Film

Sandrine Bonnaire vine la Bucuresti sa-si prezinte noul film in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest

sandrine-bonnaire-les-films-de-cannes-a-bucarestCelebra actriță franceză Sandrine Bonnaire este unul dintre invitații speciali ai evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest (25 – 31 octombrie, CinemaPRO, Studio și Elvira Popescu). Ea se va întâlni cu spectatorii români la proiecția primului film de ficțiune pe care l-a scris și regizat, J’enrange de son absence (2012), prezentat anul trecut la Cannes, în Semaine de la Critique
La București va veni pentru prima dată și actorul Christophe Paou, unul dintre protagoniștii celui mai „scandalos” film lansat anul acesta la Cannes,L’Inconnu du lac/ Stranger by the Lake, care a generat polemici într-un moment-cheie în Franța, în luna mai, în toiul dezbaterilor despre legalizarea căsătoriei între homosexuali. Filmul a câștigat Queer Palm, dedicat producțiilor cu tematică gay, și Premiul de regie Un Certain Regard
Una dintre cele mai apreciate actrițe europene este invitata specială Les Films de Cannes à Bucarest , alături de regizorii Abdellatif Kechiche și Amat Escalante. Sandrine Bonnaire (46 de ani) a jucat în peste 40 de filme, sub regia unor cineaști renumiți precum Maurice Pialat, Claude Chabrol, Agnès Varda, Jacques Rivette, Brian de Palma, Jacques Doillon, Patrice Leconte, André Téchiné, Raymond Depardon.
De șapte ori nominalizată la Premiile César, Sandrine Bonnaire a câștigat trofeul de două ori: în 1984, pentru debutul său în À nos amours, filmul lui Maurice Pialat care va fi proiectat la București în retrospectiva dedicată regizorului, și pentru interpretarea din Sans toit ni loi (1986), de Agnès Varda. Descoperită de Maurice Pialat pe când avea 17 ani și distribuită într-un rol de adolescentă senzuală care descoperă dorința și iubirea, Bonnaire a cucerit în scurt timp critica și publicul.
Cu Pialat a lucrat ulterior și în Sous le Soleil de Satan (unde joacă alături de Gérard Depardieu), filmul premiat cu Palme d’Or în 1987, și Police – pelicule care pot fi văzute în festival. În 1995, performanța din La Cérémonie, în regia lui Claude Chabrol, i-a adus trofeul Coppa Volpi la Festivalul de la Veneția. A făcut parte din juriile festivalurilor de la Berlin și Veneția.
De câțiva ani, Sandrine Bonnaire a trecut în spatele camerei de filmat. A debutat în regie cu Elle s’appelle Sabine, un documentar-confesiune despre sora actriței, care suferă de autism, selecționat în Quinzaine des Réalisateurs, în 2007. Primul său lungmetraj de ficțiune, lansat anul trecut, va fi prezentat în premieră la București, în prezența actriței: J’enrange de son absence. Cu William Hurt și Alexandra Lamy, filmul proiectat în Semaine de la Critique anul trecut este povestea a doi oameni separați de suferința provocată de pierderea copilului lor, care se regăsesc ani mai târziu.
sandrine_bonnaire_a-nos-amoursL’Inconnu du lac și polemica despre căsătoriile între homosexuali
Adus în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, L’Inconnu du lac, de Alain Guiraudie, a făcut vâlvă pe Coasta de Azur din cauza scenelor explicite de sex. Thriller-ul erotic este plasat undeva în sudul Franței, într-un loc în care comunitățile de homosexuali se întâlnesc în fiecare an. „Vara. Un loc ascuns pe malul unui lac, un loc al bărbaților. Franck (Pierre Deladonchamps) se îndrăgostește de Michel (Christophe Paou), un bărbat frumos, puternic și periculos. Franck o știe, însă vrea să trăiască această pasiune”, spune sinopsisul filmului premiat cu Queer Palm, trofeul dedicat producțiilor din selecția oficială de la Cannes cu tematică gay.
E un film despre iubire, sexualitate și moarte pe care revista „Les Inrockuptibles” îl numește, fără urmă de ezitare, „o capodoperă”. Juriul secțiunii Un Certain Regard i-a oferit, de altfel, regizorului Alain Guiraudie (Roi de l’évasion), Premiul pentru regie.
Actorul Christophe Paou, invitatul Les Films de Cannes à Bucarest, le va povesti spectatorilor români despre culisele acestei producții și despre reacțiile de după Cannes, atât în ce privește filmul, cât și pe el personal. În plină polemică despre adoptarea legii privind căsătoriile între persoane de același sex în Franța, afișul, un desen stilizat înfățișând doi bărbați sărutându-se, a fost cenzurat în unele zone de către autoritățile locale. „Pentru mine, este un caz clar de cenzură și de homofobie, în linie dreaptă cu bătălia pentru dreptul tuturor de a se căsători”, declara atunci regizorul pentru „La Depeche”.
În Franța, filmul le-a fost interzis celor sub 16 ani.
Christophe Paou a început cu roluri în seriale de televiziune, cel mai cunoscut fiind Maigret (2001), și a continuat cu roluri secundare în producții ca The Affair of the Necklace, alături de Hilary Swank și Adrien Brody, Un Homme, un vrai, Le Voyage aux Pyrénées sau Les derniers jours du monde, regizate de Arnaud și Jean-Marie Larrieu.
L’Inconnu du lac va fi reprezentat la București și de producătoarea filmului, Sylvie Pialat, care deține compania Les Films du Worso. Partenera, co-scenarista și producătoarea multora dintre filmele lui Maurice Pialat, aceasta va introduce la București câteva dintre peliculele incluse în retrospectiva dedicată regizorului.
***
Biletele s-au pus în vânzare din 23 septembrie, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului. Programul proiecțiilor pentru cele trei filme poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro. Lista filmelor pentru care se pun în vânzare bilete va fi actualizată în permanență pe www.filmedefestival.ro.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra va fi organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film și Asociația Macondo.
Prezentat de: Orange România
Susținut de: Groupama Asigurări, Volksbank
Mașina oficială a evenimentului este BMW Seria 7.
Cu sprijinul: Apa Nova București, Air France, Hotel Epoque, UPS
Parteneri: Vinexpert, Clubul Diplomatic, La un ceai, Kfea
Fotograful oficial al festivalului: Nikon
Parteneri media: TVR, Radio Guerrilla, Adevărul, Șapte seri, Digi24, Ziare.com, Hotnews.ro, Dilema Veche, Port.ro, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Iqads.ro, Hipmag.ro, Sub25.ro, Modernism.ro, Studentie.ro, Getlokal.ro, IQads.ro, Filmreporter.ro, Ziarul Metropolis, LaPunkt.ro Cinefan.ro, ArtActMagazine.ro, CooperativaUrbana.ro, Koolhunt.ro, Inhale, Librăria Cărturești, Cocor Media Channel, Blitz TV, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză (CCIFER), Petrom
Detalii despre filme, program și bilete pot fi găsite pe site-ul oficial: www.filmedefestival.ro.Ne puteți urmări și pe pagina Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest. Pentru informații suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa contact@filmedefestival.ro sau la numărul 0720 722 107.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top