Muzica

Orchestra de Camera “Franz Liszt” in Concertul Extraordinar de Inchidere „Toamna Muzicala Clujeana”

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită la Concertul EXTRAORDINAR de închidere a celei de-a XLVI-a ediţii a Festivalului Internaţional „Toamna Muzicală Clujeană”.
Renumita Orchestră de Cameră „Franz Liszt” din Budapesta, alături de solistul la pian, Gergely Bogányi vor interpreta pe scena festivalului lucrări semnate de János Vajda, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart şi Franz Liszt/Peter Wolf.
Fondat în 1963, de către foşti studenţi ai Academiei de Muzică „Franz Liszt”, ansamblul cameral “Franz Liszt” face parte din cele mai prestigioase orchestre de profil din Europa Centrală, bucurându-se de succes pe scene din lumea întreagă. A concertat în săli de renume, ca Suntory Hall din Tokyo, Carnegie Hall din New York, Opera din Sydney, Théâtre de Ville din Paris sau Concertgebouw din Amsterdam. Deşi Franz Liszt nu a compus nici o lucrare pentru orchestra de coarde, ansamblul şi-a ales acest nume ca semn al admiraţiei profunde pentru compozitorul maghiar.
Primul director artistic, Frigyes Sándor, a jucat un rol extrem de important în evoluţia orchestrei. După dispariţia sa, în 1979, rolul a fost preluat de János Rolla, care a rămas până azi directorul artistic.
Repertoriul cuprinde o arie stilistică generoasă, de la lucrări de Monteverdi, Bach, Vivaldi, Mozart, trecând prin perioada Romantismului, până la orientările eclectice ale secolului al XX-lea. În cadrul turneelor în Europa, SUA, America de Sud, Orientul Îndepărtat şi Australia, Orchestra de Cameră a avut ocazia să concerteze în compania unor dirijori şi solişti ca Heinz Holliger, Yehudi Menuhin, Adam Fischer, Jean-Pierre Rampal, Isaac Stern, Henryk Szeryng, Maurice André, Martha Argerich, Miklós Perényi, András Schiff, Zoltán Kocsis, Dezsö Ránki, Tamás Vasary, Péter Frankl, György Pauk, Shlomo Mintz, Vadim Repin, Midori, Janos Starker, Ruggero Raimondi sau Edita Gruberova.
Tehnica strălucită, dar şi viziunea artistică profundă şi expresivă i-au asigurat pianistului Gergely Bogányi un loc de frunte în lumea muzicală internaţională. Gergely Bogányi a studiat la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, cu László Baranyay, completându-şi ulterior pregătirea la Academia de Muzică din Helsinki, la clasa profesorului Matti Raekallio şi la University of Indiana din Bloomington, la clasa profesului György Sebök.
Pianistul este invitat constant să susţină recitaluri şi concerte pe cele mai importante scene mondiale, iar activitatea sa este completată de numeroase înregistrări radio şi TV. Pe lângă integrala lucrărilor de Chopin, Gergely Bogányi şi-a înscris în repertoriu lucrări pentru pian de Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Schumann, Liszt sau Bartók, dar şi peste treizeci de concerte destinate acestui instrument. În 2001, a realizat o serie de recitaluri, în cadrul căreia a interpretat toate lucrările de Chopin, eveniment care a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun artist al Ungariei.
Concertul are loc vineri, 26 octombrie 2012, ora 19, la Colegiul Academic
(Casa Universitarilor)
Vineri, 26 octombrie 2012, ora 19
Casa Universitarilor

Orchestra de Cameră „Franz Liszt” (Budapesta)
Gergely Bogányi la Pian
Program:
János Vajda – Sinfonietta
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul pentru pian în La major, K.V. 414
Béla Bartók – Divertimento pentru orchestră de coarde
Franz Liszt/Peter Wolf – Rapsodia ungară nr. 6
Toamna Muzicală Clujeană este un eveniment organizat de Filarmonica de Stat „Transilvania”, Consiliul Judeţean Cluj şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi finanţat de Primăria Cluj, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top