulat St Noise.
Au fost confirmați artiști și pe noua scena a festivalului, scena de Dub și Reggae: Injektah, Kaze Soundsystem, Kaya Foundation, Selecta Drop, Irie Warriors, Raps & Lazio, Blazing Vibez Soundsystem, DJ RootBwoy, King Julien, Dippawiz.
Pe celelalte scene ale festivalului au mai fost confirmați următorii DJ: Madliquid, Padre, Dudawles, Slim Rocka, Bread and Butter, Sclava Isaura, Blanilla, Alexandru Jijian, Dodo, Detour, 3Pic, Syl, Dex, Alex Chronic, Christu & Ilie, Chris, Eyescream, NDJ,
Prima ediție a Electric Castle adus 92 de artiști, un public de 32.000 de persoane și o accedere pe lista finaliștilor la European Festival Awards 2013, cea mai importantă competiție europeană de gen, la secțiunea „Cel mai bun festival de mărime medie”.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top