Carte

Premierele Festivalului International de Literatura de la Timisoara, editia a II-a

premiere-filtm-2013În perioada 23-25 octombrie 2013, la Bastion (Galeria Theresia) se va desfăşura ediţia a II-a a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM).
Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” va prilejui publicului timișorean nu doar întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și lecturi în premieră, din volume inedite pentru publicul autohton.
Victor Erofeev, unul dintre cei mai importanți scriitori ruși de astăzi, aflat la prima vizită în România, va citi un fragment, tradus în limba română de Vladimir Bulat, din cel mai recent roman al său, Akimuzii.
Din cea mai nouă carte a sa va citit și Iuri Andruhovîci, un nume de prim rang al literaturii ucrainene contemporane, și el aflat tot pentru prima dată în România: este vorba despre un fragment din romanulLexiconul orașelor de suflet, tradus pentru FILTM, din limba ucraineană, de Corneliu Irod.
Edo Popović, autor-cult al generaţiei sale, a cărui operă literară a devenit portavocea „învinşilor” din Croaţia urbană, un scriitor ale cărui cărți nu au apărut încă în traducere în limba română, va citi un fragment din romanul Ochii (tradus din limba croată de Octavia Nedelcu).
Pe lista scriitorilor ale căror cărți nu au fost traduse încă în limba română se află și Igor Marojević, cunoscut deopotrivă ca prozator și dramaturg, un scriitor prezent în cele mai importante antologii dedicate prozei sârbe de astăzi. El va citi la FILTM un fragment din romanul Mâna mamei (Apa – izvorul-vieții), tradus în limba română de Octavia Nedelcu.
În premieră în România se află și îndrăgitul scriitor italian Fabio Geda, care va citi un fragment din romanul În mare sunt crocodili, o carte a perspectivelor, apărut, în traducerea din limba italiană a Ceraselei Barbone, la Editura All.
Lista premierelor ediției din acesta an a FILTM e completată de faptul că doi dintre cei mai îndrăgiți prozatori autohtoni, T.O. Bobe și Veronica D. Niculescu, cu zeci de lecturi publice în „portofoliu”, se află pentru prima dată la Timișoara. T.O. Bobe va citi din cea mai recentă carte a sa, excelentul volum de proză scurtă Contorsionista, publicat de Editura Humanitas, iar Veronica N. Niculescu va citi, în cea de a doua seară a FILTM, un fragment inedit din volumul Simfonia animalieră,  în curs de apariţie la Casa de Pariuri Literare.
În cea de a treia seară a FILTM, poetul Robert Șerban va citi o serie de poeme inedite, scrise în timpul celei mai recente rezidențe, din vara acestui an, la Viena, iar Alexandru Potcoavă, reprezentant de marcă al noii generații de scriitori, „un prozator matur, pregătit, la nici 30 de ani, să construiască pe spaţii largi, cu inteligenţă şi acuitate”, cum îl descria Claudiu Komartin, va citi un fragment inedit din romanul în manuscris De florile mărului.
La ediția din acest an a FILTM, Răzvan Petrescu, un maestru al prozei scurte autohtone, va citi din cea mai nouă carte a sa, publicată în urmă cu câteva săptămâni, la Editura Curtea Veche, Variațiuni pe o temă de Vater-Puccini, iar îndrăgitul prozator timișorean Daniel Vighi va citi din volumul Istoria din cutia de pantofi, apărut recent la Editura Cartea Românească.
Duško Novaković, un nume de primă marime al poeziei sârbe de astăzi, va citi o parte dintre poemele apărute în traducere în limba română în volumul Malul celălalt (coordonator: Aleksandar Stoicovici, publicat de Editura Herg Benet, traducători: Liubinca Perinat Stancov, Slavomir Gvozdenovici şi Aleksandar Stoicovici).
Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă”. În acelaşi timp, sperăm că FILTM se va constitui într-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activităţi cu care Timişoara va candida la statulul de „capitală culturală europeană”, în 2021.
Un proiect inițiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald și Robert Șerban.
Pagina oficială a Festivalului: ww.filtm.ro

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top