Special

Regizorii Rafi Pitts si John Appel vor fi trainerii la Aristoteles Workshop, 2013

Aristoteles Workshop are onoarea să anunţe numele primilor doi regizori celor care vor alcătui echipa de traineri pentru cea de-a opta ediţie a atelierului de film documentar care se va desfăşura la Vama (Bucovina, Suceava), în perioada 22 august – 22 septembrie 2013. Aceştia sunt Rafi Pitts şi John Appel, ca tutori.
Înscrierile au început deja la finele lui martie şi au ca dată limită 30 iunie. Menţionăm că sunt aşteptaţi la înscriere atât regizori, cât şi operatori şi editori! Cei 12 studenţi participanţi vor forma echipe de tip regizor+operator+editor, formula regizor+regizor+regizor având mai puţine şanse de a da naştere unui film documentar remarcabil.

rafi-pitts

Rafi Pitts face parte din noul val de cinematografie iraniană, a copilărit în Teheran, a fugit din ţară în 1981, din cauza războiului dintre Iran şi Irak. S-a stabilit la Berlin, apoi la Paris, unde a lucrat cu Leos Carax, Jacques Doillon şi Jean-Luc Godard.
Filmele lui Rafi Pitts au câştigat premii internaţionale. Primul său lungmetraj, Season Five(1997), a fost prima coproducţie franco-iraniană de la Revoluţia Iraniană din 1979 şi a avut premiera la Veneţia. Sanam (2000) a fost foarte aclamat de criticii francezi şi supranumit Cele patru sute de lovituri/Les quatre cents coups.
În 2003, a prezentat la Locarno un documentar foarte controversat, Abel Ferrara: Not Guilty, povestea scriitorului şi regizorului american omonim. It’s Winter (2006) a avut premiera la Berlin, în competiţie, iar un an mai târziu, Festivalul Internaţional de la Seattle l-a onorat cu Premiul „Emerging Masters” pentru toată filmografia sa. Ultimul său film, The Hunter (2010), a fost selectat în competiţie, pentru Leul de Aur, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Berlin.
Ultimul său proiect datează din 2011, se numeşte 60 Seconds of Solitude in Year Zero şi este o colaborare a 21 de regizori.

john-apple

John Appel lucrează ca director de imagine şi regizor din 1987. Ca regizor independent, a lucrat la mai mult de 30 de filme documentare pentru cinema şi televiziune, iar ca operator, pentru peste 50 de documentare.
În 2000 a fondat, împreună cu regizoarea Heddy Honigmann, o casă de producţie (VOF Appel&Honigmann).
John Appel este lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune (din 2000) şi trainer al multor workshop-uri naţionale şi internaţionale. Este commissioning editorpentru postul de televiziune HUMAN (din 2006), coach pentru tineri regizori etc.
În 1999, a câştigat Premiul Joris Ivens în cadrul IDFA pentru filmul Andre Hazes / She Believes in Me, cel mai de succes documentar olandez din ultimii 40 de ani. Filmul său, The Last Victory(2004), a fost nominalizat la „Cel mai bun film documentar european al anului 2004” şi a câştigat multe premii internaţionale. În 2009, a câştigat Premiul IDFA pentru la „Cel mai bun film documentar olandez”, The Player, nominalizat şi ca cel mai bun film documentar de lungmetraj.
Inscrierile la AW 2013
Înscrierile la atelierul de film documentar, ediţia a opta, din 2013, au început deja. Anul acesta, perioada de desfăşurare a cursurilor va fi 22 august – 22 septembrie 2013, locul de desfăşurare fiind aceeaşi cu cea din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava).
Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film şi/sau televiziune.
Data limită a înscrierilor este 30 iunie 2013. Toţi cei care aplică până la această dată vor fi notificaţi de primirea dosarelor. Cei selectaţi ca admişi vor fi anunţaţi via email până pe 10 iulie 2013 şi va trebui să confirme, la rândul lor, participarea până pe 20 iulie 2013.
Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 Eur. Suma acoperă cazarea şi masa la Vama, judeţul Suceava, precum şi accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului.
Participanţilor li se asigură echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune din lumea întreagă. La final, fiecare participant va primi o diplomă care să certifice absolvirea.
Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop. Cursanţii vor lucra în echipe, fiecare echipă (4 x 3) fiind formată dintr-un regizor, un director de imagine şi un editor.
(Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, dan@aworkshop.org. Sau de pe site-ul oficial:http://aworkshop.org/call-for-entries)

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top