Film

Premiul publicului la Festivalul Filmului Francez 2013 a fost luat de Comme des frères

PrixdupublicTV5Monde_FFF_2013“Comme des frères” / “Ca frații“, de Hugo Gélin, a primit sâmbătă seară “Premiul publicului” acordat de canalul francez TV5 Monde Roumanie, în cadrul FestivaluluiFilmului Francez 2013. Premiul, în valoare de 2.500 de euro, a fost acordat de Antoine Bagnaninchi, reprezentantul TV5 Monde Roumanie, casei de distribuție Transilvania Film, pentru distribuirea și promovarea peliculei pe teritoriul românesc.
Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Filmului Francez (FFF) a fost dedicată promovării şi difuzării creaţiilor tinerei generaţii de cineaşti francezi, regizori aflaţi la primul sau al doilea lor film, pentru care acest eveniment poate reprezenta o ocazie de a lua cunoştinţă cu publicul francez şi străin.
Anul acesta, Festivalul Filmului Francez a avut loc în perioada 1 – 10 noiembrie în şase oraşe din ţară: Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu şi Oradea. La Bucureşti, FFF a fost găzduit de Institutul Francez, Cinema Elvira Popescu.
Pentru prima oară în istoria festivalului, publicul a fost încurajat să-şi voteze filmul preferatul din cele 8 pelicule aflate în competiție. Acestea au fost:
1. “Comme des frères” de Hugo Gélin (1h41′; comedie; Franța; 2011)
2. “Les Rencontres d’après minuit”, de Yann Gonzalez (1h31′; comedie-dramă; Franța; 2013)
3. “La Bataille de Solférino”, de Justine Triet (1h34′; dramă; Franța; 2013)
4. “Les Gouffres”, de Antoine Barraud (1h05′; dramă; Franța; 2013)
5. “La Belle vie”, de Jean Denizot (1h33′; aventură; Franța; 2013)
6. “La Fille du 14 juillet”, de Antonin Peretjatko (1h28′; comedie; Franța; 2013)
7. “Rengaine”, de Rachid Djaïdani (1h15′; comedie-dramă; Franța; 2010)
8. “2 automnes 3 hivers”, de Sébastien Betbeder (1h30′; comedie; Franța; 2013)
Filmul ales de public a fost comedia “Comme des frères / Ca frații”, în regia lui Hugo Gélin, iar premiul a fost acordat de postul francez TV5 Monde Roumanie.
În afara competiției, Festivalul a mai cuprins cinci secțiuni:
1. Panorama – cele mai importante filme franceze ale anului 2013 (“La Vie d’Adèle: Chapitres 1&2″ – Palme d’Or 2013, “Camille Claudel 1915″ – Marele Premiul al Juriului la Berlin 2013),
2. Comedie – cele mai bune comedii ale anului trecut,
3. Ecran Large – coproducții franco-române din ultimii doi ani,
4. Cine junior – animații recente,
5. Retrospectiva – dedicată anul acesta regizoarei-cult Claire Denis, cu o selecție de șase titluri, de la primele sale filme până la filmografia recentă.
În afară acestui premiu la FFF 2013, “Comme des frères” a fost dublu nominalizat anul acesta şi la Premiile César: “Cel mai promiţător actor” – Pierre Niney, “Cel mai bun film de debut” – regizorul Hugo Gélin şi producătorii Laetitia Galitzine şi Danièle Delorme.
Regizorul Hugo Gélin, dintr-o familie cu tradiţie în cinema Hugo Gélin are 33 de ani şi este fiul lui Xavier Gélin, şi el actor, scenarist şi producător (The Mad Adventures of ‘Rabbi’ Jacob, 1973, nominalizat pentru Globul de Aur – Cel mai bun film străin) şi nepotul lui Daniel Gélin, cunoscut actor francez între anii 1940 şi 2000 (The Man Who Knew Too Much 1956, în regia lui Alfred Hitchcock).
“Comme des frères” (2012) este primul său lungmetraj, după două scurtmetraje, “La vie sans secret de Walter Nions”, în 2001 şi “À l’abri des regards indiscrets”, în 2002.
“Comme des frères / Ca frații” este povestea a trei bărbaţi de vârste diferite, care nu au nimic în comun în afară de dragostea lor pentru Charlie. Unul a iubit-o ca soră, altul ca femeia visurilor sale, al treilea ca bună prietenă. Singura problemă e că Charlie nu mai este printre cei vii, şi nici unul dintre cei trei bărbaţi nu ştie deocamdată cum să depăşască această lipsă.
Acum cei trei au de îndeplinit o ultimă dorinţă a celei care nu mai e: împreună trebuie să facă o excursie în Corsica, la casa pe care Charlie a iubit-o cel mai mult. Aşa că, vor fi toţi trei blocaţi în spaţiul strâmt al unei maşini, cale de aproape 1.000 km.
Se anunţă un drum lung şi anevoios…
TV5MONDE este una dintre principalele reţele mondiale de televiziune, prezente în 220 ţări şi teritorii, prin intermediul a nouă canale regionale distincte și a TiVi5Monde, un canal 100% tânăr, difuzat pe teritoriul american.
TV5MONDE Europa difuzează în fiecare an peste 300 de filme subtitrate, 1300 de ore de ficţiune, 2000 de ore de film documentar și reportaj și 19 emisiuni zilnice de știri şi cele mai bune emisiuni francofone, cu subtitrare.
Este singurul canal generalist francez care emite la nivel mondial. Are 10 canale francofone partenere (France 2, France 3, France 4, France 5, France Ô, ARTE France, RTBF.be, RTS, Radio-Canada și Télé-Québec), le CIRTEF și l’AEF. Este prezent în 235 millioane de cămine și 25.000 de hoteluri, în 55 de țări și difuzează programe cu caracter generalist produse în limba franceză şi subtitrate în șapte limbi (română, engleză, germană, spaniolă, olandeză și rusă).

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top