Film

Premieră românească în deschiderea Festivalului Filmului European 2015

Filmul românesc Acasă la tata al regizorului Andrei Cohn va fi proiectat în premieră la Gala de deschidere a Festivalului Filmului European, joi, 7 mai 2015, de la ora 19.30, la Cinema PRO.

festivalul filmului european bucuresti 2015

Cea de a 19-a ediție a Festivalului se va desfășura în București (7-14 mai) și în patru orașe din țară – Craiova (15-17 mai), Iași și Tîrgu Mureș (22-24 mai), și Hunedoara (29-31 mai) – oferindu-le cinefililor 56 de producții (drame, comedii, biografii, scurtmetraje, documentare, filme de animaţie) provenind din 26 de țări europene.
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român și Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. „Oferim, și în acest an, o adevărată sărbătoare a cinematografiei europene. Mă bucur că prezența românească este una remarcabilă: debuturile în lungmetraj ale regizorilor Ana Lungu și Andrei Cohn, ziua filmului românesc, selecția de scurtmetraje realizate de studenții UNATC”, declară Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român.
În București, filmele vor fi proiectate la Cinema PRO, Cinema Studio și Elvira Popescu.
Festivalul Filmului European prezintă publicului zece premiere europene în România, producții realizate de regizori aflați pe val în care joacă actori de prim-plan (Willem Dafoe, Maria de Medeiros, Colin Farrel etc.), un film care a primit anul acesta Premiul Oscar, o retrospectivă Tudor Giurgiu, prilejuind totodată întâlnirea cu numeroase personalități implicate în realizarea producțiilor cinematografice europene.
Și în acest an, festivalul aduce numeroase evenimente conexe: ateliere de critică de film, de educație cinematografică pentru elevi, workshop-ul de animație pentru copii Anim’est, proiecții multimedia și concerte live, precum și secțiunea Ucraina și Republica Moldova – în Focus.
Accesul la filme este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală 0, care pot fi obținute de la casele de bilete în ziua proiecției. La Galele de deschidere și de închidere accesul se face pe bază de invitație. La unele evenimente, unde numărul de locuri este limitat, este nevoie de o înscriere prealabilă. Detalii pe www.ffe.ro.
Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat. În funcție de voturile exprimate, Premiul Publicului va fi oferit în cadrul Galei de închidere din 14 mai.
Date despre principalele evenimente
Filme românești
Acasă la tata (2015). Debutul regizoral în lungmetraj al lui Andrei Cohn, remarcat deja și pentru scurtmetrajul Maica domnului de la parter (2010), are la bază un scenariu de Mimi Brănescu. Acasă la tata relatează povestea unui tânăr întors cu necazuri din București, pentru prima oară după mai mulți ani, în satul natal, undeva prin Dobrogea. Aici își reîntâlnește tatăl văduv, care trăiește împreună cu concubina, precum și pe foștii prieteni din copilărie. Din distribuție fac parte Alexandru Papadopol, Florin Zamfirescu, Ioana Flora, Mirela Oprișor, Andi Vasluianu. Filmul lui Andrei Cohn va marca joi, 7 mai, de la 19.30, la Cinema PRO, deschiderea oficială a Festivalului Filmului European. Proiecția va fi precedată de un cuvânt introductiv al organizatorilor și va fi urmată de o sesiune Q&A, cu Andrei Cohn și echipa sa, moderată de criticul de film Andrei Rus.
Autoportretul unei fete cuminți (2015), lungmetrajul de debut al Anei Lungu, este o dramă despre maturizare, în care o femeie de „familie bună”, doctorand în inginerie seismică, care are o relație cu un bărbat căsătorit, vrea să evadeze și să se bucure de o libertate pe care învață să o folosească. Nota de originalitate a acestui film constă în faptul că regizoarea a distribuit mai mulți actori amatori, printre care și părinții săi. Ana Lungu estea autoarea mediumetrajului Burta balenei (2014), selecționat la festivalul de la Locarno. După proiecție, producătoarea Anca Puiu, regizoarea și echipa vor participa la o sesiune Q&A moderată de criticul de film Andrei Rus.
