Film

Ro-IFF 10 se apropie de start!

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilorfilmelor care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape: între 21-31 august în Vama Veche, în locaţiile Amfiteatru-La Pescărie şi Sandalandala, iar în Bucureşti între 21-28 noiembrie.

roiff-web-2014De-a lungul a nouă ani, Ro-IFF a adus în faţa publicului peste 4.000 de filme, lungmetraje, scurtmetraje şi documentare. De-a lungul a nouă ani, ne-au fost oaspeţi de onoare, printre alţii: Nick Powell (preşedinte executiv al Academiei Europene de Film), Emir Kusturica (regizor, premiat la Cannes pentru „Uunderground, timpul ţiganilor /Time of the Gypsies”, „Când tatăl era plecat cu afaceri  / When Father was away on business”), Kevin Costner (actor, premiat cu Oscar pentru „Dansând cu lupii / Dances with wolves”), Julie Taymour (regizor nominalizat la Oscar pentru celebrul film „Frida”), Nicola Piovani(autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru „Viaţa e minunată / Life is Beautiful”), Elliot Goldenthal (autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru „Frida”).
La zece ani, Ro-IFF aduce nu numai filme bune, ci şi surprize. În Vama Veche vor fi vizionate filme de lung metraj din secţiunile competiţionale „CineBlackSea” şi „Femeia în cinema” („Woman in Cinema”), precum şi din secţiunile necompetiţionale „Focus”, „2×3” şi „Panorama”. În Bucureşti vor fi reluate aceste filme şi li se vor adăuga scurtmetraje şi documentare.
Joi, 21 august, la ora 20.45, în Amfiteatru-La Pescărie, în Vama Veche, va putea fi vizionat filmul care ne aduce aminte de prima ediţie. „O noapte minunată în Split / A Wonderful Night in Split” a câştigat trofeul primei ediţii. Filmul de debut al lui Arsen A. Ostojic (foto), care semnează şi scenariul, i-a adus acestuia multiple premii internaţionale, printre care şi o nominalizarea primită din partea Academiei Europene de Film la categoria “European Discovery of the Year”.
„O noapte minunată în Split” este o dramǎ curajoasǎ, cu anumite elemente suprarealiste, care are loc în ghetorurile oraşului medieval Split. Toatǎ povestea filmului are loc în doar douǎ ore, de la ora 10 seara panǎ la miezul nopţii în Ajunul Anului Nou. Această dramă este compusǎ din trei poveşti diferite, ce împart acelaşi spaţiu şi timp, precum şi anumite personaje. Aceste trei poveşti se desfǎsoarǎ una dupǎ cealaltǎ; fiecare începând la ora 10 şi terminându-se la miezul nopţii.
Secţiunea „Focus” este dedicată anul acesta Ucrainei, ţară atât de încercată în această perioadă.Din păcate, un tânăr regizor ucrainean, Oleg Sentsov, este în arestul Securităţii din Rusia (FBS). Ro-IFF va prezenta filmul său de debut, „Gaamer”.
Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema).
Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) şi nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuieşte, de către Rusia. Oleg se consideră cetăţean al Ucrainiei. Ro-IFF îi roagă pe toţi cei care doresc să ajute, să facă donaţii (informaţii pe www.ro-iff.ro), astfel încât împreună să putem ajuta familia. Orice sumă contează! Doi copiii îşi aşteaptă tatăl acasă.
Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, iar cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română.
Romania International Film Festival (Ro-IFF), organizat de Asociaţia Pro Film Ro-IFF şi Fundaţia Artis, se află la a zecea ediţie. Înfiinţat în 2005,este singurul festival internaţional de film care s-a adresat încă de la început producţiilor ţărilor din bazinul Mării Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia şi România). Pornit iniţial ca un festival rezervat acestor producţii, Ro-IFF s-a extins, iar în anul 2009 s-a adăugat o nouă secţiune competiţională, adresată Femeii-regizor/Femeii în cinema. Detalii pe www.ro-iff.ro.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top