Special

One World Romania organizeaza atelierele “Sa invatam despre Holocaust prin Film”

owr_atelier-sa-invatam-despre-holocaustDupa atelierele organizate in lunile februarie – martie si la inceputul lunii octombrie, Asociatia One World Romania va aduce in perioada 15-19 octombrie, la Muzeul National al Taranului Roman, o noua serie de ateliere educationale si dezbateri.
Atelierele “Sa invatam despre Holocaust prin Film” sunt organizate de Asociatia One World Romania impreuna cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului in Romania “Elie Wiesel”, in parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer, Centrul Ceh Bucuresti si Mellem Education.
Proiectul se desfasoara in cadrul proiectului ”Educatie prin film documentar si dezbatere”, derulat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Bucuresti.
Programul acestor ateliere este:
Marti, 15 octombrie, ora 18 – Masterclass cu Alexandru Solomon
Miercuri, 16 octombrie, ora 11 – Atelier pentru profesori cu Florin Iepan si Alexandru Florian
Sambata, 19 octombrie, ora 12 – Atelier pentru elevi cu Tali Padan
Primul atelier va avea loc miercuri, 16 octombrie 2012, ora 11, la Muzeul Taranului Roman, in Sala Foaier si este dedicat profesorilor de liceu responsabili cu disciplinele: dirigentie, socio-umane si istorie. Programul este destinat unui grup de maximum 30 de profesori. Atelierul va fi sustinut de catre regizorul Florin Iepan si de Alexandru Florian, directorul INSHR – EW, iar in cadrul acestuia, propunem proiectia celui mai recent documentar al lui Iepan – „Odessa” (52 minute), urmata de un atelier.
“Odessa” provoaca publicul sa mediteze asupra istoriei si a ecourilor ei, urmarind in ce masura sunt romanii dispusi sa reflecteze asupra executiilor din Odessa din octombrie 1941, unul din cele mai intunecate momente din istoria tarii noastre.
Florin Iepan (nascut in 1968 la Timisoara) a conceput si realizat peste 40 de documentare si productii tv, cu care a obtinut mai multe premii in tara si strainatate, audiente record pe tv, o parte din productiile sale fiind difuzate de televiziuni din intreaga lume.
Alaturi de Florin Iepan si Alexandru Florian, dorim sa descoperim impreuna avantajele utilizarii unui film documentar in activitatea pedagogica. Pe parcursul atelierului de doua ore, participantii se vor familiariza cu modalitatile de descifrare a documentarului respectiv si vor dezbate strategii de folosire a filmului la clasa – in vederea stimularii discutiei pe tema Holocaustului. Aceasta tema este grea si delicata, iar a dezvolta un curs despre Holocaust pe baza unui film cu impact emotional si artistic poate constitui un ajutor pedagogic important.
x x x
Cel de-al doilea atelier educational va avea loc sambata, 19 octombrie, ora 12, tot in Sala Foaier a Muzeului Taranului Roman si este destinat elevilor de liceu. Atelierul va fi sustinut de catre Tali Padan (Anne Frank House, Amsterdam).
Nascuta in Israel, Tali Padan lucreaza in domeniul educatiei si al managementului conflictual atat in cadrul organizatiei sale, Mellem Education, cat si in calitate de consultant pentru alte organizatii din Europa si Statele Unite, sustinand ateliere de Educatie in materie de Holocaust. Ea concepe si desfasoara ateliere interactive si provocatoare in scoli, la locul de munca sau in interiorul comunitatilor, ateliere ce ofera oamenilor instrumentele necesare procesului de luare a deciziilor intr-o maniera eficienta si pasnica.
x x x
Invitam, de asemenea, atat profesorii cat si elevii, sa ia parte la dezbaterea “Reprezentari ale Holocaustului in filmul documentar”, sustinuta de catre Alexandru Solomon marti, 15 octombrie, ora 18, in Sala Foaier a Muzeului Taranului Roman.
Alexandru Solomon realizeaza si produce filme documentare din 1993. Prima lui coproductie internationala, « Marele jaf comunist », a avut premiera la Amsterdam in 2004 si a fost difuzata de BBC, Arte, France 2 si alte 10 canale internationale. De atunci, a mai realizat « Cold Waves » (2007) si « Kapitalism- reteta noastra secreta » (2010), care au rulat in cinematografele din Romania si in diverse colturi ale lumii. Alexandru este directorul festivalului One World Romania si preda la catedra Foto-Video a Unarte.
„Un film bun provoaca o experienta pe fondul careia se poate invata ceva, o experienta la care se pot adauga – mai apoi – cunostinte.”(Alexandru Solomon)
Participarea la cele trei ateliere este gratuita, in limita maxima de 30 de locuri. Asteptam candidaturile dumneavoastra, alaturi de o scurta motivatie de participare (1-2 paragrafe) la adresa de atelier@oneworld.ro.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top