Film

Profesia de Documentarist – serie de masterclass-uri la Astra Film

Între 16-19 octombrie, Astra Film Festival Sibiu 2012 programează o serie de sesiuni de masterclass despre genuri de documentar – etnografic, de televiziune, de investigaţie –  şi despre oportunităţi şi constrângeri în creaţia şi realizarea de film de non-ficţiune.
Participanţii au şansa de a viziona şi analiza filme definitorii pentru subiectele propuse alături de cineaşti şi experţi în domeniu, a căror experienţă le prilejuieşte incursiuni în tainele comunicării prin cinema-ul documentar.
Sesiunile de masterclass sunt destinate, în special, studenţilor înscrişi la studii de film, media, jurnalistică, ştiinţe sociale, din România şi Europa, dar sunt deschise tuturor celor interesaţi.

Pentru înscrieri, descarcati formularul.

Conditii de participare
Cursurile de masterclass sunt deschise pentru toţi cei interesaţi.
Data limita pentru înscrieri este 5 octombrie 2012.
Taxe de participare:
Masterclass PROFESIA DE DOCUMENTARIST- PETR LOM – 0 Ron, acces liber (Acest masterclass face parte din proiectul DOCSTORIES BLACK SEA, un proiect finanţat prin programul european MEDIA MUNDUS, organizatori Art Doc & Idfa, partener Astra Film Festival Sibiu.
Masterclass ROMASTORIES – 75 Ron
Masterclass DOCUMENTARUL DE INVESTIGAȚIE – 35 Ron
Taxa de participare pentru masterclass-uri se plăteşte în contul organizatorilor pâna la data de 5 octombrie 2012.
Formularul de înscriere copletat împreună cu dovada plăţii în copie se trimit la următoarea adresa: submission[at]astrafilm.ro
Au prioritate studenţii care studiază în următoarele domenii: film, media, jurnalistică, ştiinţe sociale, din România şi Europa.
Primele 10 persoane înscrise vor beneficia de gratuitate pentru întreaga serie de masterclass-uri.
Persoanele înscrise şi admise la masterclass vor beneficia, de acces nelimitat la toate evenimentele din cadrul AFF12, pe baza unui abonament.
Astra Film acordă sprijin pentru obţinerea şi rezervarea de  locuri de cazare în regim de pensiune/ hostel la preţuri avantajoase şi, în măsura locurilor disponibile, acordă cazare gratuită aici
Datele contului pentru achitarea taxei de înscriere pentru cele 2 masterclass-ri

Fundatia Astra Film
CUI 10405788
Cod IBAN RO10 RNCB 0232 0298 2782 0001
BCR BALCESCU SIBIU, str. Nicolae Balcescu nr.11, Sibiu

Pentru mai multe detalii, scrieti la: submission[at]astrafilm.ro

PROGRAM

ROMASTORIES 
16 si 18 OCTOMBRIE, între orele 10-13 14-17, în limba română,
Taxa de participare: 75 Ron
Imaginea romilor în filmul documentar în România
1.    Secţiunea “etnografie”: 3-4 filme cu o abordare mai “etnografică” (gen “Blestemul ariciului”); Comentarii şi un-making a 1-2 dintre filme, cu regizorii respectivi. Moderatori: Michael Stewart, Vintilă Mihăilescu şi Bogdan Iancu
2.    Secţiunea “documentar social”:  3-4 filme gen documentar social/cazuri sociale (e.g. Prea-fericitii din groapa de gunoi – proiect subRahova Pata Rat); Comentarii şi un-making a 1-2 dintre filme, cu regizorii respectivi. Moderatori: Mircea Toma, Laszlo Foszto şi Ciprian Necula
3.    Masă rotundă. Priviri asupra Romilor. Film invitat. Participă: Michael Stewart, Vintilă Mihăilescu, Dumitru Budrala, Mirel Bran, Mircea Toma, Bogdan Iancu, Cătălina Tesar, Nicoleta Biţu, Laszlo Foszto şi Ciprian Necula, Csilla Kato, Mona Nicoară.
Moderator: Alfred Bulai

PROFESIA DE DOCUMENTARIST- PETR LOM
17 OCTOMBRIE – între orele 14.00-18.00, în limba engleză
Accesul liber
1.    Drepturile omului în procesul producției de filmul documentar– provocări etice şi practice, cu accent pe producţiile realizate în societăţi închise.
2.    Independenţa şi realizarea de film documentar– cum se poate lucra de unul singur?
3.    Naraţiunea – cum se construieşte o poveste captivantă?
4.    Se poate trăi din film documentar? Sfaturi practice pentru distribuţie către festivaluri/televiziune/ noile media, în special pentru tinerii cineaşti.
Regizor de renume, Petr Lom  a realizat numeroase filme pe tema drepturilor omului în ultimii ani (“On the tightrope”, “Bride Kidnapping in Kyrgyzstan”, “Letters to the President”, “Back to the Square”). Autorul arată o înţelegere profundă a spaţiului real şi structurii sale culturale, sociale şi politice. Filmele lui Lom sunt foarte interesante  datorită structurii lor perfecte dar şi a personajelor captivante. Petr Lom e un autodidact şi un autor complet, care semnează imaginea, editarea şi regia filmelor pe care le face. Înainte de a se dedica cinemaului, Lom a fost profesor la Universitatea Harvard, având un doctorat în filosofie politică. Sfatul lui pentru cei care se gândesc la o schimbare de carieră este: Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

DOCUMENTARUL DE INVESTIGAȚIE
19 octombrie între orele 13.00-18.00, în limba română
Taxa de participare: 35 Ron
Filmul documentar aparţine deopotrivă lumii presei şi artei cinematografice. Atunci când apartenenţa sa la jurnalism este preponderentă, vorbim despre forma binecunoscută a documentarului de investigaţie, care face dezvăluiri privind ilegalităţi comise la diverse nivele ale societăţii. Documentarul de investigaţie se realizează după reguli precise, prin care se produc “dovezi” vizuale, care pot fi tratate ca dovezi juridice. De multe ori jurnaliştii care fac astfel de filme sunt expuşi la ameninţări, de multe ori îşi riscă viaţa, şi prin aceasta devin eroi ai dezvăluirii adevărului. Există, pe de altă parte,  destule cazuri de jurnalişti care abuzează de puterea documentarului de investigaţie.
Astra Film Festival 2012 aduce în focus documentarul/reportajul de investigaţie din România în cadrul unei mese rotunde cu tema   “Ce fel de documentare de investigaţie vedem pe ecrane în România?”  Invitaţii sunt jurnalişti, experţi, profesionişti care au făcut documentare sau reportaje de investigaţie în România.
PrelegereSorin Ozon & Adrian Mogoş – Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – https://www.crji.org/
Documentarul de investigaţie în România
Studiu de caz: Cosmin Savu – Pro TV,–  emisiunea “România, te iubesc!”
Moderator: Mircea Toma – Agenţia de Monitorizare a Presei

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top