Retrospectivă Tudor Giurgiu. Vor fi prezentate filme ale regizorului Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al acestei ediții a Festivalului – Legături bolnăvicioase (2006), Nunți, muzici și casete video (2008), Superman, Spiderman sau Batman (2011), Despre oameni și melci (2012). Filmul De ce eu? (2015) este urmat de o sesiune Q&A cu Tudor Giurgiu și echipa, moderată de criticul de film Mihai Fulger.
Aferim (2015). Filmul lui Radu Jude, care a primit Ursul de Argint la ediția din acest an a Festivalului Internațional de la Berlin, spune povestea unui zapciu din secolul al XIX-lea plecat împreună cu fiul său în căutarea unui rob fugar. Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul Radu Jude și cu echipa care a realizat filmul. Moderator: Mihai Fulger, critic de film.
Filme premiate
Ida (Polonia, 2013), un film al regizorului polonez Pawel Pawlikowski, despre un secret descoperit de o tânără de 18 ani în timp ce se pregătește să devină călugăriță. Pelicula, care a câștigat anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, explorează un alt fel de călătorie spre aflarea propriei identități.
Calvarul (Irlanda, 2014), în regia lui John Michael McDonagh, este povestea unui preot bun și integru, care este avertizat, la confesional, ca va fi ucis. Avertismentul vine chiar din partea celui care se pregătește să-l ucidă. Filmul, care va constitui gala de deschidere de la cinema Studio, a fost premiat la Festivalul Internațional de la Berlin (2014), Boston Online Critics Association (2014), British Independent Film Awards (2014), Irish Film Television Awards (2014), TIFF (2014).
Bande des filles (Franţa, 2014), filmul Célinei Sciamma a deschis sectiunea Quinzaine des Réalisateurs anul trecut și a câștigat cinci premii la festivaluri importante precum International Cinephile Society Awards (2015), San Sebastián International Film Festival (2014), Stockholm Film Festival (2014), Women Film Critics Circle Awards (2014).
Class Enemy (Slovenia, 2013), filmul slovenului Rok Bicek a obținut un număr impresionant de premii. Este bazat pe o poveste adevărată despre elevii care îl acuză pe noul lor profesor de limba germană pentru sinuciderea unei colege. După proiecție va avea loc o sesiune Q&A cu actrița Doroteja Nadrah, moderată de Ileana Bârsan, critic de film.
The Cut (coproducţie, 2014), cel mai recent film al regizorului turc stabilit în Germania, Fatih Akin, este inspirat de genocidul armenilor din urmă cu o sută de ani. Filmul a fost premiat anul trecut la Festivalul de la Veneția.
Viktoria (coproducție Bulgaria-România, 2014), filmul Mayei Viktoria, premiat la TIFF, Cluj, cu Premiul Special al Juriului, prezintă povestea unei fete care s-a născut în Bulgaria comunistă fără să fi fost dorită de mama ei. Proiecția, care va fi prezentată la Gala de închidere a festivalului, va avea loc în prezența regizoarei Maya Viktoria și a producătoarei Anca Puiu, şi va fi urmată de o sesiune Q&A moderată de criticul de film Andrei Rus.
Hipocrat (Franța, 2014), un film franțuzesc despre experiențele prin care trece un medic rezident într-un spital unde lucrează și tatăl său. Filmul regizat de Thomas Lilti a obținut un premiu Cesar (2015) pentru actorul din rol secundar, Reda Kateb. Proiecția va avea loc în prezența scenaristului Julien Lilti, care va participa la o sesiune Q&A moderată de criticul de film Ileana Bârsan.
Miraj (Ungaria / Slovacia, 2014), în regia lui Szabolcs Hajdu, are în distribuție actori români de prim rang, precum Răzvan Vasilescu și Dragoș Bucur. Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A cu echipa.
Biografii, ecranizări
Pasolini (coproducție Franța-Belgia-Italia, 2014), este un film despre ultima zi din viaţa marelui cineast italian Pier Paolo Pasolini. Regizat de Abel Ferrara, filmul îi are în distribuție pe Willem Dafoe și pe Maria de Medeiros.
