Film

One World Romania a selectat participanții atelierului „Civil Society Pitch”

Dupa o saptamana grea in care au fost intoarse pe toate partile zeci de candidaturi, tutorii nostri au realizat selectia finala a participantilor la atelierul „Civil Society Pitch”. Selectia cuprinde 13 subiecte din domeniul drepturilor omului propuse de societatea civila pentru a fi transformate în filme documentare, iar 17 cineasti cu experienta si extrem de motivati vor lucra cu activistii in cadrul atelierului.

civil-society-pitch-2

În perioada urmatoare tutorii nostri Ioana Avadani, director Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) si Mona Nicoara, regizor si producator vor lucra cu activistii pentru drepturile omului la realizarea pitch-urilor. Matching-ul final cu cineastii va avea loc intr-un eveniment de doua zile, in perioada 26-27 martie, la Centrul Ceh din Bucuresti, in cadrul celei de-a 9-a editii One World Romania.
Selectie societatea civila:

 1. Adi Dohotaru / “Dreptul la oras”

Adi Dohotaru propune o antropologie a gardurilor si documentarea accesului la spatii publice pornind de la situatii concrete din orasul Cluj-Napoca, precum parcuri privatizate sau incuiate si cu taxa de intrare, constructii private abuzive care restrictionează accesul cetatenilor, sau blocuri inconjurate de garduri metalice in loc de garduri vii. El foloseste actele de nesupunere civica, de transgresare a proprietatilor privatizate pentru a dezbate noi cai de acces in loc de porti inchise.

 1. Asociația ACCEPT/ “Povesti din comunitatea LGBT din Romania”

Asociatia ACCEPT doreste sa aduca la lumina povesti de viata ale persoanelor LGBT din Romania, o comunitate invizibila, ignorata de politicieni, discriminata, respinsa, supra-sexualizata si prezentata ca subiect senzationalist publicului larg.

 1. Asociația Expert Forum/ “Alegerile si frauda electorala in Romania”

Alegerile in Romania sunt o aventura in general, de la povestile despre cozile care s-au facut la ultimele alegeri prezidentiale la alegerile din Diaspora, cat si modul de organizare al lor in Romania. In noiembrie 2014 Expert Forum a facut parte, impreuna cu alte ONG-uri, din echipa call-center-ului alegatorului la care au ascultat reclamatii si povesti absurde despre observatori agresati, turism electoral ingenios, cat si despre o urna furata de un primar din sectia de votare. Asociatia se va implica si in monitorizarea alegerilor locale si parlamentare din 2016.

 1. Asociația Heima & JRS Romania/ “Centrul pentru imigranti din Ardud, Satu Mare”
  Pornind de la situatia centrului pentru imigranti din localitatea Ardud, Satu Mare care a trebuit relocat din cauza protestelor si amenintarilor din partea localnicilor, Asociatia Heima propune cineastilor un documentar despre atitudinile romanilor in privinta primirii in tara noastra a imigrantilor din zone de conflict precum Siria, Irak, Afganistan si Iran.
 1. Centrul FILIAFunky Citizens/ “Persoane fara identitate”

Conform statisticilor 150.000 de persoane din Romania nu au identitate, adica nu detin niciun fel de act de identitate. Daca parintii nu au, nici copiii nu vor avea, iar de aici porneste un cerc vicios ale carui efecte sunt marginalizarea acestor persoane si scoaterea lor din sistemele publice de educatie si sanatate sau de pe piata muncii. Subiectul va fi ilustrat prin cazul Ionelei Ciobanu si a familiei sale din satul Valea Seaca, Bacau.

 1. Centrul Parteneriat pentru Egalitate-CPE/ “Brutaria sociala MamaPan”

CPE propune subiectul “economie clasica versus economie sociala” vorbind despre beneficii si provocari si ilustrand cazul concret al brutariei MamaPan unde lucreaza mame care isi cresc singure copiii si mame cu mai multi copii.

 1. Florin Bădiță/ “Spirit de voluntar”

Activist, artist, ecologist, trainer, map analyst, expert in platforme open source, Florin este o persoana transparenta, plina de idei si energie care isi doreste cu adevarat sa imbunatateasca societatea in care traim. Gratis. A facut voluntariat si s-a implicat pana acum in peste 50 de ONG-uri si cauze la nivel national si international. Vede in statistica lucruri la care altii nu se gandesc, de exemplu cum sa identifice acte de coruptie la nivelul administratiilor locale. Bate la usa institutiilor publice cu solutii open source care ar putea sa salveze cheltuieli de sute de mii de euro si este un fel de spiridus al activismului digital.

