Film

Omnibus Anonimul 10

Omnibus-Anonimul-2013Actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu au scris scenariile şi şi-au regizat poveştile a căror acţiune este legată de locul în care se desfăşoară festivalul, Delta Dunării.
Cele trei scurtmetraje vor fi prezentate publicului în premieră la ANONIMUL, vineri, 16 august, ca parte dintr-un film colectiv – Omnibus ANONIMUL 10, continuare a programului “Actori în spatele camerei”, iniţiat de ANONIMUL încă din 2008.
În cadrul programului, de-a lungul anilor, la ANONIMUL au fost prezentate filme regizate de Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Ben Affleck, Sean Penn, Helen Hunt, Isabella Rossellini, Sarah Polley, Kenneth Branagh, Bob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor, Adrian Grenier, Anthony Hopkins, Casey Affleck şi Tommy Lee Jones.
În 2013, vor fi de asemenea prezentate titluri regizate de Dustin Hoffman şi Isabella Rossellini.
A orchestra un film cap-coadă nu este atât de uşor cum ni se pare nouă actorilor. În timpul filmărilor, ma simţeam inutil când actorii nu reuşeau să facă exact ce le ziceam, aş fi vrut să intru pe teren. Dar vreau să mai trăiesc această experienţă, asta e clar, m-a bucurat şi le mulţumesc pentru răbdare celor doi actori, în special, şi echipei”, spune Andi Vasluianu care debutează astfel ca regizor.
Filmul urmăreşte povestea unui scenarist şi a unui actor care vorbesc despre proiectele lor profesionale, dar ajung să-şi împărtaşească sentimente intime şi să-şi facă reproşuri. Cu ajutorul berii şi al vinului îşi regândesc şi derulează înapoi discuţia, în scurtmetrajul “Un Duet”.
Chiar de la început când mi s-a propus să intru în acest proiect am zis da cu multă bucurie. Să se facă mai multe filme cu actori în roluri de regizori cu tema Delta e o idee foarte inspirată. O temă- mai multe filme, mai multe viziuni. O provocare excelentă pentru toţi. Am asistat la acest proiect şi am văzut acel licăr în ochii tuturor care erau implicaţi. Semn bun“, îşi aminteşte Dorian Boguţă care a regizat Kazimir.
Într-un sat lipovenesc retras, din zona Delta Dunării, locuieşte diaconul Kazimir, care posedă puteri tămăduitoare. Forţele binelui şi ale răului îşi fac simţită prezenţa în preajma unor turişti care au venit într-un moment total nepotrivit.
Mă gândeam în visele mele că aş putea să fac un film despre copilăria mea, despre cum mi-am ales meseria, despre părinţi, despre bunici, despre nişte concedii cu familia, despre jucăriile mele… Şi mă gândeam ce-aş fi putut să scriu. Numai că, visele, după cum ştim, câteodată devin realitate. Mi-a propus Miruna Berescu să fac un film despre Sfântu Gheorghe. Un loc magic. Un loc pe care îl ştiu de când eram copil. Mai mult de atât nu se poate”, spune Emanuel Pârvu care, în 2012, a obţinut premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj ficţiune cu “Pui, cartofi prăjiţi şi-o Cola” şi care pentru Omnibus ANONIMUL 10 a scris şi regizat scurtmetrajul “Retur”.
În Delta Dunării, oamenii sunt ghidaţi de credinţe arhaice, însă nici măcar pământul nu mai este în armonie cu obiceiurile lor învechite. Dezgroparea morţilor după 10 ani pentru a le spăla oasele se poate transforma într-o adevarată aventură. Deşi preotul le-a interzis sătenilor să mai sape la mormintele din cimitir, membrii unei familii din Sfântu Gheorghe decid să-l ignore.
Ediţia aniversară a Festivalului ANONIMUL se va desfășura în perioada 9- 18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.
Ediţia a X-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Județean Tulcea, Institutului Cultural Român și Televiziunii Române- coproducător.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top