Muzica

Paavo Järvi, în premiera la Bucuresti in cadrul Festivalului „George Enescu”

Paavo Jarvi 1Publicul va avea șansa să asculte o interpretare nouă, inedită a uneia dintre cele mai frumoase lucrări compuse de maestrul George Enescu, Simfonia nr. 1 în Mi bemol Major op. 13, în cadrul acestei ediții a Festivalului Internațional “George Enescu”, peste exact o lună. 
De astăzi într-o lună, pe 6 septembrie 2013, Festivalul “George Enescu” aduce la București un concert extraordinar, care continuă tradiția Festivalului de a propune publicului român și străin să redescopere muzica lui George Enescu, în interpretarea unor mari orchestre și dirijori ai lumii. 
Găsiți programul zilei de 6 septembrie din cadrul Festivalului mai jos, precum și spectacolele la care încă mai sunt disponibile bilete.
Programul zilei de 6 septembrie 2013
Cunoscuta Orchestre de Paris, una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, va interpreta pe 6 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului Simfonia Nr. 1 în Mi bemol Major op. 13, de George Enescu. La pupitru se va afla dirijorul de origine lituaniană Paavo Järvi, laureat cu Grammy și considerat unul dintre cei mai sensibili muzicieni ai momentului – Järvi crede cu tărie că muzica ar trebui să însemne, în primul rând, emoție. În a doua parte a programului, publicul va putea asculta Simfonia nr. 5 în Si bemol Major op. 100, de Serghei Prokofiev. 
Încă se mai pot cumpăra bilete la evenimentul din 6 septembrie, acestea fiind dispoibile pe site-ul Eventim. Concertul este o ocazie rară de a asculta una dintre lucrările singurului compozitor român care a intrat în patrimoniul universal internațional, George Enescu, chiar în interpretarea celor mai bine cotați artiști contemporani ai lumii. 
În aceeași seară, de la ora 17.00, la Ateneul Român, cel mai “vânat” compozitor și clarinetist al momentului, JÖrg Widmann – de curând, prestigioasa Carnegie Hall din New York a dedicat o serie întreagă interpretării compozițiilor sale – se va alătura pentru prima dată, în ipostază de dirijor, unei orchestre românești: Filarmonica de Stat “Transilvania” Cluj. Widmann va dirija inclusiv o lucrare a compozitorului român Ulpiu Vlad, “Lumina drumurilor”, precum și două lucrări compuse de el însuși – o aliniere la valorile și la muzica internațională pe care Festivalul “George Enescu” o promovează constant.
Bilete pentru acest eveniment pot fi achiziționate de pe linkul http://www.eventim.ro/ro/bilete/festival-george-enescu-muzica-sec-xxi-bucuresti-ateneul-roman-531898/performance.html. Publicul de specialitate se va putea bucura în aceeași zi și de un seminar de compoziție susținut de JÖrg Widmann, de la ora 15.00, intrarea fiind liberă.
Seria Concertele de la Miezul Nopții aduce de la ora 22.30, la Ateneul Român, un regal de Vivaldi, în interpretarea unui ansamblu cameral legendar, Europa Galante. Fondat de dirijorul și violonistul Fabio Biondi, ansamblul a urcat pe cele mai mari scene ale lumii, de la Scala din Milano, la Royal Albert Hall din Londra. Acest concert va avea loc cu casa închisă, biletele fiind deja epuizate.
Tot pe 6 septembrie, pasionații de operă pot urmări montarea “Otello”, de Giuseppe Verdi, la Opera Națională din București. Regia este semnată de Vera Nemirova, în timp ce la pupitru se va afla dirijoarea Keri-Lynn Wilson. În rolul principal este distribuit tenorul german Peter Seiffert, distins cu un Premiu Grammy pentru înregistrarea interpretării operei „Tannhäuser”, de Wagner, sub bagheta maestrului Daniel Barenboim. Bilete pot fi achiziționate de aici .
Programul Festivalului include și câteva conferințe și worksopuri, precum și un concert la care intrarea este liberă – cocnertul Arcadia String Quartet, de la ora 13.00, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Studioul de Operă şi Multimedia.
Festivalul “George Enescu” își propune, cu fiecare ediție, să ajungă cât mai mult și la publicul din restul țării. Astfel la Craiova, pe 6 septembrie, este programat concertul Filarmonicii “Oltenia”, sub bagheta dirijorului olandezTheo Wolters. Soliști vor fi românii Liviu Prunaru (vioară) și Ceciliu Ovidiu Ișfan (violă), iar în program se regăsește superba Simfonie concertantă în Mi bemol Major pentru vioară, violă și orchestră de W.A.Mozart.
Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului (http://festivalenescu.ro/calendar/events).
Informații suplimentare:
A mai rămas mai puțin de o lună până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul “George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară. Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra. Festivalul “George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

Detalii despre Festival (pentru presă):
Oana Marinescu (oana.marinescu@omavision.ro; 0741278737);
Ana-Maria Onisei (anamaria.onisei@omavision.ro; 0752220420).

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top