Acasă la Bergman (Suedia, 2013) este un documentar-eveniment despre Ingmar Bergman. Realizat de Jane Magnusson și Hynek Pallas, marele cineast suedez este văzut de mari regizori ai lumii, precum Tomas Alfredson, Woody Allen, Wes Anderson, Harriet Andersson, Pernilla August, Wes Craven, Claire Denis, Laura Dern, Daniel Espinosa, Francis Ford Coppola. Filmul va fi prezentat de Ileana Bârsan, critic de film.
Miss Julie (coproducție, 2014) este o ecranizare a piesei lui August Strindberg, în regia lui Liv Ullman, avându-i în distribuție pe Jessica Chastian și Colin Farrel.
Scurtmetraje
Scurtmetraje din Republica Moldova – Colecția de arome (r: Igor Cobileanski, 2014, ) / Cadoul (r: Dumitru Grosei, 2014) / În ataș (r: Mircea Bobînă, 2015). Proiecția scurtmetrajelor va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri la care participă regizorul Igor Cobileanski, moderată de criticul de film Mihai Fulger.
Ziua Filmului Studențesc – Acordajul profesorului Octav / Echilibru / In the House / Sin / Alice / Iulian. A True Story / Lecția despre cerc / Lucky – Selecție de scurtmetraje produse de UNATC I.L. Caragiale, urmată de o dezbatere la care participă regizorii și echipele filmelor, moderată de Iulia Alexandra Voicu, asistent universitar UNATC.
Evenimente conexe
Proiecții multimedia și concerte live de Ziua Europei, cu duo-ul Disco Sigareta și instalația interactivă Cross Reality by kotki Visuals. Instalația interactivă Cross Reality mixeaza capturi live ale persoanelor care trec prin dreptul ei cu secvențe video și imagini din filme europene, realizând videoclipuri originale. Disco Sigareta introduce în compilațiile sale compoziții din coloane sonore ale unor filme de referință și piese românești din filme cunoscute, rezultatul fiind surprinzător.
Atelierele de educație cinematografică pentru elevi susținute de criticul de film Ileana Bîrsan au ca obiectiv familiarizarea cu filmul european, diferitele estetici cinematografice, diferențele între filmul mainstream și filmul de artă, precum și realizarea unui dialog între elevii de liceu. Detalii despre condițiile de participare, în curând, pe www.ffe.ro.
Atelierul de critică de film va fi prezentat de criticul Andrei Rus. Scopul acestuia este de a de a-i familiariza pe tinerii cinefili cu noțiuni elementare de analiză de film. Detalii despre condițiile de participare pe www.ffe.ro.
Anim’est – workshop de animație pentru copii (8-13 ani), sub îndrumarea lui Vasile Alboiu. Atelierul are o componentă practică – se vor realiza scurte filmulețe în diverse tehnici: stop motion, 2D, decupaj – cu personaje și lumi fantastice. Detalii despre condițiile de participare, în curând pe www.ffe.ro.
Republica Moldova și Ucraina – în FOCUS. Evenimentul își propune ca, prin film și dezbateri cu invitați speciali, să aducă inițiativele culturale europene mai aproape de cele două țări și, de asemenea, să aducă R. Moldova și Ucraina mai aproape de Uniunea Europeană. Evenimentul este organizat sub egida EUNIC. Alături de filme produse în cele două țări, va avea loc la UNATC o masă rotundă dedicată profesioniștilor în domeniu, Producția și coproducția de film în Europa.

***

Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Asociația K’arte, Cinema ARTA, Primăria Municipiului Craiova, Primăria Municipiului Iași, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș, Primăria Municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor.
Parteneri media: Dilema veche, Europa FM, Evenimentul zilei, Mediafax, Radio România Cultural, București FM, TVR, Ziare.com, AaRC, Blog de Cinema, Calea europeană, Cinemagia, Dor de ducă, Film Menu, Film Reporter, Gratuitor, igloo, Kooperativa 2.0, Liternet, Anthony Frost, Observator cultural, Modernism, The Institute.
Pentru relaţii media contactaţi Direcția Comunicare a ICR: tel. 0317-100 622, e-mail: biroul.presa@icr.ro.
www.ffe.ro
http://www.facebook.com/ffeRomania

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top