Film

Ryan Gosling in „Only God Forgives”, un mic regal de Bollywood si tragedii din China

only_god_forgives-les-films-de-cannes-a-bucarestAsia la putere: patru filme legate de continentul asiatic, toate aduse în premieră, îi vor impresiona pe spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest (25 – 31 octombrie, Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu) 
Mult-așteptatul Only God Forgives, continuarea lui Drive, cu Ryan Gosling, se mută în Bangkok și devine mai violent și mai intens decât precedentul
Din Japonia, respectiv China, vin filmele distinse cu Premiul Juriului (Like Father, Like Son) și Premiul pentru scenariu (A Touch of Sin) la Cannes, două dintre titlurile de neratat din festival
Celebrul actor bollywoodian Irrfan Khan e capul de afiș al unui „debut delicios”, The Lunchbox, în regia lui Ritesh Batra, favoritul publicului secțiunii Semaine de la Critique la Cannes
Devenit unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, după succesul lui Drive – plasat de majoritatea criticilor pe primele locuri în topurile pe 2011 – Only God Forgives, în regia lui Nicolas Winding Refn, va fi proiectat în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest.
Stilistic, filmul continuă pe linia lui Drive: este un western modern, ultraviolent, cu accente noir, pe fundalul unui oraș decăzut – Bangkok. Ryan Gosling are rolul unui bărbat enigmatic și tăcut implicat în mafia drogurilor, având ca paravan un club de box thailandez. Când fratele lui e ucis, mama sa (Kristin Scott Thomas), șefa unei vaste rețele mafiote, îl constrânge să-i răzbune moartea. I se pune în cale un polițist (Vithaya Pansringarm) care nu pare să acționeze după legile obișnuite, ci după propriile judecăți.
„Ryan Gosling și Nicolas Winding Refn fac din nou echipă într-un thriller care-ți taie răsuflarea, splendid din punct de vedere estetic și extrem de violent” – „The Guardian”. Distribuitorul român al filmului este Independența Film.
a_touch_of_sin-les-films-de-cannes-a-bucarestTot în premieră în România, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce și filmul japonez recompensat cu Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes. Like Father, Like Son, în regia lui Kore-Eda Hirokazu, este o dramă subtilă, atașantă și cu destul umor, despre două familii care află, după 6 ani în care și-au crescut cu dragoste copiii, că aceștia au fost schimbați între ei la naștere, dintr-o regretabilă eroare. Pus în fața unei dileme aproape imposibile, unul dintre tați se confruntă pentru prima dată cu el însuși și cu ideea de tată.
Like Father, Like Son a fost unul dintre favoriții criticilor la Cannes și a stârnit aplauze puternice la premiera mondială. „E un poem dulce-amărui despre tați care cresc fii și fii care-și transformă tații în bărbați”, potrivit „The Telegraph”. Kore-Eda Hirokazu este unul dintre cei mai apreciați regizori asiatici contemporani, fiind selecționat anterior la Cannes cu alte trei filme: Distance (2001), Nobody Knows(2004) și Air Doll (2009).
Premiul pentru scenariu i-a fost acordat anul acesta unui alt regizor asiatic selecționat de trei ori în competiția oficială de la Cannes, Jia Zhangke, recunoscut drept unul dintre cei mai talentați și provocatori cineaști (în 2006, a obținut Leul de Aur cu Still Life). A Touch of Sin, o dramă impresionantă în patru părţi despre violenţa în China contemporană, este inspirată de tragedii reale întâmplate în ultimii ani. Un miner se revoltă împotriva corupției liderilor satului. Un muncitor întors acasă de Anu Nou descoperă ce poate face o armă de foc. O recepționistă frumoasă a unui salon de spa e ia o decizie dramatică atunci când un client bogat încearcă să abuzeze de ea. Un tânăr muncitor în fabrică schimbă locurile de muncă încercând în zadar să-și facă viața suportabilă.
„China se schimbă rapid, într-o direcție care o face să pară mai prosperă. Însă foarte mulți oameni se confruntă cu crize individuale din cauza prăpastiei din ce în ce mai mari dintre bogați și săraci. E clar vă violența e cel mai la îndemână mod prin care cei slabi își pot recâștiga demnitatea”, a explicat Jia Zhangke la Cannes.
Din India vine și un mic regal cu celebrități de Bollywood, The Lunchbox, în regia lui Ritesh Batra. Atât de încântat a fost publicul Semaine de la Critique, încât l-a votat masiv, filmul primind trofeul Grand Rail d’Or. „Deliciosul debut”, cum îl numește publicația „Variety”, îi are pe afiș pe Irrfan Khan, una dintre marile vedete ale Bollywood-ului, alături de tânăra Nimrat Kaur.
Comedia dulce-amăruie are în centru eficientul serviciu de livrare din Mumbai, practicat de circa 5000 de dabba, din tată în fiu. De 120 de ani, acești dabbawallah duc mâncarea gătită acasă de neveste bărbaților lor, la serviciu. Pentru că nu știu să citească, se orientează folosind un cod complex de culori și simboluri. Universitatea Harvard a studiat sistemul lor și a conchis că se produce o eroare o dată la 4 milioane de livrări.
The Lunchbox este povestea unei astfel de erori, care pune în legătură o femeie ce încearcă să reaprindă scânteia dintre ea și soțul ei, gătindu-i bunătățuri, și un bărbat mai în vârstă, solitar. Între cei doi începe un flirt epistolar și, încet-încet, acest vis frumos amenință să-i ia pe sus.
***
Biletele s-au pus în vânzare din 23 septembrie, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului. Programul proiecțiilor pentru cele trei filme poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro. Lista filmelor pentru care se pun în vânzare bilete va fi actualizată în permanență pe www.filmedefestival.ro.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra va fi organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film și Asociația Macondo.
Prezentat de: Orange România
Susținut de: Groupama Asigurări, Volksbank
Mașina oficială a evenimentului este BMW Seria 7
Cu sprijinul: Apa Nova București, Air France, Hotel Epoque, UPS
Parteneri: Vinexpert, Clubul Diplomatic, La un ceai, Kfea
Fotograful oficial al festivalului: Nikon
Parteneri media: TVR, Radio Guerrilla, Adevărul, Șapte seri, Digi24, Ziare.com, Hotnews.ro, Dilema Veche, Port.ro, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Iqads.ro, Hipmag.ro, Sub25.ro, Modernism.ro, Studentie.ro, Getlokal.ro, IQads.ro, Filmreporter.ro, Ziarul Metropolis, LaPunkt.ro Cinefan.ro, ArtActMagazine.ro, CooperativaUrbana.ro, Koolhunt.ro, Inhale, Librăria Cărturești, Cocor Media Channel, Blitz TV, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză (CCIFER), Petrom
Detalii despre filme, program și bilete pot fi găsite pe site-ul oficial: www.filmedefestival.ro.Ne puteți urmări și pe pagina Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest. Pentru informații suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa contact@filmedefestival.ro sau la numărul 0720 722 107.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top