Film

Propunerea Iranului la Oscar si doi actori premiati la Cannes

Asghar-Farhadi-les-films-de-cannes-a-bucarest Două dintre premierele care îi vor încânta pe spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest (25 – 31 octombrie) le-au adus actorilor Bérénice Bejo și Bruce Dern trofee de interpretare la Cannes, anul acesta: Le passé, în regia cineastului iranian de Oscar, Asghar Farhadi, și Nebraska, de Alexander Payne. Ambele vor fi proiectate în premieră în România
Noul vizual al ediției, lansat oficial astăzi, este inspirat de filmul care a făcut senzație pe Coasta de Azur: Adèle: Capitolele 1 & 2, filmul lui Abdellatif Kechiche distins cu Palme d’Or
De vineri, 11 octombrie, spectatorii își pot cumpăra în avans bilete la alte cinci filme din program: mult-așteptatul Only God Forgives, cu Ryan Gosling,All is Lost, cu Robert Redford, A Touch of Sin, premiat pentru scenariu la Cannes, controversatul L’Inconnu du lac (Premiul de regie Un Certain Regard) și Van Gogh, în regia lui Maurice Pialat
Asghar Farhadi, regizorul premiat cu Ursul de Aur la Berlin și Oscarul pentru cel mai bun film străin pentru excelentul Nader and Simin: A Separation (2011), care va fi proiectat și în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, revine cu o dramă de familie care i-a adus actriței din The Artist, Bérénice Bejo, un premiu de interpretare la Cannes. Le passé/ The Past a câștigat și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes și va reprezenta Iranul la Premiile Oscar 2014.
berenice-bejo-les-films-de-cannes-a-bucarestEste o dramă „complexă și adeseori sclipitoare, cu interpretări inteligente și reținute; are un mozaic elegant de detalii, răsturnări neașteptate de situație, întorsături și revelații pline de suspans”, potrivit „The Guardian”. La patru ani de la despărțire, un bărbat vine de la Teheran la Paris, la cererea soției sale franceze, pentru a începe formalitățile de divorț. În timpul scurtei sale șederi, acesta descoperă că între soția lui și fiica lor există o relație tensionată. Eforturile lui de a diminua acest conflict duc la dezvăluirea unui secret din trecut. Lui Bérénice Bejo i se alătură Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Sabrina Ouazani sau Valeria Cavalli.
A impresionat juriul și publicul de la Cannes și actorul Bruce Dern, în Nebraska, cel de-al șaselea film al regizorului american Alexander Payne. La ceremonia de premiere de la Cannes, actorul a primit trofeul de interpretare pentru rolul unui bătrân care, convins că a câștigat lozul cel mare la o improbabilă tragere la sorți prin corespondență, caută să ajungă în Nebraska pentru a-și lua premiul. Familia, îngrijorată de ceea ce percepe ca fiind un început de senilitate, intenționează să-l ducă la un azil, însă unul dintre fii îi face voia. Pe drum, bătrânul îl obligă să oprească pentru câteva zile în orașul natal din Nebraska, unde își regăsește întreg trecutul.
bruce-dern-nebraska-les-films-de-cannes-a bucarestTurnat în alb și negru de-a lungul a patru state americane, filmul are pe generic actori cu experiență și non-profesioniști. Este, așa cum remarca Scott Foundas, critic de film la „Variety”, un soi de „odă pentru viața în orașele mici din inima Americii și pentru visele quijotești ale bătrânilor încăpățânați care trăiesc în ele”. Alexander Payne a mai regizat About Schmidt (2002), cu Jack Nicholson, Sideways (2004) sau The Descendants (2011), cu George Clooney.
Un eveniment special la Les Films de Cannes à Bucarest va fi și proiecția documentarului Polluting Paradise (Garbage in the Garden of Eden), în regia lui Fatih Akin, proiectat în secțiunea Special Screenings la Festivalul de la Cannes, anul trecut. Regizorul german de origine turcă este multi-premiat pentru filme ca Gegen die Wand (Ursul de Aur la Berlin, 2004), The Edge of Heaven (Premiul pentru scenariu, Cannes 2007) sau Soul Kitchen (2009).
Timp de cinci ani, Fatih Akin a documentat lupta locuitorilor unui sat din Turcia, Camburnu, cu guvernul, după ce acesta a decis că acolo va fi instalată o groapă de gunoi imensă. Ce șanse au oamenii simpli, de pretutindeni, în bătălia cu cele mai puternice instituții ale statului?, e întrebarea de la care pornește documentarul. Apariția gropii de gunoi le-a schimbat profund viețile: de la poluare și mirosul insuportabil, până la amenințarea că nimeni nu le va mai cumpăra produsele crescute în zonă. Distribuitorul român al filmului este Independența Film.
***
Cei interesați își pot cumpăra în avans bilete, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului.
De vineri, 11 octombrie, vor fi puse în vânzare bilete la mult-așteptatul Only God Forgives, continuarea lui Drive, cu Ryan Gosling, All is Lost, cu Robert Redford, A Touch of Sin, de Jia Zhangke, premiat pentru scenariu la Cannes, controversatulL’Inconnu du lac – Premiul de regie Un Certain Regard pentru Alain Guiraudie – șiVan Gogh, în regia lui Maurice Pialat.
Programul proiecțiilor pentru cele trei filme poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro. Lista filmelor pentru care se pun în vânzare bilete va fi actualizată în permanență pe www.filmedefestival.ro.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra va fi organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film și Asociația Macondo.
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 25 și 31 octombrie, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu.
Prezentat de: Orange România
Susținut de: Groupama Asigurări, Volksbank
Mașina oficială a evenimentului este BMW Seria 7.
Cu sprijinul: Apa Nova București, Air France, Hotel Epoque, UPS
Parteneri: Vinexpert, Clubul Diplomatic, La un ceai, Kfea
Fotograful oficial al festivalului: Nikon
Parteneri media: TVR, Radio Guerrilla, Adevărul, Șapte seri, Digi24, Ziare.com, Hotnews.ro, Dilema Veche, Port.ro, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Iqads.ro, Hipmag.ro, Sub25.ro, Modernism.ro, Studentie.ro, Getlokal.ro, IQads.ro, Filmreporter.ro, Ziarul Metropolis, LaPunkt.ro Cinefan.ro, ArtActMagazine.ro, CooperativaUrbana.ro, Koolhunt.ro, Inhale, Librăria Cărturești, Cocor Media Channel, Blitz TV, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză (CCIFER), Petrom
Detalii despre filme, program și bilete pot fi găsite pe site-ul oficial: www.filmedefestival.ro.Ne puteți urmări și pe pagina Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest. Pentru informații suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa contact@filmedefestival.ro sau la numărul 0720 722 107.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top