 1. Fundația Cartea Călătoare/ “Situatia copiilor nevazatori nescolarizati”

La nivel naţional sunt inregistraţi un numar de 3063 de copii cu handicap vizual. Sub 50 dintre acestia sunt integrati in invaţamantul de masa deoarece nu au acces independent la manuale şcolare. La scolile speciale se duc aproximativ 1000 din cauza distantelor mari (exista doar 7 şcoli şi licee speciale la nivel national), dar si din motive economice, parintii preferand sa ii tina acasa decat sa piarda indemnizatiile de handicap si de insotitor din care traiesc.

 1. Grupul Informal de Acțiune Vulturilor / “Evacuarile din Vulturilor 50”

Problema locuintelor sociale din Bucuresti si a miilor de persoane fara adapost din capitala ilustrata prin drama familiilor evacuate in toamna anului 2014 din strada Vulturilor. O poveste complicata despre abuzuri, suferinta, solidaritate si prietenie. Despre labirinturi administrative, umilinte si speranta. Si nu in ultimul rand, despre un grup de sprijin format ad-hoc din zeci de oameni si organizatii care le sunt alaturi evacuatilor.

 1. Letea în UNESCO/ “Satul Letea”

Padurea Letea, cea mai veche rezervatie naturala din Romania a stat la baza declararii Deltei Dunarii ca Rezervatie a Biosferei in anul 1990. Satul Letea se afla intr-una dintre cele mai greu accesibile zone. Aici traiesc 400 de persoane, iar lipsa locurilor de munca a favorizat fenomenul de migratie. Aproape 20% din persoanele apte de munca beneficiaza de ajutor social din cauza absentei alternativelor de insertie profesionala. Peisajul rural local, deosebit de personalizat, este amenintat de o serie de factori care, in lipsa controlului si a unor reglementari stricte, risca sa distruga in scurt timp una dintre cele mai bine conservate din punct de vedere arhitectural zone rurale din Delta Dunarii.

 1. Miliția Spirituală/ “Identitati uitate: Romii musulmani din Dobrogea”

Din Constanta, Dobrogea vine o populatie cu o poveste uimitoare si cu o istorie veche de peste jumatate de mileniu in aceasta zona. Denumit „horahane” de catre romii ortodocsi – in limba romani cuvantul insemnand „turc”, peiorativ „tigani turci” sau, mai simplu, „romi musulmani”, acest grup aduce in discutie o lume noua si neexplorata si provoaca ceea ce inseamna a fi rom, unde incepe si se termina identitatea roma si mai ales dubla sau tripla discriminare cu care se confrunta aceasta populatie.

 1. Samusocialdin România / “Povestile persoanelor adulte fara adapost din Bucuresti”

In prezent, Samusocial din Romania are in baza de date un numar peste 4000 de fise sociale ale persoanelor adulte fara adapost din Bucuresti. Toate acestea sunt povesti de viata reale, oameni care au avut o viata normala, o familie, un loc de munca, o casa, prieteni. Insa la un moment dat viata a luat o turnura neasteptata si i-a dus pe o cale de pe care nu au mai stiut cum sa devieze si sa se intoarca la drumul normal.

 1. Societatea pentru Analize Feministe AnA/ “Povesti urbane despre (ne)reprezentare”

Dreptul la reprezentare publica este un drept fundamental despre care se discuta mai putin. Acest lucru inseamna nu doar reprezentare politica ci si dreptul de a te regasi in imaginarul colectiv al unui oras. Statuile, strazile, cladirile publice, publicitatea stradala trebuie sa povesteasca SI despre tine- despre trecutul tau, realizarile tale in diverse domenii, rolul tau in istorie sau in cultura acelei comunitati. Societatea AnA a observat absenţa femeilor şi a experienţelor lor in exprimarea simbolica la nivelul Bucureştiului, iar un oras care tace despre femeile lui sau care spune povesti stereotip, anacronice despre ele este un oras nedemocratic, chiar sexist!
Selectie cineasti:

 1. Alexandra Carastoian
 2. Alina Manolache
 3. Camelia Popa
 4. Dorin Moldoveanu
 5. Eugeniu Bocancea
 6. Flavia Dima
 7. Ileana Gabriela Szasz
 8. Ira Merzlichin
 9. Irina Malcea
 10. Iulia Stoian
 11. Mihai Bauman
 12. Mihai Nanu
 13. Mirona Radu
 14. Ozana Nicolau
 15. Pataki Farkas
 16. Sabin Dorohoi
 17. Tedy Necula

Invitat special: Maciej Nowicki, director al Festivalului International de Film Watch Docs, Polonia.
Acest atelier este realizat in colaborare cu Festivalul International de Film Watch Docs din Polonia si cu sprijinul programului Advocate Europe.
Persoana de contact: Laura Orlescu / 0722.488.128 / atelier@oneworld.ro

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top