Film

„Poziţia copilului”, prezentat la Mediaş în competiţia MECEFF “7+1” 2014

La fel ca în fiecare an, competiția MECEFF “7+1” este formată din șapte filme, toate câştigătoare ale Premiilor naționale anuale acordate de fiecare dintre țările participante: Cehia, Austria, Ungaria, România, Polonia, Slovenia și Slovacia.

Pozitia-copilului-meceff-2014România intră în concurs cu cel mai titrat film românesc al anului 2013, „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer pe baza unui scenariu co-scris cu Răzvan Rădulescu. Clasat pe locul 1 în topul filmelor românești de anul trecut după numărul de spectatori și încasări și beneficiind de o distribuție impresionantă (Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Natașa Raab, Vlad Ivanov, etc.), „Poziția copilului” este primul lungmetraj românesc laureat cu Ursul de Aur la Berlin, trofeu aflat în capul unei lungi liste de premii, distincții și selecții în toate festivalurile importante ale lumii.
Reprezentanta Poloniei este „Ida”, o tulburătoare poveste din anii ’60, când tânăra călugăriță Anna află un teribil secret de familie ce datează din vremea ocupației naziste… Regizorul Pawel Pawlikowski (“My Summer of Love”) se întoarce acasă triumfător grație acestui splendid film alb-negru, laureat cu Marele Premiu la festivalurile de la Gijon, Londra și Varșovia și cu premiul FIPRESCI la Toronto.
Din Slovenia vine „Călătoria / Izlet”, în regia lui Nejc Gazvoda, povestea a trei buni prieteni din liceu (Ziva, Gregor și Andre), ce-și amintesc de trecut și își confruntă temerile cu privire la viitor în timpul unei excursii la mare. Filmat în cele mai spectaculoase locații din Slovenia pe baza unui scenariu deopotrivă sincer și emoționant, Izlet a câștigat șase premii ale Academiei Slovene de Film.
Tot despre trecut, dar în cu totul alt registru vorbește și câștigătorul competiției „1-2” din cadrul Festivalului de Film de la Varșovia, adică filmul maghiar „Dragii mei prieteni turnați / Draga besugott barataim” în regia debutantei Sárei Cserhalmi. Pornind de la o premisă extrem de familiară locuitorilor din spațiul geografic central și est-european, informatorii poliției secrete care și-au trădat prietenii și familiile, filmul face portretul unei prietenii care se dizolvă mai târziu, aratând că a fost construită pe un eșafodaj de minciuni.
În fine, tot în competiția MECEFF “7+1” 2014, publicul prezent la Mediaș va putea urmări filmul austriac „Frumusețea ta nu are nicio valoare / Deine Schönheit ist nichts wert” în regia lui Hüseyin Tabak(de asemenea debutant) – o poveste despre imigrare spusă din persepectiva unui puști de 12 ani, Veysel, care pleacă din Turcia împreună cu toată familia în speranța unui viitor mai bun.
“Rugul aprins / Horici Ker” e filmul în trei părți regizat de Agnieszka Holland pentru HBO Republica Cehă și inspirat de gestul studentului Jan Palach, care şi-a dat foc în semn de protest faţă de faptul că, în 1969, sovieticii au invadat Cehoslovacia.
„Candidatul / Kandidát”, în regia slovacului Jonáš Karásek, este o poveste despre nebunia și confuziile inerente apărute în timpul unei campanii prezidențiale.
MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, CNC, Regiunea Târnavelor. Cea de-a patra ediție va avea loc în perioada 2-6 septembrie 2014.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top