Muzica

Orchestre radio de renume la prima ediție a RadiRo

Patru orchestre radio de prestigiu și-au anunțat deja participarea la prima ediție a Festivalului Internațional al Ansamblurilor Radio „RadiRo” din toamna acestui an. Așadar, între 23 și 29 septembrie suntem invitați să nu ratăm concertele pe care le vor susține Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai (OSN Rai), BBC Symphony Orchestra, respectiv Orchestra Națională Radio.
Înființată în 1930, Orchestra Filarmonică a Radio France a fost remodelată în perioada de mijloc a anilor ’70, în urma criticilor inspirate formulate de Pierre Boulez împotriva rigidității grupărilor simfonice tradiționale. Astfel, începând cu această reformă, orchestra a dobândit flexibilitatea de-a se rearanja fără dificultate în mai multe tipuri de grupări, de la ansambluri mai mici până la cele ce cuprindeau întreaga orchestră, fiind capabilă în acest fel să se adapteze tuturor configurațiilor cerute de un repertoriu care se întindea din secolul al XVIII-lea, până în zilele noastre.
Myung-Whun Chung, cel care în 2010 a sărbătorit cel de-al zecelea an petrecut în poziția de dirijor principal al orchestrei, este cel mai în cauză să depună mărturie pentru reputația pe care gruparea sa a câștigat-o la nivel european. Unii dintre cei mai mari muzicieni ai lumii au venit să contribuie alături de Myung-Whun Chung la activitatea orchestrei. Printre aceștia îi putem enumera pe Pierre Boulez, Esa-Pekka Salonen, Valery Gergiev, Ton Koopman, precum și pe unii dintre cei mai buni dirijori ai tinerei generații – Gustavo Dudamel, Alan Gilbert sau Lionel Bringuier.
În cadrul festivalului „RadiRo”, Orchestra Filarmonică a Radio France va concerta  alături de violonistul Jian Wang, miercuri, 29 septembrie, la Sala Mare a Palatului, începând cu ora 19:30.
Mai tânăra orchestră italiană, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai (OSN Rai) a fost înfiinţată în anul 1994, iar primele sale concerte au fost dirijate de către Georges Prêtre şi Giuseppe Sinopoli. Din noiembrie 2009, Juraj Valčuha îi este prim dirijor.
Rai OSN este prezentă în stagiuni regulate la Torino, precum şi în stagiuni de primăvară şi în alte cicluri speciale, cum ar fi cel de mare succes cu simfoniile lui Beethoven dirijate de Rafael Frühbeck de Burgos în iunie 2004.
În februarie 2004, a fost lansat proiectul Rai NuovaMusica: acesta este o recenzie dedicată muzicii contemporane, care prezintă noi lucrări simfonice şi de cameră, multe dintre ele fiind comandate special, debutând în lumea muzicii italiene şi a muzicii în general.
Rai OSN susţine adesea concerte simfonice şi recitaluri de muzică de cameră în marile oraşe şi la cele mai importante festivaluri din Italia. Este un oaspete obişnuit la MiTo SettembreMusica şi la Bienala de la di Venezia, şi are o serie de apariţii importante în străinătate: Orchestra a întreprins turnee în Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Spania, Insulele Canare, America de Sud, Elveţia, Austria şi Grecia, în data de 26 august 2006 a fost invitată să susţină concertul de încheiere a Festivalul de la Salzburg, în timp ce în martie 2011 a fost oaspete la Abu Dhabi Classics în Emiratele Arabe Unite. În noiembrie 2011 a concertat în Germania, Slovacia şi Austria, debutând la Wiener Musikverein.
În săptămâna festivalului „RadiRo”, OSN RAI va fi prezentă două zile consecutiv pe scena Sălii Mari a Palatului: luni, 24 septembrie, începând cu ora 19:30 și marți, 25 septembrie, de la aceeași oră. În prima seară, orchestra va concerta alături de talentatul violonist român Alexandru Tomescu, urmând ca pentru  cea de-a doua reprezentație solist să fie însuși directorul artistic al „RadiRo”, renumitul pianist și muzician Christian Zacharias.
O a treia mare orchestră radio așteptată în toamnă la București este binecunoscuta Orchestră Simfonică BBC. Aceasta a jucat un rol important în viaţa muzicală britanică, încă de la înfiinţarea ei, în anul 1930. Reprezintă coloana vertebrală a BBC Proms, susţinând aproximativ 12 concerte pe an, inclusiv concertele de deschidere şi închidere ale festivalului şi este Orchestră Asociată a “Barbican Center”.
