Film

„Satul de demult” castigator al Marelui Premiu la Festivalul International de Film Etnografic

Filmul Satul de demult în regia lui Dumitru Budrala a primit Marele Premiu pentru cel mai bun film la cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Etnografic, desfăşurat între 6 şi 8 iunie 2014, la Zlatna.

Satul_de_demult_Marele_PremiuSatul de demult este un film în afara tiparelor obişnuite despre viaţa din satul de odinioară şi despre un muzeu extraordinar care, aşa cum se spune în ghidurile turistice, merită un detur. Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului reproduce satul tradiţional desluşind tainele vieţii de odinioară: de ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene?; ce înseamnă „ropotinul ţestelor”?; cât de complicat este un război de ţesut?
Juriul Festivalului Internaţional de Film Etnografic a fost format din actorul Dorel Vişan, criticul de film Nicolae Călin Căliman, conferenţiarul universitar Florin Toader, specialistul pentru muzică de film Marian Stere, reprezentantul ICR Horia Barna, regizorul Cristi Toporan şi interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea.
Motivaţia juriului în desemnarea filmului Satul de demult cel mai bun film a fost: „Satul de demult este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de altădată şi să repovestească tainele vieţii de atunci”.
De curând, filmul Satul de demult a fost inclus în programul Zilele Portului Popular Românesccare se va desfăşura în Italia între 6 şi 7 iulie 2014. Documentarul lui Dumitru Budrala va fi proiectat în cele două zile în peste 190 de parohii ortodoxe româneşti din Italia.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top