Film

Săli pline și proiecții suplimentare la Les Films de Cannes à Bucarest

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8.000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe.

????????????????????????????

La cererea publicului, două filme din programul festivalului vor beneficia de proiecții suplimentare: Leviathan (r. Andrei Zviaghințev, Premiul pentru scenariu), care va putea fi văzut și joi, 30 octombrie, de la 23.00, la Cinema Studio, și The Tribe (r. Miroslav Slaboșpițki, Marele câștigător Semaine de la Critique), care va rula joi și de la 22.45, laCinema Elvira Popescu. Biletele au fost puse în vânzare la casierii și pe www.eventbook.ro(pentru Elvira Popescu). Peste 8.000 de bilete au fost vândute deja la proiecțiile din festival.
După ce Jacqueline BissetBérénice Bejo, Michel Hazanavicius și Radu Mihăileanu s-au întâlnit cu publicul în weekend, un alt invitat special al festivalului sosește la București: regizorul ucrainean Sergei Loznitsa. Împreună cu doi cameramani, Loznitsa a surprins momente unice în Piața Independenței din Kiev, în timpul protestelor. La Cannes, Sergei Loznitsa a criticat dur regimul lui Vladimir Putin și arestarea unor civili de către serviciile secrete rusești, una dintre victime fiind regizorul Oleg Sentsov.
Cineastul va răspunde întrebărilor spectatorilor marți, 28 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, după proiecția de la 20.30 a documentarului Maidanîntr-o discuție la care va lua parte și regizorul Andrei Ujică. Loznitsa a fost prezent și la prima ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, cu My Joy (2010). Despre revoluții vorbesc și cele trei documentare românești programate marți, la Cinema Elvira Popescu, cu intrare liberă: București, unde ești? (r. Vlad Petri), Piața Universității – România (r. Stere Gulea, Sorin Ilieșiu), șiVideograme dintr-o revoluție (r. Harun Farocki, Andrei Ujică).
În București sosește și unul dintre cei mai importanți regizori francezi, Bertrand Tavernier, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă. Miercuri, 29 octombrie, la Cinema Studio, de la 20.30, o proiecție de gală a dramei de război Capitaine Conan (1996), filmată în România acum aproape 20 de ani, va reuni o parte din echipa românească a peliculei. O broșură dedicată trece prin filmografia regizorului și conține cronici ale celor opt filme proiectate în cadrul retrospectivei, precum și un text de Cristian Mungiu, care a fost asistent de regie laCapitaine ConanTavernier va susține un masterclass joi, 30 octombrie, de la 11.00, în Sala de cinema a UNATC, cu intrare liberă. Studenții și elevii au acces gratuit, pe baza carnetului, la toate filmele din retrospectivă.
Unul dintre cei mai influenți distribuitori și producători din Europa, Vincent Maraval, de la Wild Bunch (Franța), companie care a vândut și distribuit numeroase filme premiate cu Palme d’Or, Ursul de Aur și Oscar, inclusiv La Vie d’Adèle, The Artist și Fahrenheit 9/11, va participa la o dezbatere – alături de regizorul Cristian Mungiu – despre producție și vânzări de film. Evenimentul va avea loc miercuri, 29 octombrie, de la 11.00, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este liberă.
În următoarele zile, spectatorii vor putea viziona, în premieră, filmele Clouds of Sils Maria(r. Olivier Assayas), cu Juliette Binoche și Kristen Stewart, Amour Fou (r. Jessica Hausner),Les Combattants (Marele câștigător Quinzaine des Réalisateurs), Force Majeure (r. Ruben Ostlund, Premiul Juriului Un Certain Regard), Mr. Turner (r. Mike Leigh, Premiul pentru interpretare masculină pentru Timothy Spall), Saint Laurent (r. Bertrand Bonello), propunerea Franței la Oscar, Still the Water (r. Naomi Kawase), White God (r. Kornel Mundruczo).
Intrarea este liberă la masterclass-uri și workshop-uri, la toate proiecțiile de scurtmetraje, la filmul The Artist și la documentarele București, unde ești?, Piața Universității – România și Videograme dintr-o revoluție. Studenții și elevii au acces gratuit, pe baza carnetului, la toate filmele din Retrospectiva Bertrand Tavernier.
Programul complet  al celei de-a cincea ediții poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete și de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria și Elvira Popescu, și de la casierie, pentru Cinema Studio.
Spotul festivalului: https://www.youtube.com/watch?v=rhaWN0kgrCE
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

***

Ediția a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 și al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm și Voodoo Films, Filminute; NexT prezintă selecția de scurtmetraje Semaine de la Critique.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: BRD Groupe Société Générale
Mașina oficială a festivalului: BMW
Cu sprijinul: Lafarge România, Groupama Asigurări
Parteneri: Crama Rotenberg, UPS, Tarom, Number Wine, Țuca Zbârcea & Asociații
Fotograful oficial al festivalului: Nikon
Parteneri media: Europa FM, Digi24, Digi Film, UTV, Șapte seri, Cațavencii, Ziare.com, Hotnews.ro, Port.ro, CinemaRx, Ca-n filme, Decât o Revistă, Getlokal, LiterNet, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, Filmreporter.ro, CineFan, All About Romanian Cinema, Cărturești, Blitz TV, Phoenix Media, Cocor Media Channel, Oops Media
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.  Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie pe contact@filmedefestival.ro.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top