Teatru

Programul de Voluntariat Japonia împlinește 10 ani cu sprijinul EU-Japan Fest Japan Committee

În acest an, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) este din nou la ceas aniversar: Programul de Voluntariat Japonia, cu sprjinul EU-Japan Fest Japan Committee, sărbătorește 10 ani de la înființare. Parteneriatul a început cu ocazia Sibiu Capitală Culturală Europeană – 2007, iar în decursul edițiilor FITS 2007 – 2016, programul a atras peste 130 de voluntari niponi.

Osaka

În această lună, Petruța Popescu, coordonatorul Programului de Voluntariat Internațional, s-a deplasat în Japonia cu ajutorul EBS România // NTT Data România, în vederea selecției voluntarilor japonezi care vor veni la Sibiu în această vară. Interviurile voluntarilor japonezi au avut loc la Tokyo – la sediul EU-Japan Fest Japan Committee, Takayama – la Primaria Takayama și Osaka – unde Nextage au pus la dispoziție biroul propriu, cu sprijinul unei candidate din 2014, Emi Misaka. Pentru FITS 2016 au fost selectați 11 voluntari japonezi, toate întâlnirile desfășurându-se în prezența lui Mayumi Taniguchi, omoloaga niponă a Petruței Popescu.
„Succesul programului este confirmat de creșterea numărului de candidați, de la an la an. Dacă în 2014 s-au prezentat la interviuri 19 candidați, în 2015 au fost 23 de candidați, iar în acest an am ajuns la 31, cu vârste cuprinse între 19 și 66 de ani”, a declarat Petruța Popescu.
Parteneriatul pentru Programul de Voluntariat Japonia nu ar fi fost posibil fără implicarea activă a EU-Japan Fest Japan Committee în toată această perioadă, prin furnizarea biletelor de avion pentru voluntarii niponi. Pentru ediția din acest an, organizația asigură 10 bilete de avion, iar pentru cel de-al unsprezecelea voluntar nipon, din Takayama, jumătate din costurile de transport vor fi suportate de către Primăria orașului Takayama, oraș înfrățit cu Sibiul din 2012.

Tokyo

„EU-Japan Fest Japan Comittee este un partener excepțional, cu ajutorul căruia am reușit să dezvoltăm un program atât de impresionant, demarat cu ocazia Sibiu Capitală Culturală Europeană – 2007. Împreună, am reușit să influențăm destinul a peste 130 de voluntari japonezi. Această experiență i-a făcut pe mulți dintre ei să se regăsească, să învețe lucruri despre ei înșiși, să își dea seama ce își doresc, ce visează pentru viitorul lor, uneori și-au decis meseria, s-au concentrat mai mult să învețe alte limbi străine, unii și-au deschis apetitul pentru alte culturi și civilizații. Cu toții sunt adevărați Ambasadori ai Japoniei și ai FITS”, a menționat Petruța Popescu.
Mayumi Taniguchi, liantul dintre Sibiu și Japonia
Pe tot parcursul întâlnirilor și interviurilor desfășurate în martie, în orașele Tokyo, Takayama și Osaka, alături de Petruța a fost Mayumi Taniguchi, coordonator al Programului de Voluntariat Japonia din 2014. Mayumi oferă suport pentru voluntarii internaționali, dar și pentru companiile nipone invitate la FITS. Legătura ei cu festivalul a început în 2010, când a participat ca voluntar. Dacă inițial a venit cu sprijinul EU-Japan Fest Japan Committee, în următorii ani a revenit din fonduri proprii. Dăruirea cu care Mayumi se implică în această activitate este uimitoare. În 2015 a fost răsplătită cu Premiul Special al Galei Supervoluntarilor, ediția a X-a. În plus, Mayumi a reușit să realizeze un proiect de suflet, STEP (Sibiu-Takayama Exchange Project), conform căruia 5 voluntari români au fost implicați în organizarea Takayama Autumn Festival, cu sprjinul FITS, Primăriei Sibiu/ Asociației Liceului „Gheorghe Lazăr”, Ambasadei României la Tokyo și Primăriei Takayama.

***

Povestea voluntariatului internațional a început în 2005, creându-se o comunitate de peste 200 de voluntari din țări precum: Bulgaria, Canada, Coreea de Sud, Iran, Japonia, Franța, Georgia, Germania, Rusia, Singapore și Turcia.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top