Film

One World Romania Warm-Up @ Documentary Mondays / Centrul Ceh

OWR-web1Luni, 18 februarie, are loc incalzirea pentru One World Romania, la Centrul Ceh. De la ora 20:00, vor fi proiectate doua filme, unul din editia de anul trecut si unul din editia de anul acesta a festivalului, in cadrul programului Documentary Mondays. Intrare libera!
I Was Worth 50 Sheep / Nima Sarvestani / Suedia, 2010 / 72′
“Nu stiam sa scriu. Am ars o gaura intr-o bucata de hartie si am dat-o cuiva sa o inmaneze mamei, stiind ca imi va intelege durerea”. La varsta de zece ani, Sabere a fost vanduta de tatal ei unui barbat de cincizeci de ani – o veche practica tribala in Afganistan. Acum, tatal care a vandut-o incearca sa o ajute sa se salveze, straduindu-se in acelasi timp sa amane momentul in care va trebui sa o predea pe cealalta fiica a sa sotului caruia i-a fost promisa. A doua fiica a fost si ea vanduta, tot la varsta de zece ani, in schimbul a cincizeci de oi, pentru a asigura supravietuirea familiei.
The Turner Film Diaries / James T. Hong, Taiwan / Olanda, 2012 / 26’
Ceea ce inițiat parte a fi un act de acuzare legitim a decadenței culturale americane se dovedește a fi filmarea unui manifest ultra de dreapta. În 1978 William Pierce a scris The Turner Diaries sub pseudonimul Andrew MacDonald. A fost un roman care i-a inspirit mai târziu pe alții să comită acte violente, inclusive pe Timothy McVeigh,c are a ucis 168 de oameni în bombardamentul din Oklahoma City din 1995. Acest documentar adoptă o perspectivă similară. A demonică voce din off citește pasaje din carte, în timp imagini abstracte alb-negru susțin viziunea haotică și plină de ură. Documentarul continuă să sugereze că o societate a consmului de masă, a obezității și dependenței poate fi un teren propice pentru această perspectivă. Lipsa de logică în raționament este adoptată cu măiestrie în realizarea acestui film.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top