Muzica

Primele confirmări pentru OLD GRAVE FEST 2015

ROMANIAN THRASH METAL CLUB are onoarea de a vă prezenta primele detalii în legătură cu OLD GRAVE FEST 2015, a patra ediţie a unicului festival de metal din România organizat de un club de fani, pentru fani.

Astfel, primele formaţii din cele care vor urca pe deja familiara scenă dinClub FABRICA (Bucureşti), pe 09 şi 10 Octombrie 2015, sunt DEAD CONGREGATION (Grecia),OBLITERATION (Norvegia), NEKROMANTHEON (Norvegia) şi PYRE (Rusia).

Dedicaţi ferm underground-ului, cu convingerea că doar acolo, pe de o parte, se păstrează şi respectă formele tradiţionale, şi, pe de altă parte, se făureşte viitorul genului, departe de orice considerente comerciale, nu puteam începe mai bine decât cu death-erii eleni DEAD CONGREGATION. Un exemplu viu al faptului conform căruia calitatea trebuie să primeze în faţa cantităţii, grija lor aproape bolnăvicioasă pentru detalii şi refuzul de a forţa procesul creativ a dus la apariţia a doar două albume full-length în peste 10 ani de activitate, dar aceste două au ocupat aproape fără excepţie primele locuri în topul fanilor genului. Debutul „GRAVES OF THE ARCHANGELS, NUCLEAR WAR NOW!„, 2008, a dus mai departe dinamica propusă de scena de death metal din New York, într-o zonă nouă, în care primează atmosfera întunecată, opresivă, generată doar din riffing. Refuzând să se autocopieze sau să scoată materiale generice pe bandă rulantă, au lucrat 6 ani la următorul album, „PROMULGATION OF THE FALL„, scos chiar la propriul lor label, Martyrdoom, anul trecut. Materialul, precum şi apariţia pe scenele celor mai prestigioase evenimente underground din Europa sau de peste ocean, le-au cimentat statutul de trupă de prim-rang a genului.

De la un pol opus al continentului, din Norvegia, vine o trupă cu o altă abordare stilistică a aceluiaşi gen. OBLITERATION mizează pe ruperi de ritm, pe variaţii de tempo la pasaje thrashy sau punk la bucăţi doomy. Cu trei albume la activ – „PERPETUAL DECAY„, 2007; „NEKROPSALMS„, 2009 şi „BLACK DEATH HORIZON„, 2013 – devenite şi ele materiale de referinţă pentru împătimiţii death metal-ului, au arătat că nu degeaba au fost, la un moment dat, aleşi ca trupă a săptămânii de Fenriz. De altfel, aceasta nu e singura legătură cu Darkthrone, ci şi acelaşi oraş de baştină, Kolbotn, iar albumul de debut a fost scos la Tyrant Syndicate, label-ul condus de Nocturno Culto. După prestaţii de excepţie la festivaluri ca Inferno, Killtown sau Hole In The Sky, OBLITERATIONva fi în premieră în România, la OLD GRAVE FEST 2015.

Tot din Kolbotn şi cu doi membri comuni cu OBLITERATION, NEKROMANTHEON este una din cele mai furioase trupe de thrash ale ultimului deceniu. Referinţele sunt, de asemenea, excelente, Fenriz’ Band Of The Week, prezente la Live Evil ori Maryland Deathfest, dar ceea ce contează cu adevărat sunt cele două excelente albume de studio, „DIVINITY OF DEATH” şi „RISE VULCAN SPECTRE„, apărute în 2010, respectiv 2012. Ambele materiale sunt năucitoare, nu lasă nici o clipă de respiro între un riff tăios şi următorul şi transmit un singur mesaj pentru publicul OLD GRAVE FEST 2015: pregătiţi-vă de moshpit!
PYRE este o trupă tânără, care vine tocmai din Sankt Petersburg, dar ascultându-le albumul de debut, „HUMAN HECATOMB„, 2014, ai senzaţia că sunt o formaţie sudată demult. Old school death metal până în maduva oaselor, a la Dismember ori Asphyx, vor fi o prezenţă, deopotrivă, exotică şi familiară pe scena festivalului. Încheiem aici, cu promisiunea că vor mai fi multe surprize până când afişul OLD GRAVE FEST 2015 va fi complet. Singura certitudine este că va fi o experienţă pur underground, DIY, o celebrare a scenei în care toată lumea, înainte de a fi promoter, membru în vreo trupă ori tour manager, este fan, pentru că de acolo porneşte totul. Detalii despre preţul biletelor şi despre modalitatea de achiziţionare, le veţi avea cât de curând pe www.rtmc.ro şi pe https://www.facebook.com/RomanianThrashMetalClub.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top