Film

Nordic Film Festival începe vineri la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

În perioada 25 – 27 octombrie 2019, la Sala Mare a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu va avea loc prima ediție, din afara Bucureștiului, a Festivalului de Film Nordic (Nordic Film Festival), eveniment care le va aduce cinefililor din Sibiu o selecție a celor mai bune cinci lungmetraje, dar și o compilație de scurtmetraje, din toate cele cinci țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suediea, producții premiate la festivaluri importante de profil din lume.

Poster Nordic Film Festival Sibiu

Toate proiecțiile vor fi subtitrate atât în limba română cât și în limba engleză. Bilete pentru proiecțiile din cadrul Nordic Film Festival pot fi cumpărate de pe site-ul oficial al TNRS.
„ FITS împreună cu TNRS marchează o cooperare în premieră, cu totul specială, cu toate țările nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, în vederea promovării a ceea ce înseamnă excelența în filmele nordice. Este o inițiativă pe care dorim să o extindem pentru următorii ani, pentru că la nivelul acestor țări există o foarte bună cooperare în domeniul tuturor artelor spectacolului, a culturii, a economiei și ne bucurăm că am fost alesi ca oraș, pentru această experiență. Ne bucurăm că putem să oferim publicului această primă ediție a Nordic Film Festival, care în mod cert va deveni o permanență pentru următorii ani și care se va multiplica în alte proiecte, în timpul FITS pe zona artelor spectacolului, în timpul Bursei de Spectacole de la Sibiu, când vom reuși să semnăm parteneriate strategice cu structuri, asociații, festivaluri în vederea promovării artiștilor din România și din țările nordice, în dialog, în zona excelenței în creativitate.” Constantin Chiriac, director general TNRS, președinte FITS

Programul festivalului propune o explorare fără prejudecăți a spațiului nordic, cu un puternic accent pe dramă și documentar și provoacă astfel publicul să facă primii pași în a descoperi o cultură și un spațiu cinematografic nou, atipic și eterogen.

„Deși, în concepția noastră, nordul Europei pare a fi o regiune cu țări similare, în mare parte pustie, plină de zăpadă și complet acoperită de nopțile lungi și grele, Nordul continentului ascunde povești pe cât de diverse din punct de vedere social, pe atât de fascinante și actuale. Adevărul nu seamănă deloc cu imaginea clișeu pe care o avem despre Nordici.” Vlad Rotaru, selecționerul festivalului.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei Suediei, Ambasadei Regatului Danemarcei, Ambasadei Republicii Finlanda, Consulatului Onorific Al Republicii Islanda și Ambasadei Regatului Norvegiei, în parteneriat cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și FITS. Prima ediție a Nordic Film Festival a avut loc la București, la Cinema Elvire Popesco, între 14 și 18 Februarie 2018, unde au fost proiectate 10 filme de ficțiune, 4 documentare și o compilație de scurtmetraje. Evenimentul a reunit în București, peste 1.500 de spectatori.

Informații pe larg despre spectacolele și evenimentele TNRS sunt publlicate pe site-ul oficial al teatrului: www.tnrs.ro/program

PROGRAM
Nordic Film Festival
25 – 27 octombrie 2019, Ediția I la Sibiu
25 octombrie 2019, ora 19:00
TNRS – Sala Mare
COMPILAȚIE DE SCURT METRAJE
Festivalul de Film Nordic
Nerecomandat persoanelor sub 16 ani
26 octombrie 2019, ora 15:00
TNRS – Sala Mare
THE AMBASSADOR / Documentar / 2011 / Danemarca
Regie: Mads Brugger
Durata: 1h 33m
SINOPSIS: Jurnalistul Danez Mads Brugger intră sub acoperire și se dă drept ambasador pentru a dezvălui lumii întregi secretele traficului de diamante din Africa Centrală.
Premii: Cel mai bun documentar – Robert Festival, Cel mai bun actor – Ole Awards
Film în limba daneză cu subtitrare în limbile engleză și română
Nerecomandat persoanelor sub 16 ani
26 octombrie 2019 – ora 17:00
TNRS – Sala Mare
THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MAKI / Dramă / 2017 / Finlanda
Regie: Juho Kuosmanen
Durata: 1h 32m
SINOPSIS: De la „Rocky” (1976), la „Raging Bull” (1980) sau „Million Dollar Baby” (2004), ringul de box a fost întotdeauna un subiect fascinant pentru cinematografia internațională. Inspirat din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki (n. 1936) filmul regizat de Juho Kuosmanen a fost apreciat de The Independent drept „unul dintre cele mai romantice filme despre box făcute vreodată”.
Premii: Un Certain Regard la Cannes Film Festival
Film în limba finlandeză, cu subtitrare în limba română
Nerecomandat persoanelor sub 16 ani
26 octombrie 2019 – ora 19:00
TNRS – Sala Mare
SPARROWS / Dramă / 2016 / Islanda
Regie: Rúnar Rúnarsson
Durata: 1h 32m
SINOPSIS: Stilul de viață de la oraș al lui Ari este brusc întrerupt când mama sa îl trimite să trăiască cu tatăl său și bunica sa, într-un mic sat pescăresc.
Premii: Chicago IFF – Premiu pentru Regie / TIFF – Premiul Juriului
Film în limba islandeză cu subtitrarea în limbile engleză și română
Nerecomandat persoanelor sub 16 ani
27 octombrie 2019 – ora 16:30
TNRS – Sala Mare
BLIND / Dramă / 2014 / Norvegia
Regie: Eskil Vogt
Durată: 1h 32m
SINOPSIS: După ce își pierde vederea, Ingrid se retrage în zona ei de confort – acasă – un loc unde se simte în siguranță împreuna cu soțul și gândurile ei. Însă ea nu scapă nici aici de fricile și fanteziile reprimate pe care le ținea adânc ascunse în subconștient.
Premii: Cel mai bun scenariu – Sundance Film Festival, Label Europe Cinemas – Berlin International Film Festival
Film în limba norvegiană cu subtitrare în limbile engleză și română
Nerecomandat persoanelor sub 16 ani
27 octombrie 2019 – ora 18:30
TNRS – Sala Mare
CALL GIRL / Dramă – True Story / 2012 / Suedia
Regie: Mikael Marcimain
Durata: 2h 14m
SINOPSIS: O tânără este recrutată de pe treapta cea mai de jos a societății și este aruncată într-o lume a sex cluburilor și a show-urilor de striptease în Stockholm. O dramă bazată pe un scandal politic ce a avut loc în 1976.
Premii: Premiul publicului – Stockholm Film Festival și Taipei Film Festival / FIPRESCI – Toronto IFF
Film în limba suedeză cu subtitrare în limbile engleză și română
Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top