Film

Proiecții speciale la TIFF 2014: Cathedrals of Culture 3D și „Trilogia ardelenilor”

Un eveniment special la TIFF va fi și premiera în România a impresionantului Cathedrals of Culture 3D, un documentar 3D despre clădiri iconice din lume, regizat, printre alții, și de regretatul Michael Glawogger, decedat pe 23 aprilie. Ceilalți cinci autori sunt Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Ainouz şi Margreth Olin. Fiecare a regizat un fragment, alegându-și clădirea care îl inspiră cel mai mult, de la Centrul Pompidou și Biblioteca Națională din Rusia, la închisoarea Halden sau mănăstirea Salk Institute din California. Cathedrals of Culture 3D a fost proiectat în premieră mondială la Berlinală, iar la Cluj va fi prezentat de producătorul Erwin M. Schmidt și de apreciatul regizor brazilian Karim Aïnouz (Madame Satã, The Silver Cliff).

cathedrals_of_culture-tiff-2014Spectatorii îi vor reîntâlni la TIFF și pe unii dintre eroii marelui ecran, populari în comunism. „Trilogia ardelenilor”, care beneficiază de copii noi pe 35 mm, prezentate toamna trecută la Making Waves: New Romanian Cinema din New York, va fi proiectată într-un maraton inedit la Cluj. Profetul, aurul şi ardelenii (r. Dan Piţa, 1979), Artista, dolarii şi ardelenii (r. Mircea Veroiu, 1981) şi Pruncul, petrolul şi ardelenii (Dan Piţa, 1982) au fost văzute de peste 17 milioane de români, înainte de 1989.
Iubitorii de film vor putea urmări, cot la cot cu fanii fotbalului, clasicul Fever Pitch (r. David Evans, 1997), o ecranizare după Nick Hornby, cu Colin Firth în rolul unui microbist a cărui viață e indisolubil legată de cea a echipei sale favorite, Arsenal. Filmul va avea parte de o proiecție de gală în cinstea producătorului britanic Nik Powell, director al National Film and Television School din Marea Britanie, care va fi prezent la TIFF în calitate de membru al juriului.
În onoarea unui alt invitat special și membru al juriului, Michael Kutza, directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, va fi adus la Cluj Strictly Ballroom (r. Baz Luhrmann, 1992). Filmul a câștigat trofeul Silver Hugo pentru Cel mai bun debut la Chicago. Proiecția de gală va marca 50 de ani de la înființarea prestigiosului festivalul american de către Michael Kutza.
În an electoral, Viva la liberta! (r. Roberto Andò) va provoca dezbateri despre ce înseamnă politica azi, în România, la care vor participa politicieni, analiști și jurnaliști. Absurdă și contemplativă, comedia cu Tony Servillo în dublu rol – al liderului unui partid de opoziție care dispare fără urmă și al fratelui său geamăn, scos dintr-un spital de boli mintale pentru a-l înlocui – e o satiră a politicii actuale din Italia, care se suprapune perfect peste cea din România. Viva la liberta! a fost premiat pentru scenariu și interpretare la premiile David di Donatello și a rulat în competiția Karlovy Vary.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top