Merită menționat faptul că Orchestra BBC este profund ataşată de muzica secolului 20 şi de cea contemporană, interpretări recente incluzănd lucrări comandate şi premiere compuse de Graham Fitkin, Harrison Birtwistle, Unsuk Chin, Marc-André Dalbavie, Peter Eötvös, Brian Ferneyhough, Detlev Glanert, Kaija Saariaho Judith Weir.
În stagiunea 2010-2011, Orchestra BBC a sărbătorit cea de-a 80-a sa aniversare cu un bogat repertoriu al stagiunii; stagiunea 2011-2012  oferă publicului un program la fel de divers, cu lucrări importante printre care ciclul simfonic  Sibelius, opera lui Dvořák -The Jacobin, avându-l ca dirijor pe Jiří Bělohlávek, un concert cu Rufus Wainwright, A Child of our Time a lui Tippett si Belshazzar’s Feast a lui Walton, Total Immersion days dedicat muzicii lui Brett Dean, Jonathan Harvey si Arvo Pärt, lucrări solicitate precum şi premiere ale unor compozitori precum Kaija Saariaho, Einojuhani Rautavaara, Jiří Kadeřabek, Alexander Goehr şi Rebecca Saunders.
Orchestra Simfonica BBC lucrează în repetate rânduri cu dirijorul său principal Jiří Bĕlohlávek, dirijorul David Robertson-invitat principal, dirijorul laureat Sir Andrew Davis şi Oliver Knussen- artist colaborator.
Publicul român poate urmări în acțiune orchestra BBC atât vineri, 28 septembrie, cât și sâmbătă, 29 septembrie. Ambele concerte se vor desfășura la Sala Mare a Palatului, începând cu ora 19:30, soliștii celor două seri fiind violonista Viviane Hagner, respectiv pianistul român Dan Grigore.
Nu în ultimul rând, festivalul „RadiRo” va avea drept protagonistă Orchestra Națională Radio, de altfel cea mai veche dintre cele patru (orchestra a luat naștere în 1929). Profilul, repertoriul şi istoria Orchestrei Naţionale Radio se definesc de aproape un secol de cultură naţională pe planul creaţiei, interpretării şi difuzării muzicii în România. Odată cu momentul lansării postului public de radio, în 1928, s-a înfiinţat, din iniţiativa şi sub conducerea compozitorului Mihail Jora, Orchestra Simfonică Radio, ce se afirmă prin concerte publice începând cu anul 1932. La pupitrul ansamblului vor fi prezenţi, de-a lungul deceniilor, maeştrii artei dirijorale româneşti (de la Ionel Perlea, Alfred Alessandrescu, Th. Rogalski sau Constantin Silvestri, la Iosif Conta, Emanuel Elenescu, Horia Andreescu, precum şi invitati de prestigiu ca George Enescu, Sergiu Comissiona, Ion Baciu, Cristian Mandeal). Stagiunile au avut de asemenea ca invitaţi şi o pleiadă de solişti români sau de peste hotare ce au oferit melomanilor, în studioul de concerte sau transmisiile Radio, imagini cuprinzătoare ale muzicii din fiecare epocă. În ultimele decenii, pe afişele Orchestrei Naţionale au figurat nume mari ale şcolii româneşti interpretative precum şi prestigiosi invitaţi din lumea concertistică internaţională.
Aflată la nivelul celor mai importante ansambluri orchestrale aparţinând radiodifuziunilor europene, producţia acestui ansamblu de elită a fost onorată şi cu importante distincţii naţionale şi internaţionale pentru discurile realizate – “Charles Cros”, Franta; “Puerta del Sol”, Uruguay; “Koussevitzky”, SUA.
În perioada mai recentă, Orchestra Naţională Radio s-a impus prin turneele întreprinse – Franţa, Italia, Germania, Spania, Elveţia, Rusia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Japonia, China – şi participările la festivaluri internaţionale, evenimente care i-au confirmat pretutindeni prestigiul.
Prima ediție a festivalului „RadiRo” va fi deschisă de concertul Orchestrei Naționale Radio, însoțită de Corul Academic Radio, duminică, 23 septembrie, începând cu ora 19:30, la Sala Mare a Palatului. Dirijorul acestei prime seri va fi Christian Zacharias, director artistic al festivalului. Aceeași orchestră va mai urca o dată pe scenă, de data aceasta alături de dirijorul Horia Andreescu și solistul Maxim Vengerov, joi, 27 septembrie, de la ora 17:00, la Sala Mare a Palatului.
Biletele și abonamentele pentru Festivalul Internațional al Ansamblurilor Radio sunt disponibile prin rețeaua și site-ul Eventim.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top